Η βουτιά της Wall «ψαλίδισε» τα κέρδη της εβδομάδας

Η βουτιά της Wall «ψαλίδισε» τα κέρδη της εβδομάδας


Σε αφομοίωση των κεκτημένων προχώρησε σήμερα (28/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κόπωση από το πρόσφατο ράλι και κυρίως η επιδείνωση του κλίματος στο εξωτερικό δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους αγοραστές.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία δημοσιεύθηκαν λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, αύξησαν τις εντολές πώλησης στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα οι πωλητές να κυριαρχήσουν και να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος.

Ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση, η Λεωφόρος Αθηνών όχι μόνο παρουσίασε καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές (-1% ο DAX στη Γερμανία, -500 μονάδες o Dow Jones στις ΗΠΑ), αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει τις «κορυφές» της τελευταίας 15ετίας, παραμένοντας άνω των 1.730 μονάδων.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι σε επίπεδο εβδομάδας, παρά τη μερική αναδίπλωση του τελευταίου διημέρου, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης πέτυχε άνοδο της τάξης του +2,2%, λαμβάνοντας ώθηση από τα θεμελιώδη μεγέθη και τις μερισματικές διανομές.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή (τελευταία της εβδομάδας) συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά -0,60% και διαμορφώθηκε στις 1.735,68 μονάδες, χάνοντας 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.746,18 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 1.734,04 έως 1.749,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 198,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank αναδίπλωσε άνω του -3% και διόρθωσε από τα ρεκόρ 9ετίας. Απώλειες έως και -2% εμφάνισαν οι Πειραιώς – Εθνική – Alpha. Από την άλλη πλευρά, Metlen και Coca Cola πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda. Ο ΑΔΜΗΕ, ταυτόχρονα, «πέταξε» στις παρυφές των 3,0 ευρώ.

Απότομο «φρένο» στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, σηκώνοντας το μεγαλύτερος «βάρος», συνέχισε τη διόρθωση για 2η διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να διολισθήσει στο -2,31% και τις 1.664 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank κατρακύλησε στο -3,35% και τα 2,568 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολούθησε στο -2,39% και τα 9,80 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο -2,21% και τα 5,40 ευρώ, έχοντας τζίρο 46,1 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha μειώθηκε στο -1,22% και τα 2,34 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,79% και 4.296 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola αναρριχήθηκε στο +1,6% και τα 42,06 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Στο +1,9% και τα 6,88 ευρώ διευρύνθηκε η μετοχή της Lamda, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό discount σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού (8,28 ευρώ). Οι μετοχές των Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κέρδισαν από +1,8% και +1,2% αντίστοιχα, με τη δεύτερη να καταβάλλει νέα προσπάθεια για τα 20 ευρώ (υψηλό 25ετίας). Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη Metlen, η οποία έριξε το φράγμα των 43 ευρώ (+0,8%) και πέτυχε νέο ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy ενισχύθηκαν κατά +1,4%, +0,4% και +2,5% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ περιορίστηκε στο -1,7% και τα 15,2 ευρώ, με τις μετοχές των ΔΑΑ και Titan Cement να χάνουν από -0,9% και -1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,36% και τις 2.637 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχώρισε στο +5,1% και 2,98 ευρώ, ανακτώντας (με το παραπάνω) το σύνολο των πρόσφατων απωλειών αλλά και σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, ενόσω οι εξελίξεις στη διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ συνεχίζουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Κατά +3,6% ενισχύθηκε και η μετοχή της Fourlis, η οποία ξεπέρασε τα 4,2 ευρώ. Austriacard και Noval διευρύνθηκαν άνω του +1%. Νέο ρεκόρ πέτυχε η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία «σάλπαρε» για το +1,2% και τα 35,4 ευρώ εν όψει της δημοσίευσης των ετήσιων αποτελεσμάτων (31/3). Αντίθετα, η μετοχή της ΕΧΑΕ διόρθωσε στο -2,2% και τα 5,6 ευρώ, υπό το βάρος και του προστίμου από την Επ. Κεφαλαιαγοράς. Intracom, Trade Estates και Autohellas υποχώρησαν κατά τουλάχιστον -1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές σημείωσαν κάμψη, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 120,5 δισ. ευρώ.

Ο Δανός «ανταγωνιστής» του Airbnb που έρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθερά… καλύτερη η Αθήνα

Συνέχεια στην υπερ-απόδοση έναντι των περισσότερων αγορών στο εξωτερικό δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς –παρά την αγοραστική κόπωση και την εξωγενή μεταβλητότητα– αρνείται να εγκαταλείψει τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κερδίζει περισσότερο από +18% μέσα στο 2025, αλλά και περισσότερο από +8% μέσα στον Μάρτιο, ο οποίος μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ο καλύτερος μήνας του έτους, ακόμα κι αν συμπεριλάβουμε τη «χώνεψη» του τελευταίου διημέρου.

Οι προσδοκίες επιστροφής στις Αναπτυγμένες Αγορές (ακολουθεί το ενδιάμεσο report του FTSE Russell στις 8 Απριλίου), μετά την αναβάθμιση του Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα, αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους αυτής της παρατεταμένης ευφορίας.

Επιπλέον στηρίγματα προσφέρουν αφενός τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, αφετέρου τα γενναιόδωρα μερίσματα προς τους μετόχους, τα οποία κρατούν… ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές, κόντρα στη δεδομένη αγοραστική κόπωση.

Κάπως έτσι, η Λεωφόρος Αθηνών αρνείται να διορθώσει και επιμένει να βαδίζει στις «κορυφογραμμές» των τελευταίων 15 ετών, την ίδια ώρα που η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα από την κατάρρευση της Lehman Brothers (2008).

Όσον αφορά το σημερινό «καλεντάρι», αυτό περιλαμβάνει τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Φίλιππος Νάκας, Πετρόπουλος, Revoil και CPI, ενώ μην ξεχνάμε και τη Γενική Συνέλευση της Trastor, η οποία πρόκειται να προχωρήσει σε ΑΜΚ με στόχο τη βελτίωση της διασποράς.

Γουάτσα – Μυτιληναίος: Μια σχέση αξίας 500 εκατ. ευρώ

Βουτιά στη Wall Street

Στο εξωτερικό, τώρα, τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (στο 2,8% ο δομικός πληθωρισμός για τα προϊόντα προσωπικής κατανάλωσης) έρχονται να επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα σε μια χρονική συγκυρία, η οποία ήδη «ταλαιπωρείται» από την αβεβαιότητα γύρω από τους επερχόμενους αμερικανικούς δασμούς.

Η αντίδραση της Wall Street, όπως κι αναμενόταν, δεν είναι καλή, καθώς ο Dow Jones πραγματοποιεί βουτιά 540 μονάδων ή -1,2%, με τον S&P 500 να χάνει περίπου -1,5% και τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 2%. Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει στο -0,88% και τις 541 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX περιορίζεται κατά τουλάχιστον -1%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)



Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *