ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Καρβέλης Τάκης (1925-2017)


Καρβέλης Τάκης

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

«Κάθε φορά που
πάω να τραγουδήσω κουρδίζω κι από λίγο νυσταγμένο χρόνο.
Κουβάρι οι λέξεις και μες στα τεντωμένα νεύρα
άφηναν οι αισθήσεις τα παράσιτα.»

 

Ο Τάκης Καρβέλης γεννήθηκε στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε νεοελληνική και κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση, από την οποία αποχώρησε με τον βαθμό του Σχολικού Συμβούλου. Επιπλέον, για αρκετά χρόνια συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που επιμελήθηκε τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Επίσης, δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στη ΣΕΛΜΕ (Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης).

Έγραψε ποιήματα, κριτικές και δοκίμια. Παράλληλα, μετέφρασε τις Ομιλίες του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τον διάλογο του Λουκιανού, «Λούκιος ή όνος»  και ποιήματα αρχαίων λυρικών.

Ο Αλέξανδρος Αργυρίου, κριτικός λογοτεχνίας, έγραψε για το ποιητικό του έργο: «Η ποίησή του, η οποία αρχικά παρουσιάζει εμφανή ίχνη των εμφυλιακών καταστάσεων, συνεχίζεται ιχνηλατώντας την νεοελληνική πραγματικότητα, τόσο σε ένα δημόσιο όσο και σε ένα ιδιωτικό χώρο, με νεωτερική αντίληψη.»

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου – κριτικής και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Πηγές: Ε.ΚΕ.ΒΙ., Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου, sansimera.gr

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

1 [Ήρθε και πάλι σήμερα]

2 [Κάθομαι εδώ και περιμένω...]

 

 

Άλλα βιογραφικά

Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1925. Σπούδασε νεοελληνική και κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση, από την οποία αποχώρησε (1984) με τον βαθμό του Σχολικού Συμβούλου. Πήρε μέρος στην ομάδα εργασίας που επιμελήθηκε τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου». Έργα: Ποίηση: Σήματα (1956), Κατάθεση (1966), Μετάβαση (1972), Γραφή παρανόμων (1977), Η μνήμη μισοφέγγαρο (1983), Δεν είναι ο περσινός καιρός (1988), Αλλαγή σκηνικού (1991), Τα ποιήματα της μικρής Ρεζεντά (1995). Κριτική: Η νεότερη ποίηση (1983), Δεύτερη ανάγνωση (α' τομ. 1984, β' τομ. 1991), Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πρωτοπόρος —μονογραφία (1998) Μεταφράσεις: Ιωάννου Χρυσοστόμου Ομιλίες (1974), Λουκιανού Λούκιος ή όνος (1982). Κρατικό Βραβείο δοκιμίου - κριτικής.

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου

 

Ο Τάκης Καρβέλης γεννήθηκε στο Αιτωλικό Μεσολογγίου. Αποφοίτησε από το Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στον Παιδαγωγικό Τομέα στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης. Στη Μέση Εκπαίδευση εργάστηκε από το 1954 ως το 1984, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Από το 1981 ως το 1988 δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στη ΣΕΛΜΕ. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1956 με την ποιητική συλλογή Σήματα. Έχει εκδώσει επτά ακόμη ποιητικές συλλογές, δύο τόμους κριτικών δοκιμίων για τη λογοτεχνία και μεταφράσεις από έργα του Λουκιανού και του Ιωάννη Χρυσόστομου.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Εργογραφία

 

Ι.Ποίηση

• Σήματα. Αθήνα, 1956.

• Κατάθεση. 1966.

• Μετάφαση. 1972.

• Γραφή παρανόμων. Αθήνα, Ολκός, 1977.

• Η μνήμη μισοφέγγερο. 1983.

• Δεν είναι ο περσινός καιρός. Αθήνα, Στιγμή, 1988.

• Αλλαγή σκηνικού· Ποιήματα. Αθήνα, Στιγμή, 1991.

• Τα ποιήματα της μικρής Ρεζεντά. Αθήνα, Σμίλη, 1995 (έκτη).

ΙΙ.Μελέτες - Δοκίμια

• Η νεότερη ποίηση. 1988.

• Δεύτερη ανάγνωση1-2. Αθήνα, Σοκόλης, 1984, 1991.

• Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο πρωτοπόρος. Αθήνα, Σοκόλης, 1998.

• ΙΙΙ.Μεταφράσεις

 



 

ΕΚΕΒΙ ΕΚΕΒΙ

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

σαν σήμερα σαν σήμερα

στο Εθνικό ευρετήριο αρχείων δεσμός

στον ΠΟΘΕΓ