Τι είναι:
Το συναντάμε στη φύση, αλλά παράγεται και στο εργαστήριο από την καύση του θείου
ή του γύψου. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποίησε
ο άνθρωπος για τη συντήρηση κυρίως των κρασιών. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα
πιο δραστικά πρόσθετα και έχει πολλαπλή χρήση. Αναστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων
και βακτηρίων και προστατεύει τα τρόφιμα από οξειδωτικές αλλοιώσεις.
Χαρακτηριστικά:
Άχρωμο, άφλεκτο αέριο με έντονη, αποπνικτική οσμή.
Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια (Burger meat) με περιεκτικότητα σε λαχανικά ή και
σιτηρά 4%, αποξηραμένα αλατισμένα ψάρια, νωπά, κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα
θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες (π.χ. για πουρέ), επεξεργασμένες πατάτες
(συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων και των υπερκατεψυγμένων), σνακς με βάση
σιτηρά και πατάτες, επεξεργασμένα λευκά λαχανικά, όπως π.χ. το κουνουπίδι (συμπεριλαμβανομένων
των κατεψυγμένων και των υπερκατεψυγμένων), αποξηραμένες ντομάτες, πολτός κρεμμυδιού
και σκόρδου, οπωροκηπευτικά σε ξίδι, λάδι ή άλμη (εκτός από τις ελιές και τις
κίτρινες πιπεριές), επεξεργασμένα μανιτάρια (συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων),
αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σύκα, μπανάνες, μήλα, αχλάδια),
αποξηραμένη ινδική καρύδα, ζαχαρωμένα, κρυσταλλωμένα ή γλασαρισμένα οπωροκηπευτικά,
μαρμελάδες και ζελέ με λίγες ή κανονικές θερμίδες, μελάσα, έτοιμα σιρόπια για
τηγανίτες, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων, μπίρες, κρασιά,
κρασιά από μήλο (μηλίτη), κρασιά από φρούτα, ξίδι, απομιμήσεις κρέατος, ψαριών
και καρκινοειδών με βάση πρωτεΐνες λαχανικών και σιτηρών.
Επιδράσεις στην υγεία:
Το συντηρητικό αυτό μπορεί να καταστρέψει τη βιταμίνη Β12 των τροφίμων.