ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Κολοκοτρώνης Θεόδωρος (1770-1843)


kolokotronis

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

«Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα, οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα, οὔτε ὅτι οἱ Τοῦρκοι ἐβαστοῦσαν τὰ κάστρα καὶ τὰς πόλεις […] ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας, και […] ὅλοι ἐσυμφωνήσαμε εἰς αὐτὸ τὸ σκοπὸ καὶ ἐκάμαμε τὴν Ἐπανάσταση.»

Είμαστε μαθητές, συγκεντρωμένοι στην Πνύκα στον χώρο της Εκκλησίας του δήμου, κι ακούμε λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους τη σημαντικότερη ηγετική φυσιογνωμία της Επανάστασης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, να μας διαβεβαιώνει ότι κάποιες φορές αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο, μπορεί να επιτευχθεί.

Ο Κολοκοτρώνης ζυμώθηκε με δίψα για ελευθερία, έχοντας χάσει μέλη της οικογένειάς του σε προεπαναστατικές εξεγέρσεις. Έτσι, πριν την Επανάσταση πήρε μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων και των Άγγλων, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και άρχισε να προετοιμάζει τον Αγώνα στην Πελοπόννησο.

Με την έναρξή της Επανάστασης αναδείχτηκε η στρατιωτική του ιδιοφυία. Η άλωση της Τριπολιτσάς, η νίκη του στα Δερβενάκια επικύρωσαν τις εξαιρετικές στρατιωτικές ικανότητες του Γέρου του Μοριά. Μάλιστα, παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν στα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα της εποχής, ο Κολοκοτρώνης συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε αυτά μέχρι τον θάνατό του.

 Προς το τέλος της ζωής του υπαγόρευσε μέσα σε έναν μήνα στον Γεώργιο Τερτσέτη τα "Απομνημονεύματά" του, θέτοντας ως όρο να μη δει το κείμενό του το φως της δημοσιότητας ενόσω ζούσε. Στόχος του ίσως ήταν να προσθέσει ένα λιθαράκι στην ιστορική παιδεία των επερχόμενων γενεών. Παιδεία, στην οποία πίστευε τόσο, αν και δεν ήταν εγγράμματος, ώστε να προτρέπει εκείνους τους νέους στην Πνύκα: «Να δοθήτε εις τας σπουδάς σας» και «Να σκλαβωθήτε εις τα γράμματά σας». «Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε· και […]να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια.[...] και την φρόνιμον ελευθερία».

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Διήγησις συμβάντων

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Η σημαντικότερη ηγετική φυσιογνωμία της Επανάστασης. Το όνομα του Κολοκοτρώνη συνδέθηκε με τις σημαντικότερες φάσεις του Αγώνα στην Πελοπόννησο. Ο πατέρας του Κωνσταντής Κολοκοτρώνης πήρε μέρος στην ένοπλη εξέγερση του Ελληνισμού, που υποκινήθηκε από την Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας το 1770, και σκοτώθηκε σε συγκρούσεις μαζί με δύο αδελφούς του. Τα γεγονότα αυτά υπήρξαν καθοριστικά για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. 'Aρχισε τη δράση του το 1805, όταν πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου την περίοδο του ρωσοτουρκικού πολέμου. Αργότερα υπηρέτησε στο ελληνικό στρατιωτικό σώμα που οργάνωσαν οι 'Aγγλοι και τιμήθηκε με τον βαθμό του ταγματάρχη για τη δράση του εναντίον των Γάλλων. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και άρχισε με πάθος να προετοιμάζει τον Αγώνα στην Πελοπόννησο.

Με την έναρξη της Επανάστασης αναδείχτηκε η στρατιωτική ιδιοφυία του Κολοκοτρώνη. Η παράδοση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821), η άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), οι νίκες στο Βαλτέτσι, τα Βέρβενα και τα Δολιανά εδραίωσαν το κύρος του ως στρατιωτικού ηγέτη, παράλληλα όμως προκάλεσαν και τις πρώτες αντιδράσεις μερίδας των τοπικών αρχόντων. Η αντίδραση αυτή κορυφώθηκε με την έλευση του Δ. Υψηλάντη που επεδίωξε να οργανώσει πολιτικά την Επανάσταση, και πήρε τη μορφή ανοικτής ρήξης μεταξύ στρατιωτικών και προκρίτων. Ο Κολοκοτρώνης προσπάθησε να συνδιαλλάξει τις αντιμαχόμενες μερίδες και να αποτρέψει την κατάρρευση της νεαρής Επανάστασης. Στις 26 Ιουλίου 1822 η ιστορική νίκη του στα Δερβενάκια οδήγησε στον αποδεκατισμό της στρατιάς του Δράμαλη, διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο και επικύρωσε, για μια ακόμα φορά, τις εξαιρετικές στρατιωτικές ικανότητες του "Γέρου" του Μοριά. Οι επιτυχίες αυτές δεν απέτρεψαν τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ στρατιωτικών και κυβερνητικών, της οποίας θύμα υπήρξε και ο Κολοκοτρώνης. Στις ένοπλες συγκρούσεις ο γιος του Πάνος και ο ίδιος συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στο Ναύπλιο.

Ο Κολοκοτρώνης αμνηστεύθηκε από την κυβέρνηση την περίοδο που ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο και μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προσπάθησε να εμποδίσει την ανακατάληψη της Πελοποννήσου από τους Τούρκους και να εμψυχώσει τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό. Ως το τέλος της Επανάστασης ο Κολοκοτρώνης συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα της εποχής. Υποστήριξε θερμά τον Καποδίστρια και δέχτηκε με ενθουσιασμό την εκλογή του Όθωνα. Η διαφωνία του με τα μέτρα και την πολιτική της Αντιβασιλείας κατέληξε στη δίωξη και την πολύκροτη δίκη του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τον Δημ. Πλαπούτα παρά τις διαφωνίες των Τερτσέτη και Πολυζωίδη. Με την ενηλικίωση του Όθωνα πήρε χάρη, ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του συμβούλου της Επικρατείας. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κολοκοτρώνης υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα "Απομνημονεύματά" του που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο ''Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836''. Τα "Απομνημονεύματα" του Κολοκοτρώνη αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση.

 

Εργογραφία

 

Ο λόγος στην Πνύκα

Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την επανάσταση

Απομνημονεύματα

 

Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ



 

ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ δεσμός

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ δεσμός