ΠΑΤΡΑ - ΨΗΦΙΔΩΤΑ

Λόντου 114

 

Ψηφιδωτό (Opus tessellatum) με παράσταση Ερώτων που ψαρεύουν, διαστάσεις 4,75x3,28μ., περίπου 3ος - 4ος αι. μ.Χ.

 

Στο κύριο θέμα του ψηφιδωτού παριστάνεται θαλάσσιος κόσμος με ερωτιδείς που εικονίζονται μικροί και στρουμπουλοί με φτερά καθώς ψαρεύουν με διάφορους τρόπους. Στην κάτω αριστερή γωνία ένας μικρός Έρωτας είναι καβάλα σε δελφίνι με τον μανδύα του να ανεμίζει. Στο αριστερό του χέρι κρατάει ένα σχοινί που καταλήγει στο ρύγχος του δελφινιού σαν ηνίο, και στο δεξιό την τρίαινα (κόντωσις) στοχεύοντας κάποιο ψάρι. Δεξιά άλλοι δύο Ερωτιδείς βρίσκονται σε μια βάρκα. Ο ένας είναι όρθιος και κρατάει ένα σχοινί της βάρκας, ενώ ο δεύτερος τραβάει τα γεμάτα ψάρια δίχτυα.

Στη σύνθεση εικονίζονται ένας αστακός, μια γαρίδα, ένα κοχύλι και διάφορα ψάρια. Στο πάνω δεξιό μέρος του τμήματος εικονίζεται άλλο ένα δελφίνι με σχοινί στο ρύγχος, όπως ακριβώς κι εκείνο κάτω αριστερά. Προφανώς θα εικονιζόταν παρόμοια σκηνή.

Στο λευκό φόντο τα κύµατα δηλώνονται µε µικρές οριζόντιες παράλληλες γραµµές τοποθετηµένες διάσπαρτα. Το µόνο στοιχείο που δηλώνει ότι η βάρκα βρίσκεται επάνω στο νερό είναι η σκιά και η γραµµή του νερού που σχηµατίζονται γύρω από αυτήν.

Το ψηφιδωτό πλαισιώνεται από ζώνη με κόκκινες ψηφίδες, στη συνέχεια ζώνη με λευκές ψηφίδες και μαύρους εφαπτόμενους κύκλους με φυλλοφόρο βλαστό και καρδιόσχημο φύλλο (κισσόφυλλο) στο άκρο. Ακολουθεί λεπτή μαύρη ταινία και ζώνη με μαύρο αριστερόστροφο σπειρομαίανδρο σε λευκό φόντο. Άλλη μια πλατιά ζώνη με πολύχρωμα αστεροειδή κοσμήματα από πλάγια παραλληλόγραμμα σαν ακτίνες και ανάμεσα σειρές από ρόμβους που εναλλάσσονται με σειρές τετραγώνων και ρόμβων εναλλάξ.

 

Το ψηφιδωτό εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, αίθουσα Ιδωτικού Βίου.

Opus tessellatum: Πρόκειται για ψηφιδωτό δάπεδο με ψηφίδες από 0,5 ως 2 εκ.



Βιβλιογραφία - Δικτυογραφία:
Ακτύπη Κωνσταντίνα, Ρωμαϊκή Πάτρα Η χωροθέτηση των ψηφιδωτών δαπέδων στην τοπογραφία της πόλης, Μεταπτυχιακή Εργασία, Ρόδος, 2020
Φωτεινή Κοκκίνη, Η απεικόνιση του καθημερινού βίου στα ψηφιδωτά δάπεδα του ελλαδικού χώρου κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδο, Διδακτορική διατριβή, Αθήνα 2012

Πηγή Φωτογραφιών:
Η πρώτη φωτογραφία από το ιστολόγιο «το δισάκι μου στον ώμο».
Η δεύτερη φωτογραφία από την πρώτη πηγή.