Ιστορική αναδρομή της Αναστήλωσης της Αγίας Παρασκευής

 Έως 2003                      Έτος 2003

                                        Έτος 2004

  Βίντεο  1o   2o              Έτος 2005

                                        Έτος 2006

         

 

 

Εικόνες και χάρτες της περιοχής
Η θέση της στο GooglEarth
Πληροφορίες
Γνωρίστε την περιοχή

Links

Ιστορική αναδρομή

Ο Βίος της Αγίας Παρασκευής

Βίοι Αγίων

Εορτολόγιο

 

 

Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής
Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή αθλοφόρε όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών.

Ender web site

Αρχική Σελίδα

Παναγούλα

Αλυζία

 

panpavelis@sch.gr

Σαν σήμερα

Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

 

Τοποθεσία

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο χωριό Παναγούλα  του Δήμου Αλυζίας  του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Φαντάζει στην κορυφή του χωριού, άσπρη με τα καταπράσινα κυπαρίσσια της. Από ψηλά φαίνεται σαν να προστατεύει το χωριό καθώς στα χαμηλότερα απλώνονται τα λιγοστά σπίτια. Τοπίο υπέροχο, θαυμαστή θέα καθώς από το προαύλιο αντικρίζει κανείς το Ιόνιο πέλαγος. Ο Κάλαμος, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, το Μεγανήσι, η Ιθάκη, ο Καστός και η Λευκάδα .    Κάθε καλοκαίρι το χωριό γεμίζει από τους λιγοστούς "φευγάτους" κατοίκους που έρχονται να ξαναδούν τον τόπο τους, συνδυάζοντας και τις διακοπές τους αφού η περιοχή προσφέρεται για αξέχαστες διακοπές.

Ιστορική αναδρομή

Δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την πορεία της στο χρόνο. Οι μόνες πηγές από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε την ιστορία της είναι οι μαρτυρίες των γερόντων του χωριού οι οποίοι και αυτοί τις έχουν ακούσει από τους παππούδες τους.

Ο Χρήστος Παβέλης, ο άνθρωπος που αναστήλωσε και έδωσε τη σημερινή μορφή στην Αγία Παρασκευή  79 χρονών σήμερα, μας λέει:

 «Η Αγία Παρασκευή έχει χτιστεί περίπου το 1500 τότε που η Παναγούλα ήταν χτισμένη βορειότερα της σημερινής της θέσης.

Αν σκεφτούμε ότι πολλοί ιεροί ναοί σήμερα είναι χτισμένοι πάνω σε αρχαίους ναούς ίσως να συμβαίνει το ίδιο και με την Αγία Παρασκευή, αν λάβουμε υπόψη μας τις  ιστορικές μαρτυρίες για το μεγάλο αρχαίο πολιτισμό της πόλης της Αλυζίας.

Αρχικά  χτίστηκε πάνω σε μια σπηλιά ένα μικρό εκκλησάκι , χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό. Μπροστά της είχε ένα χώρο περίπου 15 τετραγωνικών για αυλή.

Ο πατέρας μου μου είχε πει κάποιο γεγονός που συνέβη όπου οι κάτοικοι το θεώρησαν ως θαύμα και το οποίο το απέδωσαν στη Χάρη της Αγίας Παρασκευής,-περίπου το 1920 αποκολήθηκε  ένας τεράστιος βράχος από το βουνό και  κατευθυνόταν προς το χωριό, όταν όμως πλησίασε την Αγία Παρασκευή εντελώς ξαφνικά άλλαξε πορεία και κατέληξε έξω από το χωριό σώζοντας από βέβαιη καταστροφή τα σπίτια-.

 Το 1986 φύτεψα στο προαύλιο αρκετά κυπαρίσσια με τη βοήθεια λίγων κατοίκων. Το 1999 αποκολήθηκε μπροστά από την εκκλησία όλο το μέρος που ήταν η αυλή και έπεσε στο γκρεμό με αποτέλεσμα η εκκλησία να παραμείνει   σ΄ ένα μεγάλο βαθμό μετέωρη. Τότε ήταν που πήρα τη μεγάλη απόφαση να αναστηλώσω και να μεταμορφώσω όλη την εκκλησία  παίρνοντας τελικά τη μορφή  που βλέπετε σήμερα.

Για μένα ήταν απόφαση ζωής καθώς είχα να αντιμετωπίσω τα τεράστια βράχια που ζώναν το χώρο, τη δύσκολη πρόσβαση για να μεταφέρω τα υλικά καθώς δεν υπήρχε  δρόμος για την εύκολη μετάβαση του  αυτοκινήτου   που μου έφερνε τσιμέντα και άλλα  υλικά και πολλές φορές αναγκαζόμουν να τα μεταφέρω στα χέρια. Εκτός από αυτό είχα να αντιμετωπίσω και την δυσφορία κάποιων  που με έβλεπαν να παλεύω με τις πέτρες για να τις αλλάξω μορφή και το θεωρούσαν απραγματοποίητο όνειρο.

   Πολλές φορές στερήθηκα τη σύνταξή μου όπως και αρκετοί κάτοικοι έδωσαν χρήματα ν΄αγοράσω τα υλικά αλλά και άλλοι άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας με βοήθησαν οικονομικά για να πραγματοποιήσω το όνειρο που είχα.

…ήταν όμως απόφαση ζωής για μένα να αναστηλώσω την εκκλησία  καθώς είχα και την πίεση του χρόνου, σήμερα το 2008 είμαι 79 χρονών , πριν πεθάνω να δω την Αγία Παρασκευή όπως την ήθελα. Τελικά το κατάφερα δουλεύοντας καθημερινά για οκτώ χρόνια .Αυτό είναι μεγαλείο για μένα στα 79 μου χρόνια να δω την Αγία Παρασκευή όπως την ονειρεύτηκα…

                               Μεγάλη η Χάρη Της»                                Αρχή Σελίδας

 

  Ο Βίος της Αγίας  Παρασκευής

 

 

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στην Ρώμη το 117μ.Χ. Οι γονείς της ήταν Έλληνες. Ο πατέρας της, Αγάθων, και η μητέρα της, Πολιτεία, όντας χριστιανοί, όταν γεννήθηκε η Αγία την βάπτισαν και της έδωσαν το όνομα Παρασκευή. Την μεγάλωσαν σύμφωνα με την χριστιανική πίστη και την σπούδασαν αφού είχαν την οικονομική δυνατότητα μιας και ήταν πλούσιοι.
Όταν ήταν σε ηλικία είκοσι ετών οι γονείς της πέθαναν. Τότε η Αγία έδωσε την περιουσία της στους φτωχούς, στην εκκλησία και σε ένα ίδρυμα, στο οποίο έμεναν χριστιανές κοπέλες που είχαν αφιερωθεί στον Ιησού Χριστό. Εκεί έμεινε για λίγα χρόνια η Αγία Παρασκευή, βοηθώντας στην διάδοση της χριστιανικής πίστης, όπως έκαναν και οι υπόλοιπες συγκάτοικοι της.
Κάποια στιγμή εγκατέλειψε το ίδρυμα αυτό και ξεκίνησε να κηρύττει τον Χριστιανισμό σε διάφορες πόλεις και χωριά της Ιταλίας. Κατά την διάρκεια αυτών των περιοδειών της, έπεισε πολλούς να βαπτιστούν Χριστιανοί. Αυτό ήταν κάτι που ενόχλησε κάποιους ειδωλολάτρες, οι οποίοι ανέφεραν την δράση της Αγίας Παρασκευής στον, επίσης ειδωλολάτρη, Αντωνίνο, αυτοκράτορα εκείνη την εποχή της Ρώμης.
Με εντολή του Αντωνίνου, συνέλαβαν την Αγία Παρασκευή και την οδήγησαν μπροστά του. Θέλοντας αυτός να την κάνει να απαρνηθεί την χριστιανική πίστη, την υποβάλει στο μαρτύριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας από το οποίο, με την χάρη του Ιησού Χριστού, η Αγία βγήκε σώα. Ακολούθησαν άλλα μαρτύρια, τα οποία η Αγία υπέμενε δοξολογώντας τον Χριστό. Το τελευταίο βασανιστήριο στο οποίο υποβλήθηκε η Αγία ήταν ένα καζάνι στο οποίο έβραζε πίσσα και λάδι. Εκεί έβαλαν την Αγία Παρασκευή η οποία όμως, με την βοήθεια του Θεού, δεν έπαθε τίποτα. Βλέποντας το αυτό ο Αντωνίνος, την προέτρεψε να ρίξει πάνω του πίσσα για να διαπιστώσει ο ίδιος αν καίει. Η πίσσα αυτή τύφλωσε τον αυτοκράτορα ο οποίος πίστεψε τότε στην αληθινή θρησκεία και ζήτησε από την Αγία Παρασκευή να τον βαπτίσει χριστιανό. Εκείνη όχι μόνο τον βάπτισε, αλλά και του θεράπευσε, με την χάρη του Θεού, τα μάτια. Η χάρη να θεραπεύσει τα μάτια, δόθηκε από τον Θεό στην Αγία Παρασκευή και γι’ αυτό τα περισσότερα θαύματα τα της, έχουν σχέση με τα μάτια των χριστιανών που ζητούν την βοήθεια της, τότε αλλά και μέχρι τις μέρες μας.
Η Αγία Παρασκευή συνέχισε μετά την βάπτιση του Αντωνίνου, να κηρύττει τον Λόγο του Θεού ταξιδεύοντας και σε άλλες χώρες εκτός από την Ιταλία. Κηρύττοντας τον Χριστιανισμό και βαπτίζοντας νέους χριστιανούς έφτασε και στην Ελλάδα. Όταν βρέθηκε στα Τέμπη, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ναός της, συννελήφθηκε από τους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε στον άρχοντα της περιοχής που ονομαζόταν Ταράσιος. Στην προσπάθεια του αυτός, να πείσει την Αγία Παρασκευή να εγκαταλείψει την δράση και την πίστη της, άρχισε να την υποβάλει σε φρικτά βασανιστήρια. Με θάρρος και δύναμη τα υπέμενε η Αγία, ενώ κάθε πρωί την έβρισκαν θεραπευμένη από τις πληγές των βασανιστηρίων της προηγούμενης ημέρας. Τελικά ο Ταράσιος διέταξε τον αποκεφαλισμό της και έτσι η Αγία Παρασκευή παρέδωσε την ψυχή της στον Ιησού Χριστό, τον οποίο πίστεψε και κήρυξε σε όλη της την ζωή. Το σώμα της έθαψαν κρυφά κάποιοι χριστιανοί. Στον τάφο της έγιναν πολλά θαύματα, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί βοηθήθηκαν από την Αγία Παρασκευή και κυρίως άνθρωποι με παθήσεις στα μάτια.
Την μνήμη της Αγίας Παρασκευής εορτάζουμε στις 26 Ιουλίου.     Αρχή Σελίδας

 SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!         Σχεδίαση: Παβέλης Παναγιώτης