Η ανορθόδοξη τακτική της ομάδας του Τραμπ

Η ανορθόδοξη τακτική της ομάδας του Τραμπ


Το φιάσκο της διαρροής μηνυμάτων των Γουόλτς, Χέγκσεθ, Βανς, και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης για το σχέδιο επίθεσης στους Χούθι δεν εγείρει μόνο ερωτήματα για την απειρία τους ή για το πόσο ασφαλείς είναι οι επικοινωνίες τους.

Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, η υπόθεση αναδεικνύει τον αποσπασματικό χαρακτήρα των αποφάσεων ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ – ένα μοντέλο που μερικές φορές αφήνει τους συμμάχους σε σύγχυση και τους ίδιους τους βοηθούς του προέδρου σε αντιπαράθεση.

Άλλοι πρόεδροι βασίζονταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να διαμορφώνουν και να φιλτράρουν τις επιλογές τους με οργανωμένο τρόπο, όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα. Η ομάδα του Τραμπ έχει λειτουργήσει με πολύ λιγότερο ορθόδοξο τρόπο, κάτι που πηγάζει από τη βιασύνη του προέδρου να κλείσει ζητήματα αλλά και τη δυσπιστία του προς τη γραφειοκρατία. Πολλοί από τους κορυφαίους συμβούλους του, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν προηγουμένως ανώτερες θέσεις, μοιράζονται αυτήν την οπτική.

Αυτό έχει αποτελέσει εμπόδιο κάποιες φορές για τον Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του φέτος υποσχόμενος ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ειρήνη στη Γάζα, άμεση διακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, απόκτηση ξένων εδαφών και μια οικονομική άνθηση μέσω δασμών.

Ομαδική συνομιλία για απόρρητη επιχείρηση σε μη κυβερνητική εφαρμογή

Όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς δημιούργησε την ομάδα “Houthi PC small group” στο Signal φαινόταν πως προοριζόταν για τυπικές ενημερώσεις προς αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την επίθεση στους Χούθι. Γρήγορα εξελίχθηκε σε κάτι πιο σοβαρό: μια ομαδική συνομιλία σε μη κυβερνητική εφαρμογή, στην οποία επί δύο ημέρες, ο Γουόλτς και άλλα μέλη της εθνικής ομάδας ασφαλείας συζητούσαν μέσω μηνυμάτων για το αν έπρεπε να εξαπολύσουν την επίθεση. Οι συνομιλίες έγιναν δημόσιες όταν ο αρχισυντάκτης του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, προστέθηκε κατά λάθος στην ομάδα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ υπερασπίστηκε τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς για τον ρόλο του στη συνομιλία στο Signal που κατά λάθος περιλάμβανε έναν δημοσιογράφο, ενώ συζητούσαν επιθέσεις κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Ο Τραμπ επέμεινε πως οι συνομιλίες στο Signal δεν εκτροχίασαν τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι. «Η επίθεση ήταν απολύτως επιτυχημένη», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους, υπερασπιζόμενος τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και την ομάδα του για την επίβλεψη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Mάικλ Γουόλτς: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη

Σαρωτικές ενέργειες και «Ριβιέρες»

Ωστόσο, όπως σημειώνει η WSJ, η «αμερικανική κυβέρνηση έχει σημειώσει ελάχιστες πρώιμες επιτυχίες, εν μέρει λόγω μιας διαδικασίας χάραξης πολιτικής που αγνοεί τις διεθνείς πολυπλοκότητες, προκρίνοντας απειλές και σαρωτικές ενέργειες, με τη βεβαιότητα του Τραμπ ότι οι ικανότητές του στις διαπραγματεύσεις θα φέρουν αποτελέσματα εκεί όπου πιο προσεκτικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει».

Η απόρριψη των συμβατικών προσεγγίσεων της εξωτερικής πολιτικής από τον Τραμπ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ιδέα του να απομακρύνει σχεδόν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τη Γάζα για να αναπτύξει τον κατεστραμμένο θύλακα σε μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Ομοίως, έχει απειλήσει με την ανάληψη ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά και έχει εκφράσει επιθυμία για την απόκτηση του Καναδά και της Γροιλανδίας.

Αντί να απορρίπτουν τις ιδέες του, όπως έκαναν ανώτεροι αξιωματούχοι στην πρώτη του θητεία, οι τωρινοί του σύμβουλοι είναι πολύ πιο έτοιμοι να δεχθούν και να στηρίξουν τα πάντα.

Πού πετυχαίνει το ανορθόδοξο ύφος

Το ανορθόδοξο ύφος του Τραμπ έχει αποδώσει και επιτυχίες. Έχει διασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Αφγανιστάν, βασιζόμενος σε έναν διαπραγματευτή που δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του στον ιδιωτικό τομέα. Έχει πιέσει την Ουκρανία να δείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα, τουλάχιστον δημόσια, σε μια συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία, αν και αυτό αύξησε τη δυσπιστία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου και προκάλεσε ανησυχία στην Ευρώπη για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου.

Απαιτήθηκε μια άνευ προηγουμένου δημόσια διαμάχη στο Οβάλ Γραφείο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου ο Τραμπ τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση και τον έδιωξε από τον Λευκό Οίκο, για να επιτευχθεί ακόμη και αυτό το περιορισμένο αποτέλεσμα.

Αποφεύγοντας το λεγόμενο «βαθύ κράτος» και τους καριερίστες δημόσιους υπαλλήλους, η ομάδα του Τραμπ παραγκώνισε κυβερνητικές υπηρεσίες ακόμη και πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Η προεκλογική του εκστρατεία αρνήθηκε να ενημερώσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ότι είχε χακαριστεί από την Κίνα και το Ιράν. Μετά τη νίκη του στις εκλογές, απέτρεψε το FBI από το να διενεργήσει ελέγχους ιστορικού σε εισερχόμενους ανώτερους αξιωματούχους.

Εσωτερικές συγκρούσεις

Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ διόρισε ειδικούς απεσταλμένους για την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, επιλέγοντας διπλωματικούς νεοφώτιστους σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλώντας συγκρούσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, μεταξύ άλλων, σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη λήψης αποφάσεων.

Η έλλειψη συντονισμού έχει συχνά εκδηλωθεί με αντικρουόμενα πολιτικά μηνύματα – προκαλώντας σύγχυση στους συμμάχους και τους αντιπάλους σχετικά με τη στάση της Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ έχει επίσης δείξει μεταβλητότητα στη στάση του σχετικά με τους «ανταποδοτικούς δασμούς» της 2ας Απριλίου, αρχικά δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν ίδιους δασμούς με τους εμπορικούς τους εταίρους και αργότερα αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να μετριάσει τις απειλές του.

Διαβάστε ακόμη:

→Έρχονται οι ανταποδoτικοί δασμοί: Τι είναι, ποιους και πόσο θα πονέσουν



Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *