Όσα έχουν ξεκινήσει τα τελευταία

Όσα έχουν ξεκινήσει τα τελευταία
“Χρέος μου είναι να δικαιώσω την επιλογή αυτή και νομίζω ότι με σεμνότητα και αποτελεσματικότητα μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα. Μαζί με την υπουργό Παιδείας, τη Σοφία Ζαχαράκη και τον Κώστα Βλάση νομίζω ότι όλα όσα έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ολοκληρωθούν έτσι όπως είναι και το όραμα του πρωθυπουργού”.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο νέος υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή ορκωμοσίας της νέας Κυβέρνησης
Τι έχει “δρομολογηθεί” την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Τα θέματα τα οποία έχουν “δρομολογηθεί” από τις πρώην ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, επί Κυβερνήσεων ΝΔ, είναι τα εξής:
- Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
- Διαγραφές φοιτητών
- Αδειοδότηση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων
Διαγραφές φοιτητών
Στο αμέσως επόμενο διάστημα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να φέρει, προς ψήφιση, στη Βουλή τροποποιητική διάταξη για ις διαγραφές φοιτητών, η οποία θα δίνει “ανάσα” σε περίπου 22.000 φοιτητές από τους 317 .000 συνολικά που τον Αύγουστο θα έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης φέρεται να υιοθετούσε τις εισηγήσεις των Πρυτάνεων.
Οι Πρυτάνεις , στην τελευταία Σύνοδο, διατύπωσαν, προς τον Κ. Πιερρακάκη, την ανησυχία τους για τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης για την οριζόντια διαγραφή φοιτητών/τριών.
Οι Πρυτάνεις τόνισαν προς τον υπουργό πως δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Με βάση αυτό το επιχείρημα οι Πρυτάνεις πρότειναν στον Κυριάκο Πιερρακάκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία.
Αναδιάρθρωση χάρτη τριτοβάθμιας”
Αναδιάρθρωση χάρτη τριτοβάθμιας” φέρνει το τίτλο ένα από τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που έχει ενταχθεί στο φάκελλο μεταρρυθμίσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.
Η νέα αναδιάρθρωση χάρτη των Πανεπιστημίων εντάσσεται στη λογική το πρόσφατου αιτήματος του υπουργού Παιδείας προς τους Πρυτάνεις να καταθέσουν προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και συγχωνεύσεις ή ιδρύσεις τμημάτων και Προγραμμάτων Σπουδών παρά υποχρεωτική υποβολής καταργήσεων ή συγχωνεύσεων τμημάτων.
Για παράδειγμα η απορρόφηση της ΑΣΠΑΙΤΕ από το ΕΚΠΑ ή το πλαίσιο σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Δείτε την εικόνα που ακολουθεί όπως είναι αποτυπωμένη στο φάκελλο του Κυριάκου Πιερρακάκη:
Σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις επόμενες κινήσεις του υπουργού Παιδείας είναι η “πολιτικά επώδυνη επαναχάραξη του χάρτη των ΑΕΙ”, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και πιέσεις, όπως επί υπουργίας Κώστα Αρβανιτόπουλου, από τοπικούς πολιτευτές, Βουλευτές, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες και άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απέτυχε το Σχέδιο συγχωνεύσεων το έτος 2022
Το έτος 2022 , όταν η τότε υπουργός Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να κάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, εγχείρημα το οποίο απέτυχε, τρία ήταν τα στοιχεία που λαμβάνονταν υπόψιν:
- Τα αποτελέσματα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, οι συνέπειες της εφαρμογής σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη και την διάρθρωσή του.
- Δεύτερο στοιχείο είναι τυχόν προτάσεις Πανεπιστημίων.
- Και το τρίτο είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με μελέτη που εκπονεί λαμβάνοντας υπόψη και ποιες είναι οι ανάγκες στην αγορά εργασίας.
Καμία μεταβολή εισηγήθηκαν τα ΑΕΙ μ΄ εξαίρεση το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΠΔΜ
Από τα 14 Πανεπιστήμια , τα οποία είχαν στείλει στο υπουργείο Παιδείας της εισήγησή τους για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη μόνο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Παν. Δυτ. Μακεδονίας είχαν εισηγηθεί κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων.
Τα υπόλοιπα 12 Πανεπιστήμια δεν εισηγήθηκαν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων , αλλά αντίθετα κάποια πρότειναν και ίδρυση νέων τμημάτων.
Ειδικότερα , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, οι εισηγήσεις των Πανεπιστημίων ως προς τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων που είχε ζήτησε με επιστολή της η Ν. Κεραμέως, έχουν ως εξής:
ΕΚΠΑ
Εισήγηση: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος.
ΕΜΠ
Η Σύγκλητος του ΕΜΠ δεν είχε στείλει εισήγηση στην υπουργό Παιδείας, διότι θεώρησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μεταβολή του ισχύοντος ακαδημαϊκού χάρτη του Ιδρύματος.
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επίσης ούτε η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν είχε στείλει εισήγηση , διότι θεώρησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μεταβολή του ισχύοντος ακαδημαϊκού χάρτη του Ιδρύματος.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα εννέα (9) εν λειτουργία ακαδημαϊκά Τμήματα, έξι (6) εκ των οποίων λειτουργούν στην Αθήνα και τρία (3) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Καρπενήσι, Θήβα και Άμφισσα), θεωρεί ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους είναι αδιαμφισβήτητη.
Στο πλαίσιο της πλήρους κάλυψης των γνωστικών αντικειμένων που εμπίπτουν στις γεωτεχνικές επιστήμες,το ΓΠΑ ζητά έντονα την άμεση ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής, σύμφωνα με την πλήρως εμπεριστατωμένη πρόταση η οποία, έχει ήδη κατατεθεί από το Πανεπιστήμιο.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν πρότεινε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.
Αντίθετα εισηγεήθηκε την ίδρυση δύο νέων τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης και Επιστημών Συσκευασίας και Γραφικών Τεχνών.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Το Πανεπιστήμιο πρότεινε την διερεύνηση δημιουργίας νέων τμημάτων.
Η “ταλαιπωρία” του Παν. Πατρών που έκανε πρώτο την κίνηση, πριν ένα χρόνο , τότε , από το έτος 2021, αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού του χάρτη
Σε αγχωτική κατάσταση είχε βρεθεί πέρσι η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς είχε “ταλαιπωρηθεί” χρονικά να ολοκληρώσει της διαδικασία αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού του χάρτη , η οποία είχε γίνει δεκτή από την τότε υπουργό Παιδείας.
Το υπουργείο Παιδείας δεν είχε δεχθεί η αναδιάρθρωση να “περάσει” με νόμο αλλά ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο να ετοιμάσει Προεδρικό Διάταγμα.
Κι εκεί είχε ξεκινήσει ο “γολγοθάς” του Πρύτανη Χρ. Μπούρα. Εννιά μήνες μετά , το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκονταν , προς επεξεργασία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μετά από πιέσεις, διότι έρχονταν το νέο Μηχανογραφικό, η διαδικασία ολοκληρώθηκε.
ΑΠΘ
Καμία μεταβολή , μ εξαίρεση:
- το τμήμα της Ιατρικής να μετατραπεί σε Μονοτμηματική Σχολή, και
- να ενισχυθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα με την μετατροπή τους σε Σχολές , ώστε να επιτελούν ακόμη πιο ουσιαστικά τον σπουδαίο ρόλο τους.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Εισήγηση: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απάντησε στην τότε υπουργό Παιδείας ότι “Δεν συντρέχει κανένας ακαδημαϊκός λόγος για την κατάργηση ή τη συγχώνευση Τμημάτων του Πανεπιστημίου” και όσον αφορά τα νέα Τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 , “τα νέα προγράμματα σπουδών αυτών βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης και θα αξιολογηθούν, εφόσον κλείσουν έναν πλήρη κύκλο σπουδών”.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Εισήγηση: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Εισήγηση: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος.
Πρόταση: Να μετασχηματιστεί το τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Εισήγηση: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος. Να προχωρήσουν οι αποφάσεις πιστοποίησης από την ΕΘΑΑΕ.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Εισήγηση: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Εισηγήθηκε τη συγχώνευση του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης με το τμήμα Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών καθώς και τη μετονομασία του τμήματος Στατιστικής.
Διεθνές Πανεπιστήμιο
Ο τότε πρόεδρος της διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου εισηγήθηκε:
- Να μεταφερθεί το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες.
- Να καταργηθεί το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
- Να συγχωνευθεί το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υόλογιστών και Τηλεπικοινωνιών , με έδρα της Σέρρες
- Να συγχωνευθεί το τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών , με έδρα της Σέρρες
- Να εξεταστεί η αρωγή της πολιτείας για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των τμημάτων στη Δράμα.
- Να καταργηθεί το τμήμα Φυσικής στην Καβάλα (σ.σ. είναι το δεύτερο τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών που οδηγείται σε κλείσιμο μετά το τμήμα Γεωλογίας
- Το παράρτημα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη με δεδομένη την ύπαρξη Νοσοκομείου στην πρωτεύουσα του Έβρου.
ΕΛΜΕΠΑ
Πολυτεχνική Σχολή ζήτησε από την υπ. Παιδείας το ΕΛΜΕΠΑ.
ΑΣΠΑΙΤΕ
Η εισήγηση της ΑΣΠΑΙΤΕ στην τότε υπουργό να ενταχθεί η Σχολή στο ΕΚΠΑ ή στο ΠΑΔΑ.
Τα 15 κριτήρια “Κεραμέως” για την κατάργηση και συγχώνευση πανεπιστημιακών τμημάτων
Δεκαπέντε κριτήρια είχε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στους Πρυτάνεις, προκειμένου να λάβουν υπόψη τους , στην τελική εισήγησή τους για
- καταργήσεις Τμήματος/Τμημάτων
- συγχωνεύσεις με άλλο/-α Τμήμα/Τμήματα του ίδιου ή άλλου Ιδρύματος
- ουσιαστική αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών του/τους,
Ειδικότερα πρόκειται για τα εξής 15 κριτήρια:
Στοιχεία σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο
1. Στοιχεία πληρότητας για την κάλυψη του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει, όπως η καταλληλότητα της διάρθρωσης του προγράμματος σπουδών ως προς την κάλυψη του εύρους του επιστημονικού πεδίου,
2. Την κάλυψη αναγκών σύμφωνα με τις εξελίξεις κάθε επιστήμης, στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει το Τμήμα και συγκριτικά στοιχεία σχετικά με αντίστοιχα προγράμματα σπουδών στον ευρωπαϊκό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο,
3. Επικάλυψη του επιστημονικού πεδίου που υπηρετεί κάθε πρόγραμμα σπουδών τόσο στην ίδια πόλη όσο και στην Επικράτεια,
Στοιχεία βιωσιμότητας
4. Το ενδιαφέρον υποψηφίων τα τελευταία έτη λειτουργίας τους,
5. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής,
6. Ο αριθμός διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού,
7. Ζητήματα υποδομών,
8. Η διεξαγωγή έρευνας,
9. Η οργάνωση προγραμμάτων σπουδών β ́ και γ ́ κύκλου,
10. Η λειτουργία εργαστηρίων και σε ποιο βαθμό αυτά αναπτύσσουν τυχόν παροχή υπηρεσιών προς τρίτους,
Πρόσβαση στην αγορά εργασίας
11. Πρόσβασης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθώς και
12. Ο βαθμός απορρόφησής τους σε αυτήν, αλλά και
13. Οι ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας,
Στοιχεία λοιπών δραστηριοτήτων και αναπτυξιακών δράσεων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας
14. Οι δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ακαδημαϊκών μονάδων,
15. Η ύπαρξη συνεργασιών με άλλα Πανεπιστήμια, ερευνητικούς και λοιπούς φορείς.