Παιχνίδια για την αυλή
 

 

Παιχνίδια για δύο

Γεωγραφική κατανομή των παιχνιδιών
 
 
 
 
ΚΑΦ' ΠΙΝΙΡ' ΓΚΙΟΥΖΕΛ'
 
 
(αγόρια)
 
     
     
 
Ήταν μια άλλη παραλλαγή της μακριάς γαϊδούρας. Τα παιδιά χωρίζονταν σε δυο ομάδες. Η καθεμιά είχε τον αρχηγό της. Όριζαν τρία διαφορετικά αντικείμενα το ένα σαν "καφ'" το άλλο σαν "πινίρ'" και το άλλο σαν "γκιουζέλ'".

Ο αρχηγός της ομάδας που έπρεπε να είναι από κάτω έσκυβε πρώτος στα γόνατα κάποιου που επέβλεπε ώστε να μη βλέπει και ο αρχηγός της άλλης ομάδας τον καβαλούσε κρατώντας τα τρία αντικείμενα. Ένα απ' αυτά το έκρυβε στο ένα του χέρι και ρωτούσε "Καφ' Πινιρ' Γκουζέλ'". Αν αυτός που ήταν από κάτω το έβρισκε τότε άλλαζαν ρόλους. Αν δεν το έβρισκε τότε πήγαινε και έσκυβε και δεύτερος της ομάδας του και τον καβαλούσε κι αυτόν κάποιος από την άλλη ομάδα και γινόταν πάλι ο ίδιος διάλογος ανάμεσα στους αρχηγούς. Αυτό επαναλαμβανόταν μέχρι να ανακαλύψει ο αρχηγός το κρυμμένο αντικείμενο και κάθε φορά που αποτυγχάνει προστίθεται κι ένας παίκτης της ομάδας. Όταν τελειώσουν όλοι οι παίκτες η ομάδα παραμένει καβάλα, μέχρι να ανακαλύψει ο αρχηγός της από κάτω ομάδας το αντικείμενο.

Εννοείται πως κάθε φορά που ρωτάει ο από πάνω το κρυμμένο αντικείμενο αλλάζει. Αυτό το παιχνίδι μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας συνδυασμός των αρχαίων παιχνιδιών "δια δακτύλων κλήρος" και "εφεδρισμός" .
 
           
 
Παιχνίδια για την παρέα
   
Παιχνίδια για την παρέα
 
   
   
   
   
   
   
           
           
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
           
     
Από το Δημοτικό Σχολείο Παναγίας Θάσου,
Περιβαλλοντική εργασία με θέμα: "Το παιδία και το παιχνίδι",
Υπεύθυνος δάσκαλος: Καβάζης Γιώργος.
   
           
           
     
Δες και:
   
     
[ Μακριά Γαϊδούρα ] (από τη Θεσσαλονίκη) [ Ξαναλογίνα ] (από τη Θάσο)
   
           

Παιχνίδια για την αυλή

 

Παιχνίδια για την αυλή ©
Επιμέλεια: Γρηγόρης Φιλιππιάδης