ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Μηνιάτης Ηλίας (1669-1714)


Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Τα πρώτα γράμματα τα διδάχτηκε από τον πατέρα του, που ήταν πρωτοπαπάς στο Ληξούρι. Αργότερα ο πατέρας του τον πήγε στη Βενετία και τον έγραψε στο Φλαγγινιανὸ Φροντιστήριο, όπου σπούδασε αρχαία ελληνική φιλολογία, μαθηματικά, λατινικά και φιλοσοφία, ενώ έμαθε να χειρίζεται πολύ καλά την ιταλική γλώσσα. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του συνδύασε τη διδασκαλία με το κήρυγμα. Δίδαξε και κήρυξε στην Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο. Διορίστηκε, στη συνέχεια, διδάσκαλος της Πατριαρχικής Σχολής και ιεροκήρυκας της Μεγάλης εκκλησίας και έγινε επίσκοπος Κερνίτσης και Καλαβρύτων. Στη θέση αυτή τον βρήκε πρόωρα ο θάνατος.

Το κατεξοχήν έργο του Μηνιάτη ήταν το κήρυγμα, και μάλιστα σε απλή γλώσσα, όπως είχε καθιερωθεί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, έτσι ώστε η διδασκαλία να είναι κατανοητή στον λαό. Ο Μηνιάτης επηρεάστηκε από τη μαθητεία του στην Ιταλία και ακολούθησε στο έργο του την παράδοση της περίτεχνης ρητορικής επεξεργασίας του λόγου, με βασικό του γνώρισμα την απλότητα στο ύφος και τη γλώσσα. Εκείνο που κυρίως τον απασχολεί είναι το ηθικό πρόβλημα, η ηθική συμπεριφορά του ανθρώπου στην καθημερινή του ζωή.  

Ο Β. Τατάκης παρατηρεί σχετικά τα εξής: «[…] στο Μηνιάτη ανήκει η τιμή, ότι πρώτος αυτός στη νεοελληνική παιδεία παρουσίασε με τρόπο άρτιο το ρητορικό εκκλησιαστικό είδος. Οι λόγοι του αφήνουν την εντύπωση ότι βγαίνουν από τα χέρια ενός τεχνίτη του λόγου, που κατέχει τους κανόνες και κατορθώνει σε ικανό μέτρο να τους τηρεί».

Οι σωζόμενες διδαχές του εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1716 στην Βενετία και ακολούθησαν 23 εκδόσεις τους μέχρι το 1900, γεγονός που αποδεικνύει τη φήμη και τη δημοτικότητα του έργου του.

Πηγές: Σχολικό βιβλίο α' λυκείου, Bικιπαίδεια

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Διδαχαί

 

 

Άλλο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Γονείς του ήσαν ο ιερέας Φραγκίσκος Μηνιάτης και η Μορεζίνα Περιστιάνου. Τα πρώτα γράμματα τα διδάχτηκε από τον πατέρα του, που ήταν πρωτοπαπάς στο Ληξούρι. Το 1681 και πάλι ο πατέρας του τον πήγε στη Βενετία και τον έγραψε στο Φλαγγινιανὸ Φροντιστήριο, όπου επί οκτώ έτη σπούδασε αρχαία ελληνική φιλολογία και μαθηματικά, καθώς επίσης λατινικά και φιλοσοφία. Τελειώνοντας τις σπουδές του κατείχε καλά την αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία και χειριζόταν πολύ καλά την ιταλική γλώσσα. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του συνδύασε τη διδασκαλία με το κήρυγμα. Η αρχή έγινε από τη Βενετία, όπου δίδασκε στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο και κήρυττε στο ναό του Αγίου Γεωργίου· ύστερα από τρία χρόνια τον κάλεσαν οι συμπατριώτες του. Δίδαξε και κήρυξε στην Κεφαλλονιά εφτά χρόνια κι άλλα τέσσερα στη Ζάκυνθο. Αφού για ένα χρόνο ξαναδίδαξε στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο, διορίστηκε διδάσκαλος της Πατριαρχικής Σχολής και ιεροκήρυκας της Μεγάλης εκκλησίας. Τελικά έγινε επίσκοπος Κερνίτσης και Καλαβρύτων (1711). Στη θέση αυτή τον βρήκε πρόωρα ο θάνατος.

 

Εργογραφία

 

Πρόλογος στον «Λόγον ιστορικόν» για τον Διονύσιον Δ' Κωνσταντινουπόλεως του Γερασίμου Κακαβέλα και έμμετρο εγκώμιο

Πέτρα Σκανδάλου,

Διδαχαί

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο α' λυκείου



 

ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ