Περσικοί πόλεμοι, 2ο μέρος

Δύο κόσμοι συγκρούονται

Ιωνική επανάσταση

Η κατοχή των Στενών από τους Πέρσες εμπόδισε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας να συνεχίσουν το εμπόριο στον ευρύ χώρο του , προκαλώντας οικονομικό μαρασμό.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βαριά και τη στέρηση της , οδήγησε τους Μικρασιάτες Έλληνες, το π.Χ., σε επανάσταση. Για να μπορέσουν όμως να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλάσιες περσικές δυνάμεις, ζήτησαν βοήθεια από την . Ανταποκρίθηκαν μόνο οι Αθηναίοι και οι , στέλνοντας πλοία. Οι επαναστάτες, να νικήσουν. Το π.Χ., στη ναυμαχία της , ηττήθηκε και ο στόλος τους. Η , που πρωταγωνίστησε στην επανάσταση, καταστράφηκε εντελώς. Ο χαμός της Μιλήτου προξένησε μεγάλη θλίψη στην Αθήνα. Ο ποιητής παρουσίασε το έργο του «Μιλήτου Άλωσις» και έκανε τους Αθηναίους να με τη συμφορά που είχε βρει την ιωνική αυτή πόλη. Οι Αρχές της Αθήνας οργίστηκαν με την παράσταση και τον Φρύνιχο και του επέβαλαν πρόστιμο.

Η εκστρατεία του Μαρδόνιου

Η Ιωνική επανάσταση υπήρξε η μιας σειράς ελληνοπερσικών συγκρούσεων που ακολούθησαν. Ο , γαμπρός του βασιλιά Δαρείου, τέθηκε επικεφαλής μίας μεγάλης εκστρατείας. Το π.Χ., ο στρατός του πέρασε τον και κατευθύνθηκε προς τη Μακεδονία. Παράλληλα κινήθηκε και ο περσικός στόλος. Στην επιστροφή, όμως, μεγάλη θαλασσοταραχή προκάλεσε, κοντά στον , μεγάλη καταστροφή του στόλου. Η εκστρατεία έληξε, αφού οι Πέρσες πέτυχαν να επαναφέρουν τη υπό τον έλεγχό τους. Η μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στους Πέρσες και τους Έλληνες είχε ήδη .