Τι είναι:
Συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως στα αλλαντικά, προκειμένου αυτά να διατηρήσουν
το κόκκινο χρώμα, αλλά και για να εμποδίσει την ανάπτυξη των σπόρων του κλωστηριδίου
της αλλαντίασης, το οποίο παράγει μια θανατηφόρο τοξίνη.
Χαρακτηριστικά:
Λευκοί ή ελαφρώς κίτρινοι κόκκοι.
Σε ποιά προϊόντα θα τη βρείτε:
Προϊόντα κρέατος παστά, καπνιστά, αλατισμένα (αλλαντικά), κονσερβοποιημένα.
Επιδράσεις στην υγεία:
Tα νιτρώδη ενοχοποιούνται για πιθανή πρόκληση καρκίνου, όταν λαμβάνονται σε
υπερβολικές δόσεις. Για αυτό το λόγο, σκόπιμο είναι να γίνεται εκλογικευμένη
κατανάλωση.