Ανταρκτική: Νέος χάρτης αποκαλύπτει το κρυμμένο τοπίο
Ανταρκτική: Νέος χάρτης αποκαλύπτει το κρυμμένο τοπίο
Ένας νέος, εξαιρετικά λεπτομερής χάρτης της Ανταρκτικής ρίχνει φως στο τοπίο που κρύβεται κάτω από τον πάγο, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για το πώς η ήπειρος θα ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή.
Μια ήπειρος κάτω από τον πάγο
Πριν από περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια, η Ανταρκτική δεν ήταν μια παγωμένη έρημος, αλλά μια περιοχή με πλούσια δάση, παρόμοια με τη σημερινή Νέα Ζηλανδία. Με την πάροδο των αιώνων, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι κλιματικές αλλαγές κάλυψαν την ήπειρο με παχύ στρώμα πάγου, κρύβοντας το αρχαίο της ανάγλυφο.
Σήμερα, η νέα χαρτογράφηση της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική (BAS) αποκαλύπτει με ακρίβεια τι βρίσκεται κάτω από τον πάγο. Ο χάρτης Bedmap3, βασισμένος σε 82 εκατομμύρια σημεία δεδομένων, χρησιμοποιεί στοιχεία από δορυφόρους, αεροπλάνα, πλοία και ερευνητικές αποστολές των τελευταίων έξι δεκαετιών.
Τι κρύβεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια
Αν όλοι οι πάγοι της Ανταρκτικής έλιωναν, η στάθμη των ωκεανών θα ανέβαινε κατά 58 μέτρα, κάτι που θα επηρέαζε δραματικά τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως. Ο μέσος όρος πάχους των πάγων της Ανταρκτικής είναι 2.148 μέτρα, ενώ σε ορισμένα σημεία φτάνει σχεδόν τα 5.000 μέτρα.
Μια σημαντική ανακάλυψη του νέου χάρτη είναι ότι το σημείο με το παχύτερο στρώμα πάγου δεν βρίσκεται στην περιοχή της Αδελίας, όπως πιστευόταν παλαιότερα, αλλά στη Γη του Ουίλκς, όπου φτάνει τα 4.757 μέτρα.
Η σημασία του νέου χάρτη για την κλιματική αλλαγή
Ο νέος χάρτης αποτελεί εργαλείο-κλειδί για τους επιστήμονες που μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης του πάγου με τα υποκείμενα πετρώματα, γεγονός που βοηθά στην πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί ο πάγος καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.
«Σκεφτείτε το σαν να ρίχνετε σιρόπι πάνω σε ένα κέικ: οι ανωμαλίες της επιφάνειας καθορίζουν την πορεία και την ταχύτητα του υγρού», εξηγεί ο παγετωνολόγος Χάμις Πρίτσαρντ. Ορισμένα τμήματα του υπεδάφους μπορούν να συγκρατήσουν τον πάγο, ενώ άλλα διευκολύνουν τη ροή του, επιταχύνοντας την απώλειά του.
Ο χαρτογράφος Πίτερ Φρέτγουελ σημειώνει πως η νέα χαρτογράφηση δείχνει ότι η Ανταρκτική είναι πιο ευάλωτη από ό,τι πιστεύαμε, καθώς μεγάλο μέρος του πάγου της ακουμπά στο υπέδαφος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης από το θερμό ωκεάνιο νερό, επιταχύνοντας τη διαδικασία τήξης.
Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις για το μέλλον της Ανταρκτικής και τη συμβολή της στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών, προσφέροντας σημαντικά στοιχεία για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα – Αιτήσεις έως 28/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ – ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ – Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ