ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Ξεφλούδας Στέλιος (1901-1984)


Ξεφλούδας Στέλιος

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1901. Πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και γράφτηκε στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1928) και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου δίδαξε στο Ιταλικό Γυμνάσιο και το 1941 μετατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Μακεδονικές Ημέρες και μέλος της Ομάδας των Δώδεκα. Θεωρείται ως ο εισηγητής του εσωτερικού μονολόγου στη νεοελληνική πεζογραφία.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1930 με το βιβλίο Τα τετράδια του Παύλου Φωτεινού, έργο που έφερε σε αμηχανία τους κριτικούς της εποχής ως «ημερολόγιο των ψυχικών μεταπτώσεων του συγγραφέα». Έτσι υπήρξε από τους πρώτους στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν συστηματικά στα κείμενά τους τον εσωτερικό μονόλογο. Ο συγγραφέας λοιπόν εκμεταλλεύτηκε την αφηγηματική μέθοδο της «συνειδησιακής ροής», δηλαδή της τεχνικής με την οποία απεικονίζονται σκέψεις οι οποίες δεν έχουν φανερό λογικό ειρμό. Ο ίδιος σημείωνε για αυτή του την επιλογή: «Εσωτερικός μονόλογος, μουσική λογοτεχνία, μαγική λογοτεχνία. Φυγή, αγωνία, ανησυχία, ανικανοποίητο, ανάλυση στο άπειρο. Όλα ρευστά, φευγαλέα, κάπως γκρίζα».

Με το βιβλίο του όμως Άνθρωποι του μύθου (1946) ξεκινά μια καινούρια περίοδος στη λογοτεχνική παραγωγή του συγγραφέα που τον βλέπουμε να ανοίγεται στο χώρο της άμεσης, βιωματικής αφήγησης. Σε αυτό μετέφερε τις εμπειρίες του από το αλβανικό μέτωπο, στο οποίο υπηρέτησε ως λοχαγός. Είναι φανερό πως το συγγραφέα δεν ενδιέφερε η υπόθεση, η πλοκή, τα γεγονότα, δηλαδή η ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής, αλλά ο εσωτερικός κόσμος, οι εσωτερικές καταστάσεις. Και πάλι αυτό που υπερισχύει δεν είναι η πολεμική ατμόσφαιρα αλλά μια εσωτερική πάλη, καθώς ως σκεπτόμενος άνθρωπος απεχθάνεται τον πόλεμο, ενώ ως Έλληνας τον θεωρεί δίκαιο. 

Πηγές: Ε.ΚΕ.ΒΙ., ΠΟ.Θ.Ε.Γ.

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Άνθρωποι του μύθου

 

 

Άλλα βιογραφικά

Πεζογράφος, από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν την τεχνοτροπία του «Εσωτερικού Μονολόγου». Το 1932 με μια συντροφιά λογίων ίδρυσε το πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό Μακεδονικές Ημέρες. Έργα του: Τα Τετράδια του Παύλου Φωτεινού (1930), Εσωτερική Συμφωνία, Εύα, Στο Φως του Λευκού Αγγέλου, Κύκλος, Άνθρωποι του Μύθου (1944), Οδυσσέας Χωρίς Ιθάκη, Εσύ ο Κύριος Χ κι Ένας Μικρός Πρίγκιπας, Δον Κιχώτης κ.ά.

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο β' λυκείου

 

Ο Στέλιος Ξεφλούδας γεννήθηκε στην Άμφισσα, πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και γράφτηκε στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1928) και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου δίδαξε στο Ιταλικό Γυμνάσιο και το 1941 μετατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Μακεδονικές Ημέρες και μέλος της Ομάδας των Δώδεκα. Θεωρείται ως ο εισηγητής του εσωτερικού μονολόγου στη νεοελληνική πεζογραφία.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Εργογραφία

 

Ι. Πεζογραφία

Τα τετράδια του Παύλου Φωτεινού

Εσωτερική συμφωνία

Εύα

Στο φως του λευκού αγγέλου

Κύκλος

Άνθρωποι του μύθου· Τετράδια από τον πόλεμο της Αλβανίας

Οδυσσέας χωρίς Ιθάκη

Εσύ, ο κύριος Χ κι ένας μικρός πρίγκηπας

Δον Κιχώτης

Ο δικτάτορας

Οδυσσέας

Ο Δον Κιχώτης στον παράδεισο

Ο άνθρωπος και ο πόλεμος χωρίς μύθο

Μέρες μέσα στο σκοτάδι (Σημειώσεις του Πέτρου Καλόφωνου)

Εσωτερική βιογραφία

ΙΙ. Μελέτες

Το σύγχρονο μυθιστόρημα

Le Roman Neohellenique

 



 

ΕΚΕΒΙ ΕΚΕΒΙ

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

ΠΟ.Θ.Ε.Γ.

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ