ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

Επιμέλεια-Σύνταξη: Κώστας Βουτσινάκης

 

Οι δυνατότητες που παρέχει το internet είναι τεράστιες και οι πληροφορίες για καθετί που χρειαζόμαστε σίγουρα υπάρχουν σε αυτό. Είναι όμως χρήσιμες μόνο αν μπορέσουμε να τις εντοπίσουμε! Με ποιο τρόπο όμως μπορούμε να εντοπίσουμε τις πληροφορίες που ψάχνουμε; Οι Μηχανές αναζήτησης είναι η απάντηση στο ερώτημά μας!

Η απλούστερη αναζήτηση στοιχείων γίνεται με τις λέξεις-κλειδιά. ΄Ολες οι μηχανές αναζήτησης παρέχουν ένα πλαίσιο στο οποίο συμπληρώνουμε τη λέξη ή τη φράση που αναζητάμε. Πατώντας το πλήκτρο ΕΝΤΕR ξεκινά η αναζήτηση. Μετά από λίγο τα αποτελέσματα της αναζήτησης εμφανίζονται. Πρέπει να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε πραγματικές λέξεις-κλειδιά, διαφορετικά ο αριθμός των αποτελεσμάτων θα είναι τεράστιος.

 

Οι μηχανές αναζήτησης διαθέτουν εξελιγμένες τεχνικές, οι οποίες μας επιτρέπουν να θέσουμε κάποιους περιορισμούς στις αναζητήσεις μας. Δίπλα στο πλαίσιο κειμένου παρατηρούμε την επιλογή "Σύνθετη αναζήτηση"-"Advance Search". Ένα κλικ στο link μας οδηγεί σε νέο παράθυρο επιλογών. Εδώ μπορούμε να ορίσουμε επιπρόσθετες πληροφορίες στην αναζήτηση ώστε να είναι πιο ακριβείς οι πληροφορίες που θα πάρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ:  +   -    " "     *

+ : Όσες λέξεις ή φράσεις έχουν μπροστά αυτό το σύμβολο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες που αναζητούνται.

-   : Όσες λέξεις ή φράσεις έχουν μπροστά αυτό το σύμβολο δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες που αναζητούνται.

" "  : Τα εισαγωγικά ορίζουν μία φράση. Οι λέξεις που περικλείονται στα εισαγωγικά πρέπει να εμφανίζονται με την ίδια ακριβώς σειρά στις σελίδες.

*  : Όπου τοποθετείται το σημείο μπαλαντέρ * (π.χ. εκπ*) δηλώνει στη μηχανή αναζήτησης ότι αντικαθιστά οποιαδήποτε γράμματα.

   

 

Λογικοί τελεστές  AND( + ) - OR( | ) - NOT( - )

O λογικός τελεστής ΟR και ο χαρακτήρας * μεγαλώνουν πολύ το εύρος των αναζητήσεων και το πλήθος των αποτελεσμάτων. Αντίθετα το AND και το NOT μειώνουν τα αποτελέσματα. Οι λογικοί αυτοί τελεστές χρησιμοποιούνται μόνο στην προηγμένη αναζήτηση (advanced search).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ με τη μηχανή ALTAVISTA:

  • Αν δώσουμε για αναζήτηση τη λέξη elementary school θα εμφανιστούν οι σελίδες που περιλαμβάνουν ή τη λέξη elementary ή τη λέξη school ή οποιοδήποτε συνδιασμό τους με κεφαλαίους ή πεζούς χαρακτήρες.
  • Αν δώσουμε για αναζήτηση τη λέξη "Elementary School" θα εμφανιστούν οι σελίδες που περιλαμβάνουν και τις 2 λέξεις με την ίδια ακριβώς σειρά και με την ίδια διάταξη κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων.
  • Αν δώσουμε για αναζήτηση τη λέξη +"Εlementary School" -primary θα εμφανιστούν οι σελίδες που περιλαμβάνουν τη φράση Elementary school και δεν περιέχουν την λέξη primary.

 

Ένας έξυπνος τρόπος για να βρίσκετε μία συγκεκριμένη φράση ή λέξη είναι ο εξής: Πατήστε Ctrl+o και πληκτρολογήστε στο παράθυρο που εμφανίζεται τη λέξη ή τη φράση που ψάχνετε γράφοντας μπροστά της ένα "?" (π.χ. ? education). Ο Explorer θα αναλάβει να σας εμφανίσει όλες τις ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν τη φράση που ψάχνετε. Κάθε πρόγραμμα χρησιμοποιεί δικιά του μηχανή αναζήτησης και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτή πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο.

 

ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ:
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε στα πρώτα βήματα της αναζήτησης της πληροφορίας στο διαδίκτυο. Με εξάσκηση θα διαπιστώσετε ότι η αναζήτηση της πληροφορίας με τις μηχανές αναζήτησης είναι πολύ εύκολη και πάρα πολύ χρήσιμη.

Καλές αναζητήσεις !