Ελληνική συμμετοχή στους εξοπλισμούς ζητά ο Νίκος Δένδιας

Ελληνική συμμετοχή στους εξοπλισμούς ζητά ο Νίκος Δένδιας


Τη ελληνική συμμετοχή κατά 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ζητά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει ήδη εγγράφως την συμμετοχή ελληνικών οντοτήτων (ακαδημαϊκών φορέων, εταιρειών κλπ )από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) .

Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όπως αυτή εξελίσσεται και μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), αλλά και «εκμεταλλευόμενη» τις εξελίξεις αναφορικά με τη ρήτρα διαφυγής που προτείνει η Κομισιόν. 

Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», η ρήτρα διαφυγής αναμένεται να αφήσει έναν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο για την Ελλάδα, που σημαίνει πως θα υπάρξει μία «ανακούφιση» μιας και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα και εκσυγχρονισμοί στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».

Όλα λοιπόν θα εξαρτηθούν από το ύψος αυτής της «ανακούφισης» με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 3 δις στο δεκαετές πρόγραμμα.

Επιπλέον, η εντολή ΥΕΘΑ έρχεται σε μία περίοδο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων , ενώ την Τετάρτη (2/04) αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας το νέο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το νέο Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), όπως ονομάζεται και επίσημα, το οποίο θα εξειδικεύσει ο Νίκος Δένδιας, καταγράφονται προτεραιοποιημένες οι ανάγκες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία, Στρατός Ξηράς), έπειτα από εισηγήσεις των αρμόδιων Επιτελείων.

Ειδικότερα αφορά τη δημιουργία της «Ασπίδας του Αχιλλέα» , αντι- αεροπορικού και αντι-drone θόλου πέντε επιπέδων που θα καλύπτει το σύνολο της εθνικής επικράτειας, τη χρήση σύγχρονων μέσων και όπλων, με πρόβλεψη μεταξύ άλλων για: 200 αεροσκάφη 4,5ης και 5 ης Γενιάς (F-16 Viper, Rafale, F-35) για την Π.Α., 16 κύριες μονάδες επιφάνειας για το Π.Ν. και άρματα μάχης 3 ης γενιάς στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η διάθεση κονδυλίων 25-28 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δώδεκα χρόνια που θα καλύψουν ένα σύνολο προγραμμάτων.

Στόχος της μεταρρύθμισης Νίκου Δένδια είναι ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών, η μείωση της πολυτυπίας και η ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,7 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Παράλληλα, με τη νέα δομή των ΕΔ, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δις ευρώ, για το διάστημα 2024-2035, να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δις ευρώ, να επιχειρεί αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων, με τη μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2015-2020, που δημιούργησε ένα κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χώρα να μην αποκτήσει την περίοδο εκείνη σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και να μη συντηρήσει επαρκώς όσα διέθετε.

Επιπλέον προβλέπει τη διάθεση 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να μπορούν να εντάσσονται στις Ε.Δ. και τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα και να συντηρούνται τα υφιστάμενα, προβλέπει συνολικά τη διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλισθεί πέραν της υλοποίησης νέων προγραμμάτων, η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η συντήρηση
και επιβιωσιμότητα του υλικού και των εγκαταστάσεων τους, καθώς και να επαυξηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα.



Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *