Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

1 Φυτολόγιο/Phytology

Πολυκόμπι

Οικογένεια: Εκουιζετικά (Equisetaceae, Schachtelhalmgew?chse / Horsetails)

Ιππουρίδα των αγρών (Equisetum arvense)

Μια μικρή αναφορά για το περίφημο πολυκόμπι. Απο εδώ ξεκίνησαν όλα. Το ψάξιμο εννοώ. Το πρωτοβρήκαμε με το Λουκά στις πηγές του Καλαμά ποταμού (Θύαμις – Θεσπρωτία), βρήκαμε άφθονο (και κόψαμε) στο Καρπενήσι στην πηγή που σκοτώθηκε ο Ανδρούτσος και η φωτογραφία είναι από έναν παραπόταμο του Εύηνου ποταμού στην ορεινή Ναυπακτία. Για τα φυτοζούμια μας το προμηθευόμαστε από ένα μαγαζί με βότανα στην Ευριπίδου.

Την προιστορική εποχή η ιππουρίδα γινόταν ψηλή σαν δένδρο. Αν και μικρότερος σε μέγεθος, ο σύγχρονος απόγονος είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό φυτό. Το βότανο είναι μια σημαντική πηγή διοξειδίου του πυριτίου και έτσι χορηγείται σε πνεύμονες που έχουν προσβληθεί απο φυματίωση…   Σε γενική εξασθένηση, αναιμία, εύθραυστα νύχια, άτονα μαλλιά, αρτηριοσκήρυνση, έλκος, προστάτη, κυστίτιδα, πέτρες στα νεφρά και άλλα. (Πηγή: 8 )

Χρησιμοποιείται σαν ανοιξιάτικο ράντισμα των κηπευτικών μας εναντίον των μυκώσεων. Το πυρίτιο που περιέχει βοηθά τα νεαρά φυτά να αποκτούν σκληρή επιδερμίδα, πράγμα που εμποδίζει τα έντομα να εισβάλλουν σ’αυτά (Πηγή: 12).

Πολυκόμπι σε ρέμα στα Λουτρά Στάχτης

Πολυκόμπι σε ρέμα στα Λουτρά Στάχτης

Share

You must be logged in to post a comment.