Σεισμός στη νοτιοανατολική Ασία / Εκατόμβη νεκρών στη Μιανμάρ – Χάος στην Ταϊλάνδη [Βίντεο, Φωτό]

Σεισμός στη νοτιοανατολική Ασία / Εκατόμβη νεκρών στη Μιανμάρ – Χάος στην Ταϊλάνδη [Βίντεο, Φωτό]


Παρότι δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από το ισχυρότατο σεισμικό χτύπημα στην Μιανμάρ την Παρασκευή (28/4), το οποίο, σε πρώτη φάση, σκότωσε περισσότερους από 140 ανθρώπους, γκρέμισε κτίρια και υποδομές σε μια ευρεία περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός ουρανοξύστη που κατασκευάζεται στη γειτονική Ταϊλάνδη, οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό των θυμάτων φτάνουν, σε απώτερο χρόνο, τις πολλές χιλιάδες.

Μια ανάλυση της αμερικανικής κυβέρνησης με βάση την ισχύ και το βάθος του σεισμού εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν χιλιάδες θάνατοι και σοβαρές οικονομικές απώλειες, με τις περιοχές Sagaing και Meiktila να έχουν πληγεί περισσότερο.

Μέχρι στιγμής όμως, το κρατικό MRTV ανέφερε ότι τουλάχιστον 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μιανμάρ και 732 τραυματίστηκαν.

Το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών σημειώθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, τη Μανταλέι, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,7 βαθμών που σημειώθηκε το μεσημέρι και ακολουθήθηκε από έναν ισχυρό μετασεισμό και αρκετούς πιο μέτριους.

EPA/NYEIN CHAN NAING

Ένας διασώστης από την Αμαραπούρα, μια αρχαία πόλη και τώρα δήμο της Μανταλέι, δήλωσε ότι τα πτώματα 30 ανθρώπων ανασύρθηκαν από πολυώροφες πολυκατοικίες που κατέρρευσαν.

«Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο – η πόλη μας μοιάζει με καταρρέουσα πόλη», είπε, εκτιμώντας ότι περίπου το ένα πέμπτο των κτιρίων είχε καταστραφεί.

Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλιάνγκ, ηγέτης της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι και απώλειες και κάλεσε «κάθε χώρα» να παράσχει βοήθεια και δωρεές.

Η Μανταλέι, με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, είναι η αρχαία βασιλική πρωτεύουσα της Μιανμάρ και κέντρο της βουδιστικής θρησκείας. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να προσεγγίσουν δεκάδες μοναχούς που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια στο μοναστήρι Phaya Taung, δήλωσε εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Αμαραπούρα. Κτίρια, γέφυρες και δρόμοι καταστράφηκαν, ανέφεραν κάτοικοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η χούντα είναι εγκλωβισμένη σε έναν αγώνα για την καταστολή των ανταρτών που πολεμούν την εξουσία της, μια κατάσταση που είναι πιθανό να περιπλέξει την επιχείρηση διάσωσης και ανακούφισης με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Zin Mar Aung, ο διπλωματικός εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, δήλωσε ότι μαχητές από τις πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας, θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ένας διασώστης της φιλανθρωπικής οργάνωσης Moe Saydanar δήλωσε ότι είχε ανασύρει τουλάχιστον 60 πτώματα από μοναστήρια και κτίρια στην Pyinmana, κοντά στην πρωτεύουσα Naypyidaw, και ότι περισσότεροι άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι.

Στην ίδια την πρωτεύουσα που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό, ένα νοσοκομείο 1.000 κλινών υπέστη ζημιές και οι δρόμοι έμειναν με τεράστιες ρωγμές, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων σε πέντε πόλεις και κωμοπόλεις, καθώς και μιας σιδηροδρομικής γέφυρας και μιας οδικής γέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Yangon-Mandalay Expressway. Εικόνες έδειχναν την κατεστραμμένη γέφυρα Άβα πάνω από τον ποταμό Ιραουάντι, με τις καμάρες της να γέρνουν στο νερό.

Ένας κάτοικος του Μανταλάι δήλωσε ότι η καταστροφή εκτεινόταν σε ολόκληρη την πόλη και ότι μια γειτονιά, η Sein Pan, είχε πάρει φωτιά.

Οι δρόμοι είχαν υποστεί ζημιές, οι τηλεφωνικές γραμμές είχαν διακοπεί και δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ο κάτοικος.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη μερική κατάρρευση ενός τζαμιού στο Taungoo, δήλωσαν δύο μάρτυρες.

«Προσευχόμασταν όταν άρχισε ο σεισμός…Τρεις πέθαναν επί τόπου», δήλωσε ο ένας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα ξενοδοχείο στο Αούνγκ Μπαν, στην πολιτεία Σαν, κατέρρευσε σε ερείπια, με τη Δημοκρατική Φωνή της Βιρμανίας να αναφέρει ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 παγιδεύτηκαν.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο αργότερα την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε μιλήσει με αξιωματούχους στη Μιανμάρ και ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει κάποιας μορφής βοήθεια. «Θα βοηθήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ασία για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Πολύ κακό timing

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ο σεισμός δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ, δεδομένου του αριθμού των εκτοπισμένων, της υπάρχουσας ανάγκης για βοήθεια και των περικοπών στην αμερικανική βοήθεια από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η περιορισμένη πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σήμαινε ότι μια σαφής εικόνα της έκτασης των ζημιών και των απωλειών μπορεί να μην προκύψει για αρκετό καιρό, δήλωσε ο ερευνητής της οργάνωσης για τη Μιανμάρ, Τζο Φρίμαν.

Από την ανατροπή της εκλεγμένης πολιτικής κυβέρνησης της βραβευμένης με Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σου Κι το 2021, ο στρατός αγωνίζεται να διοικήσει τη Μιανμάρ, αφήνοντας την οικονομία και τις βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, σε ερείπια.

Μια ένοπλη αντιπολίτευση, που αποτελείται από καθιερωμένους εθνοτικούς στρατούς και νέες ομάδες αντίστασης που σχηματίστηκαν μετά το πραξικόπημα, έχει καταλάβει εκτάσεις και έχει εκδιώξει τη χούντα από τις παραμεθόριες περιοχές, περιχαρακώνοντάς την όλο και περισσότερο στα κεντρικά πεδινά.

Οι μάχες έχουν εκτοπίσει περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα στη Μιανμάρ, με εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια και πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού να έχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, λέει ο ΟΗΕ.

Η Μιανμάρ έχει επίσης πληγεί από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια και η διεθνώς απομονωμένη χούντα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί επαρκώς. Βρίσκεται στα όρια δύο τεκτονικών πλακών και συγκαταλέγεται στις πιο σεισμικά ενεργές χώρες του κόσμου.

Ο Nyi Nyi Kyaw, ακαδημαϊκός της Μιανμάρ στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε ότι η Μιανμάρ ήταν «εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει το σοκ και τα επακόλουθά του» λόγω της κατάρρευσης της κοινωνίας των πολιτών.

Χάος στην Μπανγκόκ

Η Μπανγκόκ ακινητοποιήθηκε την Παρασκευή μετά από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, προκαλώντας χάος και εκκενώσεις κατοίκων σε ολόκληρη την πόλη που άφησαν πολλές χιλιάδες ανθρώπους αποκλεισμένους για μεγάλο μέρος της ημέρας.

Στην Μπανγκόκ, οι άνθρωποι έτρεξαν πανικόβλητοι στους δρόμους, ανάμεσά τους και πελάτες ξενοδοχείων με μπουρνούζια και μαγιό, καθώς το νερό έπεφτε καταρρακτωδώς από μια υπερυψωμένη πισίνα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Από τα επιβεβαιωμένα θύματα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, οκτώ έχασαν τη ζωή τους στην κατάρρευση του κτιρίου και ένα ένατο σε άλλο σημείο, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Μπανγκόκ Ταβίντα Καμολβέτζ. Η επιχείρηση διάσωσης στο σημείο του κτιρίου ανέφερε ότι πάνω από 100 άνθρωποι αγνοούνται.

Όλα τα αστικά σιδηροδρομικά συστήματα ανεστάλησαν και οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ασίας μετά τον σεισμό στη γειτονική Μιανμάρ που προκάλεσε δονήσεις μεγέθους έως και 7,1 βαθμών στην Μπανγκόκ, περίπου 1.020 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

EPA/RUNGROJ YONGRIT

Από τον σεισμό σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι στην Μπανγκόκ, μεταξύ των οποίων οκτώ εργάτες που έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση ενός 33ώροφου κτιρίου που βρισκόταν υπό κατασκευή. Διασώστες με σκύλους έψαχναν για σημάδια ζωής, ενώ περισσότεροι από 100 αγνοούνται στο σημείο, δήλωσαν οι αρχές.

Οι ξένοι τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους και αναμείχθηκαν με τα πλήθη των εργαζομένων σε γραφεία που εκκενώθηκαν από τους πολυώροφους πύργους στις εμπορικές περιοχές της Μπανγκόκ, πολλοί σε κατάσταση σοκ από έναν σπάνιο σεισμό που έκανε μερικούς ουρανοξύστες να ταλαντεύονται για λεπτά.

Τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από πολυτελή ξενοδοχεία, γραφεία και εμπορικά κέντρα και απομακρύνθηκαν από τα ψηλά κτίρια από το προσωπικό ασφαλείας. Πολλοί κατευθύνθηκαν προς το εκτεταμένο πάρκο Λουμπίνι μετά τις προειδοποιήσεις για μετασεισμούς, 11 από τους οποίους έπληξαν την πόλη μέσα σε τρεισήμισι ώρες από τον σεισμό.

EPA/RUNGROJ YONGRIT

Οι αρχές της πόλης των περισσότερων από 11 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει 169 κλήσεις που ανέφεραν ζημιές σε κτίρια μέχρι αργά το απόγευμα. Προσωρινά καταφύγια στήθηκαν σε όλη την πόλη για τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους.

Τα λεωφορεία ήταν γεμάτα, οι μοτοσικλέτες στριμώχνονταν για να περάσουν και τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα με εργαζόμενους που μάταια προσπαθούσαν να καλέσουν ταξί καθώς η κυκλοφορία είχε σταματήσει.

Τα οχήματα στις κύριες οδικές αρτηρίες ήταν μποτιλιαρισμένα. Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τους δρόμους για να κάνουν μεγάλες διαδρομές με τα πόδια.

Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Τσαντχάρτ Σιττιπούντ, διέταξε τέσσερα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης να παραμείνουν ανοιχτά όλη τη νύχτα και να παρέχουν φαγητό, νερό και καταφύγιο σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους.



Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *