ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Πάσος Τζον Ντος (1896-1970)


Πάσος Τζον Ντος

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1896 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1916. Την ίδια χρονιά ήρθε στην Ευρώπη με την πρόθεση να μελετήσει αρχιτεκτονική· τελικά, όμως, προτίμησε να δει από κοντά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως εθελοντής τραυματιοφορέας. Τα πρώτα του μυθιστορήματα περιγράφουν τις εμπειρίες του από το μέτωπο. Η εκτέλεση των αναρχικών Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, το 1927, επηρέασαν βαθιά τον Ντος Πάσος, που είχε αγωνιστεί για να τους δοθεί αμνηστία. Το κομβικό αυτό σημείο της ζωής του αποκρυστάλλωσε την εικόνα που είχε για τις ΗΠΑ. Ήταν η εικόνα μιας χώρας «δύο εθνών», το ένα των πλουσίων και προνομιούχων και το άλλο των φτωχών και ανίσχυρων. Η τριλογία του «USA» απεικονίζει τα δύο αυτά έθνη στα πρώτα τριάντα χρόνια του αιώνα μας. Ο συγγραφέας προσδίδει στις φανταστικές ιστορίες του μία αίσθηση ιστορικότητας, με τα παρέμβλητα τεχνάσματα των «ταινιών επικαίρων», με μοντάζ έξυπνα επιλεγμένων τίτλων εφημερίδων και με δημοφιλή τραγούδια της εποχής. Επίσης, παρεμβάλλει σύντομες ποιητικές προσωπικές αναμνήσεις, καθώς και βιογραφίες αντιπροσωπευτικών μελών του κατεστημένου αλλά και του «άλλου έθνους».

Την τριλογία «USA» ακολούθησε μία λιγότερο φιλόδοξη τριλογία με τίτλο «District of Columbia», Στα έργα του αυτά καταγράφει την απογοήτευσή του από το εργατικό κίνημα, τις ριζοσπαστικές πολιτικές και τον φιλελευθερισμό του «New Deal» του αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ. Η παρακμή της δημιουργικότητάς του και ο αυξανόμενος πολιτικός συντηρητισμός που διαφαίνονται σ’ αυτή την τριλογία του εκδηλώθηκαν εντονότερα στα μεταγενέστερα έργα του.

Θεωρείται σήμερα ―μαζί με τον Φιτζέραλντ και τον Χέμινγουέη― ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της "Χαμένης Γενιάς" των αμερικανών πεζογράφων που κατέγραψαν με σπάνια ευαισθησία και πειστικότητα την τραγική διάψευση και απογοήτευση του μεσοπολεμικού ανθρώπου.

 

Πηγές: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου, Ε.ΚΕ.ΒΙ.,  SanSimera.gr

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Λάτρης της ανθρωπότητας

 

 

Άλλα βιογραφικά

Ο Τζον Ντος Πάσος (1896-1970) είναι από τους πιο αξιόλογους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς. Στα τρία βιβλία του που συνθέτουν τη μυθιστορηματική τριλογία U.S.A., παρουσιάζει την ιστορική πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα πρώτα τριάντα χρόνια του αιώνα μας. Ο Ντος Πάσος ζωντανεύει το ιστορικό υλικό του παρεμβάλλοντας στην αφήγηση διάφορα «επίκαιρα», αποσπάσματα από την ειδησεογραφία εφημερίδων, από λόγους πολιτικών ή από βιογραφίες διασημοτήτων. Η πεζογραφία του επίσης διαποτίζεται από έντονα λυρικά στοιχεία και ο λόγος του συχνά μοιάζει σαν στιχουργημένος.

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου

 

Ο Τζων Ντος Πάσος (1896-1970) γεννήθηκε στο Σικάγο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1916. Την ίδια χρονιά ήρθε στην Ευρώπη με την πρόθεση να μελετήσει αρχιτεκτονική· τελικά, όμως, προτίμησε να δει από κοντά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως εθελοντής τραυματιοφορέας. Τα πρώτα του μυθιστορήματα περιγράφουν τις εμπειρίες του από το μέτωπο. Έπειτα εργάστηκε, κατά διαστήματα, ως ανταποκριτής αμερικανικών εφημερίδων και, τα τελευταία χρόνια, έγραψε αρκετές ιστορικές μελέτες, ενώ οι πολιτικές του πεποιθήσεις σημείωσαν εντυπωσιακή στροφή προς τα δεξιά. Χάρη στο τρίπτυχό του USA - που αποτελεί και το κορυφαίο λογοτεχνικό του επίτευγμα - ο Ντος Πάσος θεωρείται σήμερα - μαζί με τον Φιτζέραλντ και τον Χέμινγουέη - ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της "Χαμένης Γενιάς" των αμερικανών πεζογράφων που κατέγραψαν με σπάνια ευαισθησία και πειστικότητα την τραγική διάψευση και απογοήτευση του μεσοπολεμικού ανθρώπου.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Τίτλοι στα ελληνικά

 

1994, USA, o 42ος παράλληλος, Οδυσσέας

1999, USA 1919, Οδυσσέας

1999, USA τα πολλά λεφτά, Οδυσσέας

2002, Manhattan Transfer, Μεταίχμιο

2005, Μπροστά στην ηλεκτρική καρέκλα, Ελεύθερος Τύπος

2007, USA, Οδυσσέας

2011, Manhattan Transfer, Μεταίχμιο

 



 

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Σαν Σήμερα δδ