ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Καλιότσος Παντελής (1925 ή 1926-2016)


Παντελής Καλιότσος

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Ο Παντελής Καλιότσος γεννήθηκε στην Αθήνα από φτωχή οικογένεια. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Κηφισιάς κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ασχολήθηκε με διάφορα καθαρά βιοποριστικά επαγγέλματα (υδραυλικός, μαρμαράς, εργάτης, περιπτεράς και άλλα). Έζησε για σύντομα χρονικά διαστήματα στο Παρίσι και το Λονδίνο. Πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, σε ηλικία 91 ετών.

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1964 με την έκδοση του μυθιστορήματος Ο μεσαίος τοίχος. Το έργο του Παντελή Καλιότσου τοποθετείται στην ελληνική μεταπολεμική πεζογραφία. Η γραφή του κινείται επιφανειακά στο πλαίσιο της ρεαλιστικής απεικόνισης ιστορικών γεγονότων και καθημερινών συμβάντων, είναι ωστόσο σταθερά προσανατολισμένη στον χώρο της υπαρξιακής αγωνίας με σταθερούς άξονες αναφοράς τον έρωτα και τη φθορά της ζωής. Βραβεύτηκε με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία.

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Ένας αλλιώτικος ποδοσφαιρικός αγώνας

Ένα σακί μαλλιά

Πασχαλινή ιστορία

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Ο Παντελής Καλιότσος γεννήθηκε στην Αθήνα από φτωχή οικογένεια. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Κηφισιάς κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ασχολήθηκε με διάφορα καθαρά βιοποριστικά επαγγέλματα (υδραυλικός, μαρμαράς, εργάτης, περιπτεράς και άλλα). Δεν κατάφερε να σπουδάσει και σε νεαρή ηλικία επιχείρησε επίσης χωρίς επιτυχία να μονάσει. Έζησε για σύντομα χρονικά διαστήματα στο Παρίσι και το Λονδίνο. Πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, σε ηλικία 91 ετών.

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1964 με την έκδοση του μυθιστορήματος Ο μεσαίος τοίχος. Το έργο του Παντελή Καλιότσου τοποθετείται στην ελληνική μεταπολεμική πεζογραφία. Η γραφή του ―θεμελιακά προσδιοριζόμενη από την ιδιότητα του συγγραφέα ως αυτοδίδακτου― κινείται επιφανειακά στο πλαίσιο της ρεαλιστικής απεικόνισης ιστορικών γεγονότων και καθημερινών συμβάντων, είναι ωστόσο σταθερά προσανατολισμένη στον χώρο της υπαρξιακής αγωνίας με σταθερούς άξονες αναφοράς τον έρωτα και τη φθορά της ζωής.

Από τα έργα του Η Δεκεμβριανή νύχτα τιμήθηκε το 1979 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, τα Ξύλινα Σπαθιά κέρδισαν το Βραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα το 1997, το Ένα σακί μαλλιά πήρε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 1997 και το 2002 Η σφεντόνα του Δαβίδ τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» και το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

Εργογραφία

 

• Ο μεσαίος τοίχος. Αθήνα, Φέξης, 1964.

• Οι ονειροπόλοι. Αθήνα, Alvin Redman Hellas, 1965 (και επανέκδοση με τίτλο Αχιλλέας Μανωλόπουλος, Αθήνα, Κέδρος, 1980).

• Μάθημα δολοφονίας. Αθήνα, Κέδρος, 1972.

• Η συμπεριφορά του κενού. Αθήνα, Κέδρος, 1973.

• Φανταστική παράγραφος 7. Αθήνα, Κέδρος, 1974.

• Τα ξύλινα σπαθιά. Αθήνα, Κέδρος, 1974.

• Η μύγα. Αθήνα, Κέδρος, 1977.

• Δεκεμβριανή νύχτα - Εργάτες της πίσσας. Αθήνα, Κέδρος, 1978.

• Τα γουρούνια. Αθήνα, Κέδρος, 1981.

• Το συμπόσιο. Αθήνα, Καστανιώτης, 1985.

• Στρατιωτικές ασκήσεις. Αθήνα, 1989.

• Διωγμός από την κόλαση. Αθήνα, 1991.

• Ένα σακί μαλλιά. Αθήνα, Πατάκης, 1996.

Συγκεντρωτική έκδοση

• Η τριλογία της λεωφόρου (= Μάθημα δολοφονίας, Η συμπεριφορά του κενού και Φανταστική παράγραφος 7). Αθήνα, Κέδρος, 1985.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ



 

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Παντελής Καλιότσος, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Βικιπαίδεια Παντελής Καλιότσος