Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

1 Φυτολόγιο/Phytology

Ραδίκι

Οικογένεια: Αστερίδες ή Σύνθετα (Asteraceae, Korbbl?tler / Composites)

Κιχώριον το  ίντυβον (Cichorium intybus)

Άλλα ονόματα: πικραλίδα, πικρομάρουλο, πίκρα, πικροκόλλα, πικροράδικο κ.α. Στο γένος Κιχώριον συγκαταλλέγονται και το Cichorium spinosum (κν. σταμναγκάθι), και το Cichorium pumilum (κν.ραδίκι) ποικιλία του οποίου είναι το γνωστό ιταλικό ραδίκι, και το Cichorium endivia (κν. αντίδι)

Share

8 comments to Ραδίκι

  • αγγελος χουσαλάς

    σταμναγκάθι

  • admin

    Νάσαι καλά Αγγελε. Με έβαλες σε καλό δρόμο. Μάλλον όμως είναι το intybus. Οταν βγουν τα λουλούδια θα το ξαναδούμε.

  • Sandy

    Είναι αλήθεια ότι τα πανέμορφα λουλούδια του ραδικιού
    του intibys κρατάνε μία ημέρα?
    Κάπου διάβασα ότι ανοίγουν στις 5 το πρωί και κλείνουν στις 10
    Είναι αλήθεια ?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας
    Σάντυ

  • admin

    Δε μπόρεσα να βρω πληροφορίες για το πόσο κρατάνε. Θα προσπαθήσω να το παρατηρήσω. Πάντως κάπου βρήκα ότι όταν κάνει ζέστη ανοίγουν για λίγο το πρωί, ενώ σε πιο δροσερό καιρό μπορεί να μείνουν ανοιχτά για όλη τη μέρα. Πάντως το άρθρο να ξέρεις είναι άκυρο. Οι φωτογραφίες δεν είναι από ραδίκι. Θα διορθωθεί σύντομα. Απλά δεν έχω πετύχει ακόμα καμία καλή φωτο από το άνθος και όλο το αναβάλλω. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Καλό καλοκαίρι!

  • admin

    Το άρθρο τακτοποιήθηκε!!!

  • Αυτό εδώ Ραδίκι δεν είναι Γιώργο ??? Ποιο είδος όμως είναι, γιατί πρώτη μου φορά βρίσκω τόσο μεγάλο άνθος έτοιμο να ανοίξει !!!!! Τεράστιο φυτό. Το ξεπάτωσα από κάποιο χωράφι και το φύτεψα σε δικό μου χώρο !!!

    http://img6.imageshack.us/img6/3157/bbb9e4e0380946599c2eb15.png

    http://img404.imageshack.us/img404/821/682335537bc143989848700.png

  • Βρέθηκε η ονομασία του Γιώργο στην ομάδα που μου σύστησες !! :)

    Αγριοζοχός (Πικρίθρα, Κουφολάχανο) – Urospermum picroides !!

    Ο αγριοζοχός (Urospermum picroides) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ζοχό. Θεωρείται γενικά ζιζάνιο , γιατί παρεμποδίζει τις καλλιέργειες, ενώ ο ετήσιος κύκλος ζωής του βοηθά στη γρήγορη εξάπλωσή του. Η γεύση του είναι πικρή, απαλύνεται όμως με τη χρήση λεμονιού. Ο αγριοζοχός μπαίνει σε σαλάτες μαζί με άλλα χόρτα ή σε χορτόπιτες.

    Αφού πλένουμε καλά τις ζοχιές και καθαρίσουμε τα χαλασμένα φύλλα και τις ρίζες, τις βράζουμε για αρκετή ώρα. Για να μην πικρίζουν μπορούμε να αλλάξουμε στο βράσιμο μια φορά το νερό. Το νερό αυτό μερικοί το κρατάνε και το πίνουνε σιγά σιγά σαν φάρμακο για μερικές αρρώστιες.
    Στη συνέχεια αφού κρυώσουν τα χόρτα ρίχνουμε λάδι, αλάτι και αρκετό λεμόνι και είναι έτοιμα για το τραπέζι μας.

  • admin

    Ευτυχώς με πρόλαβες. Ετοιμαζόμουν να σου πω ότι μοιάζει με ζοχό. Η ομάδα Αναγνωρίσεις πετάει. Πολύ ενδιαφέρον. Νομίζω ότι τώρα μου λύθηκαν οι απορίες με κάτι περίεργα ζοχιά. Η διαδικασία που περιγράφεις κάνει για όλα τα χόρτα. Το νερό βέβαια πίνεται ειδικά όταν είναι πικρούνες (άγρια ραδίκια), εγώ βάζω και αλατάκι και λεμονάκι (το αλατάκι απαράδεκτο αλλά…) και είναι ιδιαίτερα φαρμακευτικό. Κυρίως για υποβοήθηση του συκωτιού.

You must be logged in to post a comment.