ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Λογοτεχνίας Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου


Χιόνης Αργύρης (1943-2011)


Χιόνης

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Έζησε είκοσι χρόνια σε πόλεις της βόρειας Ευρώπης, δουλεύοντας ως μεταφραστής στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι που τα εγκατέλειψε όλα για χάρη της ποίησης και της γεωργίας και εγκαταστάθηκε στο Θροφαρί Κορινθίας. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1966, με την ποιητική συλλογή Απόπειρες φωτός. Μετά το 1981 ασχολήθηκε παράλληλα, με την πεζογραφία, με αφηγήματα για μεγάλους, παιδιά και νέους. Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν το μεταφραστικό του έργο. Έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα το απόγευμα των Χριστουγέννων του 2011, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 68 ετών, στο Θροφαρί Κορινθίας, όπου ζούσε επί είκοσι χρόνια.

Σημειώνει ο Βαγγέλη Χατζηβασιλείου: Βαθιά υπαρξιακός, ο Χιόνης καγχάζει όποτε βρεθεί στα ποιήματά του αντιμέτωπος με τη φθορά του χρόνου και τον πανικό του θανάτου, γελάει στραβά με τα όνειρα και τις αναμνήσεις του, ποτίζει με δηλητήριο την ανασφάλεια της μοναξιάς και της τέχνης του. […] Εκείνο που επικρατεί στα πεζά του Χιόνη, […] δεν είναι τόσο η άρνηση της λογικής όσο τα κενά που την παράγουν: οι χαμένοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έρωτες, η προϊούσα ηλικία, η έντονη διάθεση φυγής από τα εγκόσμια και, πρωτίστως, για άλλη μια φορά, ο ανομολόγητος φόβος του θανάτου.

Παρά τη γεωμετρική του λιτότητα και την υψηλή εκφραστική του αφαίρεση, ο Χιόνης θα καταφύγει συχνά στο χιούμορ, τη θυμοσοφία και τον αυτοσαρκασμό και θα χρησιμοποιήσει μια γλώσσα με περίπλοκη αρχιτεκτονική. […] Παράλληλα ο Χιόνης θα συνομιλήσει με την παρωδία, το παραμύθι, την παραβολή, την αλληγορία και τον διδακτικό μύθο, αλλά και με τη ζωολογία και τη ζωοφιλία, την αυτοβιογραφία και το δοκίμιο. Δε θα πρέπει εν προκειμένω να μας διαφύγει και μια διάσταση ίντριγκας και μεταφυσικού υπαινιγμού, που σηματοδοτεί το τυχαίο και το αναπάντεχο της καθημερινότητας όχι για να αποδείξει τον παραλογισμό της, αλλά για να αποκαλύψει υποβλητικά τα απλήρωτα πάθη της.

Πηγή: Βιβλιονέτ, Β. Χατζηβασιλείου στο περιοδικό «ο αναγνώστης»

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

[«Κούφον γαρ χρήμα»]

 

 

Άλλο βιογραφικό

Ο Αργύρης Χιόνης (1943-2011) γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε είκοσι χρόνια σε πόλεις της βόρειας Ευρώπης (Άμστερνταμ, Βρυξέλλες), δουλεύοντας την περίοδο 1982-1992 ως μεταφραστής στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι που τα εγκατέλειψε όλα για χάρη της ποίησης και της γεωργίας και εγκαταστάθηκε στο Θροφαρί Κορινθίας. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1966, με την ποιητική συλλογή Απόπειρες φωτός. Ακολούθησαν τα ποιητικά βιβλία: Σχήματα απουσίας, Μεταμορφώσεις, Τύποι ήλων, Λεκτικά τοπία, Σαν τον τυφλό μπροστά στον καθρέφτη, Εσωτικά τοπία, Ο ακίνητος δρομέας, Ιδεογράμματα, Τότε που η σιωπή τραγούδησε, Στο υπόγειο, Ό,τι περιγράφω με περιγράφει. Το 2006 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση των δέκα πρώτων ποιητικών του συλλογών, με τίτλο Η φωνή της σιωπής: ποιήματα 1966-2000. Μετά το 1981 ασχολήθηκε παράλληλα, με την πεζογραφία, με αφηγήματα για μεγάλους, παιδιά και νέους, όπως Ιστορίες μιας παλιάς εποχής που δεν ήρθε ακόμα, Ο αφανής θρίαμβος της ομορφιάς, Τρία μαγικά παραμύθια, Όντα και μη όντα, Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες. Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική μετάφραση, μεταφράζοντας έργα των Οκτάβιο Πας, Ράσελ Έντσον, Τζέιν Όστεν, Ρομπέρτο Γιάρος και Ανρί Μισώ. Έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα το απόγευμα των Χριστουγέννων του 2011, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 68 ετών, στο Θροφαρί Κορινθίας, όπου ζούσε επί είκοσι χρόνια.

 

Πηγή: Βιβλιονέτ [προσαρμογή]

Εργογραφία

Απόπειρες φωτός
Σχήματα Απουσίας
Μεταμορφώσεις
Τύποι ήλων
Λεκτικά τοπία
Σαν τον τυφλό μπροστά στον καθρέφτη
Εσωτικά τοπία
Ο ακίνητος δρομέας
Ιδεογράμματα
Τότε που η σιωπή τραγούδησε και άλλα ασήμαντα περιστατικά
Στο υπόγειο
Η φωνή της σιωπής: Ποιήματα 1966-2000
Μέρες ποίησης [συλλογικό έργο]
Ό,τι περιγράφω με περιγράφει, Ποίηση δωματίου
Παίγνια [συλλογικό έργο]

 



 

Βιβλιονέτ Βιβλιονέτ

Β. Χατζηβασιλείου στο περιοδικό «ο αναγνώστης»

Πάνος Μιχαήλ στο lifo lifo

Τεθλασμένη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη δ