του Νίκου Αβουκάτου
Περισσότερους από 850 τόνους μπάζα, κυρίως υλικά ανακαίνισης σπιτιών και επαγγελματικών χώρων, απομάκρυναν οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Δέλτα από την κοίτη του Γαλλικού ποταμού. Μετά από δέκα ημέρες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αποβλήτων που μετέτρεψαν την περιοχή, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, σε έναν απέραντο μπάζοτοπο, όπως ανέδειξε σε εκτενές ρεπορτάζ της η Greenagenda.gr.
Τα μπάζα μεταφέρθηκαν με 85 (!) φορτηγά σε πιστοποιημένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. Ήδη ο δήμος απέκλεισε την είσοδο στο κεντρικό μονοπάτι της κοίτης του ποταμού με αναχώματα με σκοπό να αποτρέψει τους δράστες να προχωρήσουν στην ανεξέλεγκτη απόθεσή τους, αν και οι ασυνείδητοι μπορούν να βρουν άλλα περάσματα για την παράνομη απόρριψη των μπάζων.
«Δυστυχώς, από αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης έρχονται στον δήμο μας και αδειάζουν μέρα και νύχτα το παράνομο φορτίο τους αδιαφορώντας για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση προσπαθούμε να διαχειριστούμε. Πρέπει επιτέλους να δοθεί μια οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και κυρίως πρέπει να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στους παρανόμους με την κατάσχεση των οχημάτων τους», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Δέλτα Αθανάσιος Παππάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, σε τακτά χρονικά διαστήματα συνεργεία του δήμου εκτελούν καθαρισμούς σε δεκάδες σημεία του δήμου, ωστόσο «αυτά μετατρέπονται σε μικρό χρονικό διάστημα σε μπαζότοπους και η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επαναλαμβάνεται».
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η περιβαλλοντική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» είχε ενημερώσει τους συναρμόδιους φορείς, τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, τον δήμο Δέλτα, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα περιβαλλοντικής προστασίας της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης.