Αρχαία ελληνική μυθολογία

Κύκλος του Ηρακλή

ΚΕΛΤΙΝΗ ή ΚΕΛΤΩ




1

Όταν ο Ηρακλής από την Ερύθεια, οδηγώντας τα βόδια του Γηρυόνη, έφτασε στη χώρα των Κελτών και στον βασιλιά τους Βρεταννό, τον είδε η κόρη του Κελτίνη ή Κελτώ που ξεχώριζε για την ομορφιά της. [Γενεαλογικός πίνακας] Το κορίτσι ερωτεύτηκε τον Ηρακλή και, προκειμένου να τον πείσει να πλαγιάσει μαζί της, έκρυψε τα βόδια και του είπε ότι τότε μόνο θα του αποκάλυπτε την κρυψώνα αν δεχόταν να ενωθεί μαζί της. Και ο Ηρακλής υπέκυψε στις πιέσεις της, και όχι μόνο γιατί ήθελε πίσω τα βόδια του. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Κελτός από τον οποίο ονομάστηκαν οι Κέλτες. Μοναδική μαρτυρία για την ύπαρξη αυτής της κόρης και του γιου της είναι ο Παρθένιος:

Λέγεται δὲ καὶ Ἡρακλέα, ὅτε ἀπ᾽ Ἐρυθείας τὰς Γηρυόνου βοῦς ἤγαγεν, ἀλώμενον διὰ τῆς Κελτῶν χώρας ἀφικέσθαι παρὰ Βρεταννόν· τῷ δὲ ἄρα ὑπάρχειν θυγατέρα Κελτίνην ὄνομα. ταύτην δὲ ἐρασθεῖσαν τοῦ Ἡρακλέους κατακρύψαι τὰς βοῦς μὴ θέλειν τε ἀποδοῦναι, εἰ μὴ πρότερον αὐτῇ μιχθῆναι. τὸν δὲ Ἡρακλέα τὸ μέν τι καὶ τὰς βοῦς ἐπειγόμενον ἀνασώσασθαι, πολὺ μᾶλλον μέντοι τὸ κάλλος ἐκπλαγέντα τῆς κόρης συγγενέσθαι αὐτῇ· καὶ αὐτοῖς χρόνου περιήκοντος γενέσθαι παῖδα Κελτόν, ἀφ᾽ οὗ δὴ Κελτοὶ προσηγορεύθησαν.

(Παρθέν., Ερωτ. Παθ. 30)

Στο Μέγα Ετυμολογικόν βρίσκουμε την πληροφορία ότι ο Ηρακλής, φεύγοντας από την αγκαλιά της Κελτίνης, άφησε το τόξο του και παρήγγειλε το παιδί που θα γεννιόταν, αν ήταν αγόρι, να γινόταν βασιλιάς του τόπου με την προϋπόθεση ότι θα κατάφερνε να τεντώσει το τόξο του πατέρα του.

Ενίοτε ο Κελτός, επώνυμος ήρωας των Κελτών, θεωρείται γιος της Νύμφης Γαλάτειας και του Κύκλωπα Πολύφημου.


Σχετικά λήμματα

ΓΗΡΥΟΝΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΚΕΛΤΟΣ, ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ