ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Ξανθόπουλος Λευτέρης (1945-2020)


Λευτέρης Ξανθόπουλος

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

«Ανοίγω το παράθυρο. Ταξίδια μού φέρνουν τα χειρόγραφα πίσω. Στρίβουν τα λόγια μου δεν μου αρκούν. Ανοίγω καινούργιους λογαριασμούς με ανθρώπους και τόπους.» 

 

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και ποιητής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικών του υποχρεώσεων εγκαταλείπει τις σπουδές Νομικής και αναχωρεί από την Ελλάδα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ταξιδεύει συνεχώς και ζει σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ασκώντας διάφορα επαγγέλματα.  Στο Λονδίνο, μάλιστα, θα ολοκληρώσει σπουδές κινηματογράφου.

Σκηνοθέτησε ταινίες μεγάλου μήκους, τηλεταινίες και ντοκιμαντέρ. Βραβεύτηκε σε διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τιμήθηκε για το σύνολο του κινηματογραφικού του έργου. Δίδαξε σε ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης και σε εργαστήρια θεατρικών σπουδών το μάθημα του Κινηματογράφου και της Υποκριτικής στον Κινηματογράφο.

Οι ταινίες του πραγματεύονται καταστάσεις απλών ανθρώπων, βιοπαλαιστών, στοχαστών, ανθρώπων που δεν ευθύνονται για τα δεινά του κόσμου. Το λογοτεχνικό του έργο (ποιητικές συλλογές, διηγήματα, αφηγήματα και δοκίμια), κυρίως όμως η ποίησή του, διαπνέεται από την ίδια διάθεση, μια αναπόληση του παρελθόντος, μια συνεχή ενασχόληση με τη μνήμη και τη συντονισμένη σύνδεσή της με το παρόν. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε μια συνέντευξη του, «μοναδική πατρίδα μου είναι η παιδική μου ηλικία, από εκεί έρχονται όλα», ενώ ο κριτικός Τάσος Λιγνάδης θα γράψει για την ποίησή του: «Η όλη τεχνοτροπική αντίληψη αποπνέει μια εικαστικότητα. Με ελληνικά υλικά, αδρές πινελιές σε ασβέστη, πλαστούργηση σαν σε πηλό του λόγου, σου δίνεται άμεση η αίσθηση όχι μόνο της οράσεως αλλά και της αφής...» 

Πηγές: Ε.ΚΕ.ΒΙ., Βικιπαίδεια, leftxanthopoulos.gr, diastixo.gr, metronomos.gr

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Χρονικό

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις, και κινηματογράφο στο Λονδίνο. Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές "Αντίψυχα" (1972, β' έκδ. Ανδρομέδα 1982, γ' έκδ. Μετρονόμος 2017), "Περιπέτειες πλανόδιου σωματοφύλακα ονείρων" (Νεφέλη, 1981), "Το κόκκινο δωμάτιο" (Παρασκήνιο, 1988), "Σήκωσε το κεφάλι σου πατέρα" (Δελφίνι, 1995), "Η ορμή του νερού και των υδάτων" (Στιγμή, 1998), "Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή" (Κέδρος, 2002), "Η έβδομη βροχή" (Γαβριηλίδης, 2010), "Οι εχθροί και οι φίλοι μου" (Γαβριηλίδης, 2014), "Κάτι τρέχει" (Γαβριηλίδης, 2015), το αφήγημα "Άγγελος των πρώτων ημερών" (Λιβάνης, 1999, β' έκδ. Γαβριηλίδης, 2016), καθώς και τη συλλογή διηγημάτων "Γάτες αλλού" (Γαβριηλίδης, 2011). Σκηνοθέτησε τις ταινίες μεγάλου μήκους "Καλή Πατρίδα Σύντροφε (Beloiannisz)", δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, 1986· "Ο δραπέτης", μυθοπλασία, 1991, τις τηλεταινίες "Ο γάμος", 1994· "Χωρίς άλλοθι", 1993, και τα ντοκιμαντέρ "Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης", 1978, "Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα", 1979, "Στα Τουρκοβούνια", 1982, "Επί Κολωνώ", 1983, "Διαδρομές (Παύλος Ζάννας)", 1988, "Η μεγάλη πομπή (Αλέξης Πανσέληνος)", 1988, "Παραδοσιακή τυπογραφία (Αιμίλιος Καλλιακάτσος)", 1989, "Ποιος είναι ο τρελός λαγός (Μίλτος Σαχτούρης)", 1992, "Σκοτεινός συνωμότης (Μιχάλης Κατσαρός)", 1998, "Κληρονόμος πουλιών (Μίλτος Σαχτούρης)", 2004, "Ο κήπος με τ' αμέτρητα παράθυρα (Νίκος Εγγονόπουλος)", 2005, "Ευλογημένα χέρια (Χρήστος Καπράλος)", 2006, "Σπίτι δίπλα στη θάλασσα (Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος)", 2007, "Η μουσική των Κενταύρων (Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος)", 2009, "Η πικρή ιστορία του Αντρέι Γκορένκο", 2010, "Μαρία Κεχαγιόγλου - Μαρία Σκουλά", 2011, "Πάρε τα δώρα... Κική Δημουλά και Τίτος Πατρίκιος", 2011, "Οι συλλέκτες", 2011, κ.ά. Έχει λάβει μέρος με κείμενά του σε συλλογικές εκδόσεις, με πιο πρόσφατα τα βιβλία "Οι τέσσερις εποχές του Νίκου Κούνδουρου" (μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη και τον Δημήτρη Φύσσα, εκδ. Γαβριηλίδης, 2014) και "Καμύ: Η ευτυχία και το παράλογο αχώριστα παιδιά της ίδιας γης" (με τον Νίκο Μπακουνάκη και τη Φωτεινή Τσαλίκογλου, εκδ. Καστανιώτη, 2014). Κριτικές του για θέματα λογοτεχνίας δημοσιεύτηκαν στα "Νέα" και στο "Εντευκτήριο" και δημοσιεύονται στο περιοδικό www.oanagnostis.gr.

 

Εργογραφία

 

Άνθρωπος μηδενικών αποχρώσεων, Γαβριηλίδης

Αντίψυχα, Μετρονόμος

Άγγελος των πρώτων ημερών, Γαβριηλίδης

Κάτι τρέχει, Γαβριηλίδης

Οι εχθροί και οι φίλοι μου, Γαβριηλίδης

Γάτες αλλού, Γαβριηλίδης

Η έβδομη βροχή, Γαβριηλίδης

Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή, Κέδρος

Άγγελος των πρώτων ημερών, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ



 

Βιβλιονέτ Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Βιβλιονέτ]

Βικιπαίδεια Βικιπαίδεια