Ε 160 (α) Μείγματα καροτενίων (α-καροτένιο, β-καροτένιο, γ-καροτένιο) ή Πορτοκαλί τροφίμων 5

Τι είναι:
Φυτικές χρωστικές που υπάρχουν κυρίως στα καρότα, στα πράσινα λαχανικά, στις ντομάτες και στα πορτοκάλια. Μετά την πρόσληψη τους μετατρέπονται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε βιταμίνη Α. Όταν χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, παρασκευάζονται στην πλειοψηφία τους με εκχύλιση.

Χαρακτηριστικά:
Πορτοκαλοκίτρινο χρώμα.

Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Βούτυρο, μαργαρίνες, κατεργασμένα πορτοκαλί, κίτρινα και υπόλευκα τυριά, λαχανικά σε ξίδι, άλμη ή λάδι (εκτός από ελιές), μαρμελάδες, ζελέ, λουκάνικα, πατέ, παγωτά, λικέρ, ποτά αλκοολούχα και μη.

Επιδράσεις στην υγεία:
Δεν υπάρχουν γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Το αντίθετο μάλιστα, η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή κατάσταση της όρασης. Παρ' όλα αυτά, χρειάζεται προσοχή, γιατί η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση.

Ε 160 (β) Αννάτο ή Μπιξίνη ή Νορμπιξίνη ή Φυσικό πορτοκαλί 4

Τι είναι:
Φυτική χρωστική που παραλαμβάνεται με εκχύλιση από το περίβλημα των σπόρων του τροπικού δένδρου Αννάτο (Bixa orellana L).

Χαρακτηριστικά:
Σκόνη ή διάλυμα καστανοκόκκινου χρώματος.

Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Μαργαρίνη, παγωτά, προϊόντα εκλεκτής αρτοποιίας (κρουασάν, κέικ, μπισκότα, γκοφρέτες).

Επιδράσεις στην υγεία:
Οι πληροφορίες που υπάρχουν γι' αυτή τη χρωστική δεν είναι αρκετές, παρ' όλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα κάποια άτομα να είναι αλλεργικά στην μπιξίνη.
Πηγή: Περιοδικό Vita

Πρέπει να αποφεύγεται, γιατί μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, ενώ μπορεί να προκαλέσει διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα, κνίδωση, ερύθημα, άσθμα.

Ε 160 (γ) Εκχύλισμα πάπρικας ή Καψανθίνη ή Καψορουμπίνη ή Ελαιορητίνη πάπρικας

Τι είναι:
Είναι φυσική χρωστική και λαμβάνεται με εκχύλιση του καρπού της πάπρικας (κόκκινο πιπέρι). Χρησιμοποιείται κυρίως στην τροφή των κοτόπουλων για να κιτρινίσει ο κρόκος των αυγών.

Χαρακτηριστικά:
Σκούρο κόκκινο, παχύρρευστα υγρό.

Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Κατεργασμένα τυριά, μαρμελάδες, ζελέ, γλυκά από κόκκινα φρούτα, ζαχαρώδη παραοκευάσματα, καπνιστά ψάρια, στιγμιαίες σούπες, σάλτσες, οινοπνευματώδη ποτά, μη αλκοολούχα ποτά.

Επιδράσεις στην υγεία:
Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ε 160 (δ) Λ υκοπένιο ή Φυσικό κίτρινο 27

Τι είναι:
Πρόκειται γιά φυσική χρωστική που λαμβάνεται με εκχύλιση οπό ντομάτες.

Χαρακτηριστικά:
Σκούρο κόκκινο, παχύρρευστο υγρό.

Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Στιγμιαίες σούπες, σάλτσες, προμαγειρεμένα θαλασσινά, παγωτά, υποκαταστατα σολομού.

Επιδράσεις στην υγεία:
Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις.

Ε 160 (ε) Β-από-8' καροτενάλη (C30) ή Πορτοκαλί τροφίμων 6

Τι είναι:
Σ υνθετική χρωστική.

Χαρακτηριστικά:
Κρυσταλλική σκόνη με σκούρο κόκκινο χρώμα.

Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Παγωτά, ζαχαρώδη παρασκευάσματα, σάλτσες, τουρσιά, στιγμιαίες σούπες.

Επιδράσεις στην υγεία:
Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις.

Ε 160 (στ) Αιθυλεστέρας του β-απο-8' -καροτενικού οξέος ή Πορτοκαλί τροφίμων 67 ή β-απο-8' -καροτενικός εστέρας

Τι είναι:
Συνθετική χρωστική.

Χαρακτηριστικά:
Πορτοκαλοκίτρινη κρυσταλλική σκόνη.

Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Μη αλκοολούχα αρωματισμένα ποτά και ποτά από φρούτα, παγωτά, σάλτσες, προμαγειρεμένα θαλασσινά, τουρσιά.

Επιδράσεις στην υγεία:
Δεν υπάρχουν γνωστές αρνητικές επιπτώσεις.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ