Ρώσος συγγραφέας, μεγάλη μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας. O Toλστόι καταγόταν από αριστοκρατικές οικογένειες της Ρωσίας. Γεννήθηκε στη Yasnaya Polyana το 1828. Έμεινε σε μικρή ηλικία ορφανός και την ανατροφή του ίδιου και των τεσσάρων αδελφών του ανέλαβαν συγγενείς. Δεκαέξι χρονών ξεκίνησε σπουδές στη νομική και στις ανατολικές γλώσσες, όμως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και άρχισε τη συγγραφή. Το 1851 κατατάχθηκε στον στρατό, όπου υπηρέτησε ως το 1856. Πολέμησε με θάρρος ως αξιωματικός του πυροβολικού στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856), στη Σεβαστούπολη κατά τη διάρκεια της εντεκάμηνης πολιορκίας της (1854-55) και προήχθη στον βαθμό του υπολοχαγού. Το 1862 παντρεύτηκε τη Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς. Απέκτησαν δεκατρία παιδιά, αλλά έχασαν τα πέντε από αυτά όταν ήταν ακόμη μικρά. Η σύζυγός του υπήρξε η γραμματέας του και αντέγραφε τα κείμενά του πριν παραδοθούν στον εκδότη.
Ο συγγραφέας πίστευε βαθιά στην εσωτερική αναγέννηση του ανθρώπου που μπορεί να επιτευχθεί με ελεύθερη ζωή στη φύση, μακριά από την εκμετάλλευση της εξουσίας. Ο ίδιος ονομάστηκε «ο γίγας της ρωσικής γης», γιατί έζησε πολλά χρόνια κοντά στη φύση και τους αγρότες. Η αγάπη του για τη φυσική ζωή διακρίνεται στο έργο του, όπου περιγράφει τοπία και σκιαγραφεί σε βάθος τις ψυχές των ανθρώπων. Αναπόφευκτη στις διηγήσεις του είναι και η σύγκριση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.
Ο Τολστόι είχε ριζοσπαστικές ιδέες και στο θέμα της εκπαίδευσης. Πίστευε σε ένα αντιαυταρχικό σύστημα και δημιούργησε το πρώτο σχολείο στο πατρικό του σπίτι. Ως το 1862 είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή δεκατρία σχολεία.
Όσον αφορά τη λογοτεχνία πίστευε πως πρέπει να είναι για όλους. Μετά τον αφορισμό του το 1901 από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας για το μυθιστόρημα «Η Ανάσταση», στο οποίο καυτηριάζει την υποκρισία και την τυπολατρία της Εκκλησίας, έγινε ακόμα πιο δημοφιλής ως συγγραφέας. Είναι αξιοσημείωτο πως ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ επηρεάστηκαν από τον Λέοντα Τολστόι.
Διευθύνσεις στο διαδίκτυο για τον Τολστόι
LEO TOLSTOY, 12.39΄΄, εδώ,
Tolstoy Biography (1970, στα αγγλικά), 30.45΄΄, εδώ,
Άννα Καρένινα (1935) Official Trailer, εδώ,
Πόλεμος και Ειρήνη,(1956) – Trailer, 3.17΄΄, εδώ,
Ανάσταση, 3.00΄΄ εδώ,
Πατέρας Σέργιος (1990), 3.24΄΄ εδώ,
Αφέντης και δούλος, 45.16΄, εδώ
Επιμέλεια: Ευγενία Κοσμάτου
Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:
O μεγάλος Pώσος συγγραφέας Λέων Νικολάγιεβιτς Τολστόι γεννήθηκε το 1828 στη Γιάσναγια Πολιάνα και πέθανε το 1910 στο Αστάποβο. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια ευγενών γαιοκτημόνων, αλλά μικρός έχασε τους γονείς του και μεγάλωσε κοντά σε συγγενείς οι οποίοι φρόντισαν να του δώσουν μεγάλη μόρφωση. Σπούδασε και μιλούσε πολλές γλώσσες, ταξίδεψε στην Ευρώπη και επηρεάστηκε από τα έργα του Μοντεσκιέ και του Ρουσό. Νέος εντάχτηκε στο ρωσικό στρατό και πολέμησε με ανδρεία στον Κριμαϊκό πόλεμο. Επιστρέφοντας εγκαταστάθηκε στην πατρική γη, παντρεύτηκε, απόκτησε 13 παιδιά και αφοσιώθηκε στη συγγραφή και στους κοινωνικούς αγώνες.
O Τολστόι ως συγγραφέας και στοχαστής οραματίζεται μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, απορρίπτει τη βία, υποστηρίζει την πειθώ ως μέσο πάλης και προτείνει την επιστροφή στον αγροτικό τρόπο ζωής.
Κορυφαία μυθιστορήματά του είναι: Πόλεμος και Ειρήνη , η Άννα Καρένινα και η Ανάσταση· έγραψε και πολλά διηγήματα, θεατρικά έργα, μύθους, παραμύθια και δοκίμια.
Πηγή: Σχολικό βιβλίο Α΄ Γυμνασίου
Ο Λέων Τολστόι (1828-1910) είναι ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες, γνωστός στο ευρύ κοινό πρωτίστου για τα έργα του "Πόλεμος και Ειρήνη" και "Άννα Καρένινα", που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών. Η ζωή του Τολστόι χαρακτηρίστηκε από μεγάλες αντιθέσες, καθώς τα πρώτα άσωτα χρόνια της αριστοκρατίας τα διαδέχτηκε η ριζοσπαστική μεταστροφή του προς την άρνηση του πλούτου, τη φιλανθρωπία και προς έναν ιδιόμορφο ειρηνιστικό και χριστιανικό αναρχισμό, που έτυχε θαυμασμού από προσωπικότητες όπως ο Γκάντι και επισφραγίστηκε με τον αφορισμό της Ρωσικής Εκκλησίας. Η στροφή στην κοσμοθεωρία του άρχισε να συντελείται με την απογοήτευση που γεύτηκε πολεμώντας με τον ρώσικο στρατό σε διάφορα μέτωπα μέχρι το 1856, όταν και έγραφε τα πρώτα του έργα, αυτοβιογραφικά σε μεγάλο βαθμό. Ο πόλεμος γυμνός, χωρίς πατριωτικά πλουμίδια, σκιαγραφήθηκε στα "Διηγήματα της Σεβαστούπολης" (1855). Λίγο μετά ο Τολστόι αφοσιώθηκε στα κτήματα του, γράφοντας παράλληλα τους "Κοζάκους" (1863) και τον "Πολικούσκα" (1863), έκφραση της γοητείας που του ασκούσε ο χωριάτικος τρόπος ζωής και συνάμα της αποστροφής του για την αριστοκρατική τάξη πραγμάτων, της οποίας ο καθωσπρεπισμός στηλιτεύτηκε στην "Άννα Καρένινα" (1875-77). Στον "Πόλεμο και Ειρήνη" (1865-69), έργο που βασίστηκε σε ιστορικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα όπως τα επεξεργάστηκε η πολιτική σκέψη του Τολστόι, επιχειρήθηκε η ανατροπή της ιστορικής μυθοπλασίας, η αποκαθήλωση των ηγετικών μορφών και η ανάδειξη του ρόλου των απλών στρατιωτών. Στα τελευταία έργα του, όπως είναι "Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς"" (1886), "Η σονάτα του Κρόιτσερ" (1887-9), "Ο Διάβολος" (1889-90) και η "Ανάσταση" (1899), ο Τολστόι ανέλυσε πτυχές της γνήσιας χριστιανικής αρετής σε αντιδιαστολή με τον τυπικισμό, μια αρετή που εφάρμοσε ζώντας ασκητικά, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις της γυναίκας του και την αποστασιοποίηση του από το οργανωμένο κράτος και την επίσημη Εκκλησία. Πλήθη όμως ολόκληρα τον θεωρούσαν πρότυπο και προσπαθούσαν να τον γνωρίσουν από κοντά, στη δύση πλέον της ζωής του.
Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ