Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

1 Φυτολόγιο/Phytology

Οξαλίδα - Τριφύλλι

Οικογένεια: Oxalidaceae, Sauerkleegew?chse / Wood-Sorrels

Oxalis pes-caprae (κίτρινη)  και Oxalis corymbosa (ροζ)

Άλλα ονόματα: ξυνοτρίφυλλο, ξυνήθρα

Σε άλλα μέρη του κόσμου, τα φύλλα και τα άνθη της χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του αλατιού αλλά και του ξιδιού στη μαγειρική. Προσοχή, όμως, γιατί σε μεγάλες ποσότητες η Οξαλίδα ενδέχεται να είναι δηλητηριώδης. Αντεδείκνυται για όσους πάσχουν από πέτρες στα νεφρά, ρευματισμούς ή ποδάγρα.

Κατάγεται απο τη Νότιο Αφρική και θεωρείται, μαζί με την αγριοντοματιά,  φυτό «εισβολέας».  Στο χωράφι μας και στις ελιές στο Ράχιανι έχει κατακλύσει σχεδόν τα πάντα. Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο «Φυτά εισβολείς, δραπέτες και ευνούχοι» στο blog της «Ελληνικής Φύσης«.

Καμιά φορά και τα ζιζάνια μπορεί να είναι χρήσιμα. Διαβάσαμε στο «Φτιάχνω μόνος μου», στο άρθρο «Τα χρήσιμα ζιζάνια» ότι το ξινοτρίφυλλο (Oxalis spp.) μας υποδεικνύει ότι το έδαφος έχει έλλειψη ασβεστίου και μας βοηθάει να το διορθώσουμε.

Στις φωτογραφίες είναι και μια διπλή κίτρινη που εμφανίζεται που και που στο Πόρτο Ράφτη. Ισως είναι απο καλλωπιστικό που έχει διαφύγει και αυτό. Επίσης απο την οξαλίδα, με βρασμό, μπορούμε να πάρουμε οξαλικό άλας (sal acetosella). Ίσως αυτό έχει εφαρμογή στην καταπολέμηση του Βαρόα στις μέλισσες (μια ιδέα…).

για αντιπαραβολή: http://www.guenther-blaich.de/pflseite.php?par=Oxalis+pes-caprae&idx=2015&fm=pflfamla&abs=pfllst&line=624

Share

You must be logged in to post a comment.