ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Μαλακάσης Μιλτιάδης (1869-1943)


Μιλτιάδης Μαλακάσης

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1869, καταγόμενος από γενιά αγωνιστών του 1821 από την Πίνδο. Το 1888 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου δεν αποφοίτησε ποτέ. Φοιτητής ακόμα δημοσίευσε ποιήματα αρχικά στην Εικονογραφημένη Εστία και αργότερα σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες (Διόνυσος, Τέχνη, Παναθήναια, Άστυ, Ακρόπολις κ.α.), ενώ έζησε κοσμική ζωή και ήταν μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης. Το 1899 τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συντρίμματα, αφιερωμένη στον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο (Jean Moreas), τον οποίο γνώρισε το 1897 κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα. Τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Πέθανε στην Αθήνα.

Αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής στον γραπτό λόγο ως μέλος της εταιρίας Εθνική Γλώσσα, οργάνου του δημοτικιστικού κινήματος. Ο Μαλακάσης ολοκλήρωσε συνολικά δέκα ποιητικές συλλογές (από τις οποίες η Κυρά του Πύργου σε θεατρική μορφή). Μετά τον θάνατό του εκδόθηκαν από χειρόγραφά του τα Μεσολογγίτικα, επιλογή παλαιότερων ποιημάτων του.

Επηρεάστηκε έντονα από τη μακροχρόνια φιλία του με τον Μορεάς, αξιοποιώντας στο έργο του στοιχεία ρομαντικά στην αρχή και κατόπιν παρνασσιστικά, συμβολιστικά και νεοκλασικιστικά. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην επίδραση που άσκησε ο Μαλακάσης στους μεταγενέστερούς του ποιητές.

Γράφει ο Βάρναλης «Ο Μαλακάσης είτανε μεγάλος τεχνίτης του στίχου. Τεχνίτης του «αριστοκράτη στίχου», όπως λέγει κι ο ίδιος σ’ ένα του ποίημα. Η αρχή του ήταν: ο στίχος για το στίχο. Είχε «το φόβο των ιδεών» το φόβο της πολυλογίας. Αισθηματικός, συγκρατημένος, αποφεύγοντας την υπερβολή και τη ρητορεία ώστε η αιτία να μην παράγει περισσότερο αποτέλεσμα απ’ όσο περιέχει, αξιοπρεπής και περήφανος και στη ζωή του και στο έργο του, δεν εταπείνωσε το λειτούργημά του με θεατρινισμούς και τα παρόμοια. Ο Μαλακάσης δε θορύβησε ποτές ούτε χρησιμοποίησε άλλα μέσα για να επιβληθεί στη συνείδηση του κόσμου, σαν ένας τροπαιούχος του λόγου.»

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

O Τάκη-Πλούμας

Ο Μπαταριάς

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Ο Μιλτιάδης Μαλακάσης του Αγαμέμνονα και της Ζωής το γένος Κερασοβίτη, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι, καταγόμενος από γενιά αγωνιστών του 1821 από την Πίνδο. Η μητέρα του απέκτησε συνολικά οχτώ παιδιά, επέζησαν όμως μόνο ο Μιλτιάδης και τρία κορίτσια. Η οικογένειά του ήταν εύπορη, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία για ολόκληρη τη ζωή του. Τα γυμνασιακά του χρόνια πέρασε στο Μεσολόγγι, την Πάτρα και την Αθήνα και κατόπιν οικογενειακής πίεσης γράφτηκε το 1888 στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου δεν αποφοίτησε ποτέ. Φοιτητής ακόμα δημοσίευσε ποιήματα αρχικά στην Εικονογραφημένη Εστία και αργότερα σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες (Διόνυσος, Τέχνη, Παναθήναια, Άστυ, Ακρόπολις κ.α.), ενώ έζησε κοσμική ζωή και ήταν μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης. Το 1899 τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συντρίμματα, αφιερωμένη στον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο (Jean Moreas), τον οποίο γνώρισε το 1897 κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα.

Αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής στον γραπτό λόγο ως μέλος της εταιρίας Εθνική Γλώσσα, οργάνου του δημοτικιστικού κινήματος. Το 1923 τιμήθηκε με το Αριστείο γραμμάτων και το 1925 τύπωσε μια έκθεση περί βιβλιοθηκονομίας. Το 1932 εκλέχτηκε πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο Μαλακάσης ολοκλήρωσε συνολικά δέκα ποιητικές συλλογές (από τις οποίες η Κυρά του Πύργου σε θεατρική μορφή). Μετά τον θάνατό του εκδόθηκαν από χειρόγραφά του τα Μεσολογγίτικα, επιλογή παλαιότερων ποιημάτων του. Επηρεάστηκε έντονα από τη μακροχρόνια φιλία του με τον Μορεάς, αξιοποιώντας στο έργο του στοιχεία ρομαντικά στην αρχή και κατόπιν παρνασσιστικά, συμβολιστικά και νεοκλασικιστικά. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ποιητική μετάφραση με κατ' εξοχήν δημιουργία του τη μετάφραση της συλλογής του Μορεάς Στροφές, και με την πεζογραφία. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην επίδραση που άσκησε ο Μαλακάσης στους μεταγενέστερούς του ποιητές. Τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Πέθανε στην Αθήνα.

 

Εργογραφία

 

Ι.Ποίηση

• Συντρίμματα. Αθήνα, έκδοση της Τέχνης, 1899.

• Ώρες. Αθήνα, τυπ. Νομικής, 1903.

• Πεπρωμένα. Αθήνα, 1909.

• Ασφόδελοι. Αθήνα, Ι.Ν.Σιδέρης, 1918.

• Αντίφωνα. Αθήνα, 1925.

• Το ερωτικό. Αθήνα, Πυρσός, 1939.

• Η κυρά του Πύργου. Αθήνα, Π.Δ.Σακελλαρίου, 1904.

• Ο Μπαταριάς. Αθήνα, 1919.

ΙΙ.Λόγοι

• Οι κατά την κηδείαν του Δημητρ. Χ. Καψάλη εκφωνειθέντες λόγοι και το απαγγελθέν ελεγείον· υπό του τελειοφοίτου της Νομικής Μηλτιάδου Μαλακάση. Αθήνα, τυπ. Π.Δ.Σακελλαρίου, 1891.

ΙII. Μεταφράσεις

• Jean Moreas· Οι στροφές. Αθήνα, Π.Α.Πετράκου, 1920.

IV. Θέατρο

• Η κυρά του Πύργου· Δράμα. Αθήνα, ανάτυπο από τα Παναθήναια, 1904.

V.Συγκεντρωτικές εκδόσεις

• Άπαντα Μαλακάση· Τόμος πρώτος ·Τα ποιήματα· Αναστύλωσε και έκρινε Γ.Βαλέτας. Αθήνα, Alvin Redman Hellas, 1964.

• Άπαντα Μαλακάση· Τόμος δεύτερος· Διάφορα πεζά· Αναστύλωσε και έκρινε Γ.Βαλέτας. Αθήνα, Alvin Redman Hellas, 1964.

• Τα ποιήματα• επιμέλεια Διονύσης Καψάλης. Αθήνα, Εστία,;

• Τα μεσολογγίτικα. Αθήνα, Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη7, 1946 (και νέα έκδοση με επιμέλεια του Γ.Π.Σαββίδη, Αθήνα, Ερμής, 1995).

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ



 

ΕΚΕΒΙ ΕΚΕΒΙ

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

Ψηφίδες, Πρόσωπα και θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ψηφίδες

Πολιτιστικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας ΠΟΘΕΓ

σαν σήμερα

Βικιπαίδεια Βικιπαίδεια

Ποιήματα στη σελίδα του Νίκου Σαραντάκου Σαραντάκος