Αρχική

 

Βιβλία

 

Δημοσιεύσεις

 

Σκέψεις

 

Εκδηλώσεις

 

Βιογραφικό

 

Επικοινωνία

Κριτική για «Ροδαυγή - Το ρόδο της αυγής»

Από τον Λευτέρη Β. Τζόκα, λογοτέχνη

 

Δημοσιεύτηκε: Εφημερίδες «Αμβρακία», 15-9-08, «Μαχητής», 19-9-08, «Η γνώμη», της Άρτας, 31-10-08

 

Πλούσιο και ποικίλο υλικό ιστορίας, τοπογραφίας, οικονομίας, πολιτιστικής ζωής και λαογραφίας της παλαιάς κώμης Νησίστας Νέας Ελλάδος και τώρα «Ροδαυγή –Το ρόδο της Αυγής» που συνέθεσε η φιλόλογος και συγγραφέας κα Παναγιώτα Π. Λάμπρη, σε μεγάλο σχήμα με φωτογραφικό υλικό κι έχει 495 σελίδες.

      Κάνει ένα αρμονικό πάντρεμα σε όλα τα θέματά της, απ’ τα αρχαιοελληνικά κείμενα σε νέα και λαογραφικά στοιχεία, που τεκμηριώνει μέσ’ απ’ την πλούσια Βιβλιογραφία, τις πολύτιμες πληροφορίες και την ανασύνθεση της ζωής.

      Σημειώνουμε, ενδεικτικά, τα κεφάλαια:

      1) Η δομή της Οικογένειας, 2) ο κύκλος της ζωής (Γέννηση – Γάμος – Θάνατος), 3) Έθιμα Εορτών, 4) Καγκελάρι (ένα χορευτικό δρώμενο), που χορεύεται στη Ροδαυγή δυο φορές το χρόνο: την Τρίτη της Λαμπρής και στο πανηγύρι της αγίας παρασκευής, που διαρκεί δυο μέρες, 26 και 27 Ιουλίου, και χορεύεται τη δεύτερη μέρα, 5) Ασχολίες των κατοίκων. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνει για το ποτό της Ροδαυγής, το «Τσίπουρο», 6) Τα «Μνημεία του έντεχνου προφορικού λόγου στο κεφάλαιο 7. (Αινίγματα – Λογοπαίγνια – Παροιμίες), 8) Προλήψεις και δεισιδαιμονίες, 9) Παιχνίδια, 10) Λαϊκή Τέχνη και 11) Λαϊκή Θεραπευτική. Σημειώνουμε ενδεικτικά, ότι το κεφάλαιο «ιστορίες ζωής από το παρελθόν» όπως μας πληροφορεί η κα Παναγιώτα Π. Λάμπρη, είναι γραμμένη από τον πατέρα της Παναγιώτη Β. Λάμπρη.

      Συμπληρώνει με Γλωσσάρι, Πίνακα εικόνων και εδραιωμένη Βιβλιογραφία, όπως προείπαμε. Κάνει στην αρχή του έργου της, έναν εμπνευσμένο Πρόλογο και Ιστορική αναδρομή. Αφιερώνει: «στη μνήμη της μητέρας μου Αναστασίας Δ. Οικονόμου – Λάμπρη, στον πατέρα μου Παναγιώτη Β. Λάμπρη», θα πει στις πρώτες σελίδες.

      ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ του πολυσέλιδου τόμου, ενδιαφέροντα. Που δίνει η συγγραφέας, άμεσες υποσημειώσεις πηγών ή συγκριτικών δημοσιευμάτων (κατ’ εξαίρεση της γενικής βιβλιογραφίας), η δε καταγραφή των κειμένων, είναι παρουσία μ’ εμπειρία.

      Παραλληλισμοί του πνευματικού και υλικού βίου βρίσκονται στον τόμο, για μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση και μελέτη, με στοιχεία «ενθυμήσεων» και κειμένων, που αξιοποιούνται ιστορικά, λαογραφικά και ανθρωπολογικά, με συμπληρωματική συγκριτική έρευνα.

      ΕΠΑΙΝΕΤΑ οργανωμένη έκδοση που ισχυροποιείται η ιστορική γνώση της νεώτερης ελληνικής γλώσσας με την πλούσια συγκέντρωση έμμετρων κειμένων (τραγουδιών), που η συγγραφέας ανερεύνησε σε συλλογές και κατέγραψε ως εκπαιδευτικός.

      Πάντως το υλικό προσφέρεται για ανακατάταξη γιατί είναι «πνιγμένο» και θα ήθελε κάποιον «αέρα» στις σελίδες, καθώς το κυρίως κείμενο είναι με τα ίδια στοιχεία (μικρά) με τις υποσημειώσεις και δίνεται η πρώτη εντύπωση για αισθητική κατάταξη.

      ΥΠΕΥΘΥΝΗ  και θεμελιακή εργασία που διαφαίνεται η προσωπική πείρα, η παιδαγωγική της διάθεση και η αγάπη της στην λαογραφία και την ιστορία. Εντυπωσιακή είναι η λεπτομέρεια φιλολογικών στοιχείων, που έχουν συνταχθεί με υποδειγματική φροντίδα και αλφαβητικά. Το έργο είναι ένα αξιόλογο ντοκουμέντο της Ροδαυγής.