Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος  etwinning, με τη συμμετοχή δύο σχολείωνδημιουργήσαμε το δικό μας ηλεκτρονικό - ψηφιακό περιοδικό με τίτλο:  Το Μολύβι … που μιλάει…!!!

Δείτε το περιοδικό μας

Η τελική εκδήλωση

           

 

  Σύντομη περιγραφή  

 «Το Μολύβι … που μιλάει…!!!, είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό το οποίο  είναι χωρισμένο σε στήλες και θέματα. Οι μαθητές σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς θα επιλέγουν θέματα τα οποία θα αναλύουν και θα αναρτούν στο περιοδικό. Το περιοδικό θα είναι χωρισμένο σε τεύχη τα οποία θα αναρτώνται μόλις ολοκληρώνονται. Η συνεργασία των μαθητών από τα διαφορετικά σχολεία θα είναι αμοιβαία καθώς η επιλογή, η επεξεργασία και η ανάρτηση των θεμάτων θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης. Τα θέματα που θα επιλέγονται θα είναι επίκαιρα και θα αφορούν δράσεις των μαθητών και δραστηριότητες στα πλαίσια της σχολικής τους ζωής. Επίσης, σημαντικά ιατρικά, επιστημονικά θέματα που θα αφορούν το περιβάλλον και γενικά τη ζωή των συνανθρώπων μας θα αναλύονται και θα σχολιάζονται από τους μαθητές.

 

   ΣΤΟΧΟΙ

     Με το ψηφιακό περιοδικό οι μαθητές θα μπορέσουν:

  • να εκφράζονται δημοσιεύοντας τις εργασίες τους

  • να εξωτερικεύσουν τις γνώσεις και τα συναισθήματά τους

  • να εξελίξουν και να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους τόσο στον γραπτό όσο και στον ψηφιακό εγγραμματισμό.

  • να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητα και τη συνεργατικότητα

  • να γνωρίσουν μαθητές από διαφορετικά σχολεία

  • να μάθουν τον χειρισμό ψηφιακών εργαλείων (ΤΠΕ)

  • να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας ενός ψηφιακού περιοδικού

  • να μπορούν να κρίνουν ποια θέματα είναι αξιόλογα- επίκαιρα  και να εξάγουν συμπεράσματα.

 

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για να επιτευχθούν οι προσδοκώμενοι στόχοι η συνεργασία μεταξύ των σχολείων – εταίρων θα πρέπει να είναι εξαιρετική. Η ισότιμη αντιμετώπιση όλων είναι το μέσο που θα κρίνει το θετικό αποτέλεσμα της εργασίας μας.

Η έναρξη της συνεργασίας μας θα πρέπει να γίνει με μια πρώτη επαφή - γνωριμία μέσω τηλεδιάσκεψης. Θα τεθούν οι όροι και ο διαμοιρασμός των εργασιών που θα πρέπει να κάνει κάθε ομάδα. Θα μπορούσε κάθε ομάδα να εκδίδει ένα μηνιαίο τεύχος ή τριμηνιαίο. Φυσικά ο χρόνος ανάρτησης θα καθοριστεί στην πορεία της συνεργασίας. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες θα ασχολούνται με διαφορετικά θέματα – στήλες. Θα μοιράσουμε ρόλους(συγγραφέας, συντάκτης κ.τ.λ.) οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι στην τελική έκδοση του άρθρου και στην ανάρτησή του.

 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η δημιουργία ενός ψηφιακού περιοδικού θα είναι ο μοχλός σύνδεσης της σχολικής πραγματικότητας με την κοινωνία. Εκτός από την επίτευξη των αναμενόμενων στόχων, ελπίζουμε ότι οι μαθητές θα μπορέσουν να γίνουν οι ψηφίδες για να χτίσουν το δρόμο της ψηφιακής εποχής και της σύνδεσης του σχολείου με την τεχνολογική επανάσταση των ΤΠΕ που συντελείται.