Τι είναι:
Πρόκειται για χρωστική ουσία που παρασκευάζεται με ειδική διαδικασία. Για την
παρασκευή της χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, και διάφοροι υδατάνθρακες του
εμπορίου, όπως σιρόπι γλυκόζης, σακχαρόζη κλπ. Είναι η χρωστική που χρησιμοποιείται
περισσότερο από όλες τις άλλες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιούνται
διάφοροι τύποι καραμελοχρώματος' έτσι, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους,
έχουμε:
Ε Ι 50 (α): Απλό καραμελόχρωμα
Ε Ι 50 (β): Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα
Ε Ι 50 (γ): Εναμμώνιο καραμελόχρωμα
Ε Ι 50 (δ): Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα
Χαρακτηριστικά:
Οι χρωστικές καραμέλας είναι υγρά ή στερεά σώματα, με σκούρο καστανό έως και
μαύρο χρώμα.
Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Ξίδι, ουίσκι, ρούμι, κονιάκ, αρωματισμένα ποτά με βάση το κρασί, λικέρ, μπίρες,
μη αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικό τύπου κόλα, λαχανικά διατηρημένα σε ξίδι, αλάτι
ή λάδι (εκτός από ελιές), δημητριακά πρωϊνού αρωματισμένα με φρούτα, μαρμελάδες,
ζελέ, λουκάνικα, πατέ, σάλτσες, παγωτά, στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, κέικ,
μπισκότα, υποκατάστατα κρέατος και ψαριού βασισμένα σε φυτικές πρωτεΐνες.
Επιδράσεις στην υγεία:
Ε150 (α): Δεν έχουν παρατηρηθεί τοξικολογικά προβλήματα.
Ε150 (β): Στην ποσότητα που περιέχεται στα τρόφιμα θεωρείται ασφαλές.
EI50 (γ): Έχει ενοχοποιηθεί για πιθανή πρόκληση προβλημάτων στο αίμα,
κυρίως όμως δεν συνιστάται σε άτομα που προσλαμβάνουν μικρές ποσότητες βιταμίνης
Β6.
Ε150 (δ): Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως π,χ.
διάρροιες.
Γενικότερα, όσον αφορά όλα τα Ε150, οι ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να συνεχιστούν
οι έρευνες, προκειμένου να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για την τοξικότητα
τους και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία.
Πηγή: Περιοδικό Vita
Θεωρείται ύποπτο για μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, καταστροφή βιταμίνης Β6 υπερπλασία
εντέρου και νεφρών.
Ε150C (εναμμώνιο καραμελόχρωμα)
Κατηγορείται για μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, υπερπλασία εντέρου και νεφρών.