Ε 101 ί) Ριβοφλαβίνη ή Λακτοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2

Τι είναι:
Φυσική χρωστική ουσία που βρίσκεται στο συκώτι, τα νεφρά, τα πράσινα λαχανικά, τα αυγά και στο γάλα. Βιομηχανικά παρασκευάζεται με χημικές μεθόδους.

Χαρακτηριστικά:
Κίτρινη ή πορτοκαλοκίτρινη, κρυσταλλική σκόνη με ελαφριά οσμή. Δεν διαλύεται εύκολα στο νερό και γι' αυτό χρησιμοποιείται σε λίγα τρόφιμα.

Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Σάλτσες, κατεργασμένα τυριά, παγωτά με άρωμα φρούτου, λαχανικά διατηρημένα σε ξίδι, άλμη ή λάδι (εκτός από ελιές) δημητριακά πρωινού.

Επιδράσεις στην υγεία:
Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ακόμα και όταν οι δόσεις είναι μεγάλες.

 

Ε 101 ii) 5-φωσφορική ριβοφλαβίνη

Τι είναι:
Χρωστική ουσία που παρασκευάζεται από τη ριβοφλαβίνη (Ε 101 ί), κατόπιν χημικής επεξεργασίας.

Χαρακτηριστικά:
Πορτοκαλοκίτρινη ή κίτρινη κρυσταλλική σκόνη με ελαφριά οσμή.

Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Zαχαρούχα προϊόντα, παγωτά με άρωμα φρούτου, μαρμελάδες, παστουρμά (στο εξωτερικό περίβλημα).

Επιδράσεις στην υγεία:
Δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ