ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Γιατρομανωλάκης Γιώργης (1940-)


Γιατρομανωλάκης Γιώργης

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε στον Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης το 1940. Κλασικός φιλόλογος, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.). Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το Αρχαίο Ελληνικό Μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται επίσης στη μελέτη της σύγχρονης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Εμπειρικό, τον Ρίτσο, τον Εγγονόπουλο κ.ά. Εκτός από το επιστημονικό και μεταφραστικό έργο του έγραψε ασχολείται με την ποίηση και την πεζογραφία.

Με τα πεζά του ο Γιατρομανωλάκης εισχωρεί σε μια παράδοση στην οποία η ρεαλιστική αναπαράσταση, η αγωνία στην πλοκή, και η δημιουργία “ολοκληρωμένων χαρακτήρων” έχουν μικρή σημασία. Κανένα από τα έργα του δε διηγείται μια απλή ιστορία· σε εκείνα που περιέχουν δραματικά γεγονότα, η εξέλιξη της πλοκής δίνεται από την αρχή του μυθιστορήματος. Όπως και στην Ελληνική τραγωδία, ο “έλεος και ο φόβος” ενέχονται στον τρόπο αφήγησης· όχι στην ιστορία. 

Πηγές: Ε.ΚΕ.ΒΙ., 24 γράμματα

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Η τελετή (απόσπασμα από το Λειμωνάριο)

 

 

Άλλα βιογραφικά

Γεννήθηκε στο Ζαρό του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, το 1940. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο. Υπηρέτησε για λίγο στη Μέση Εκπαίδευση και κατόπιν στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είναι καθηγητής. Εκτός από το επιστημονικό και μεταφραστικό έργο του ο Γιατρομανωλάκης έγραψε ποίηση, μελέτες και τα μυθιστορήματα: Λειμωνάριο (1974), Η Αρραβωνιαστικιά (1979), Ιστορία (1982), Ανωφελές διήγημα (1993), Ερωτικόν (1995). Έχει τιμηθεί με κρατικό βραβείο μυθιστορήματος.

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου

 

Γεννήθηκε στον Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης. Κλασικός φιλόλογος, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.). Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το Αρχαίο Ελληνικό Μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται επίσης στη μελέτη της σύγχρονης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Εμπειρικό, τον Ρίτσο, τον Εγγονόπουλο κ.ά.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Εργογραφία

 

Α. Πεζογραφία:

Λειμωνάριο, μυθιστόρημα, 1994

Η αρραβωνιαστικιά, μυθιστορία, 1979

Ιστορία, μυθιστόρημα, 1983

Ανωφελές διήγημα, μυθιστόρημα, 1993

Ερωτικόν, πεζογραφήματα, 1995

Στην Κοιλάδα των Αθηνών, μυθιστόρημα, 2000

Ο παππούς μου και το κακό, μυθιστόρημα, 2005

Το χρονικό του Δαρείου, μυθιστόρημα, 2008

Τρία απρόσεκτα διηγήματα, διηγήματα,2012

Το βασίλειο της Κρήτης, 2016

Β. Ποίηση:

Ο ζαχαρένιος εραστής: 11 και ένα ποιήματα, 1984

Απόλογος: σχεδίασμα μετάφρασης, 1997

Ελίνας κλέος: ένα πατριωτικό ποίημα, 2002

Γ. Αυτοτελείς νεοελληνικές μελέτες:

Γιώργος Σεφέρης, Μεταγραφές, 2000

Ανδρέας Εμπειρίκος: ο ποιητής του Έρωτα και του Νόστου, 1983

Ανδρέας Εμπειρίκος, Η σήμερον ως αύριον και ως χθες, 1984

Ο βασιλιάς της Ασίνης: η ανασκαφή ενός ποιήματος, 1986

Ανδρέας Εμπειρίκος, Ο Μέγας Ανατολικός, 1990-1992.

Ανδρέας Εμπειρίκος, ΕσΕσΕσΕρ Ρωσία, 1995.

Ανδρέας Εμπειρίκος, Ζεμφύρα ή Το μυστικόν της Πασιφάης, 1984

 



 

ΕΚΕΒΙ ΕΚΕΒΙ

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Εταιρεία συγγραφέων δεσμός

ΕΡΤflix Εκπομπή Μονόγραμμα ΕΡΤ