Η ερώτηση των «11», το γαλάζιο ραντεβού και οι δυσκολίες της θετικής ατζέντας

Η ερώτηση των «11», το γαλάζιο ραντεβού και οι δυσκολίες της θετικής ατζέντας


Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. αναγνωρίζουν πως έχει δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπάρχει υποχώρηση των «γαλάζιων» ποσοστών.

Ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να επενδύσει σε μια θετική ατζέντα -για παράδειγμα με αυξήσεις μισθών- σε μια προσπάθεια να πετύχει φυγή προς τα εμπρός και να δείξει πως προχωρά στην υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό στο στρατόπεδο της Ν.Δ. θέλουν να υπάρξουν… ήρεμα νερά στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να αποφευχθούν γκρίνιες που θα δημιουργούσαν ένα κλίμα εσωστρέφειας σε αυτή τη δύσκολη για την κυβέρνηση πολιτικά συγκυρία. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός, όπως συμβαίνει άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις, άφησε και δυσαρεστημένους βουλευτές και μένει να φανεί αν κάποιοι από αυτούς θα στραφούν σε πιο αιχμηρές τοποθετήσεις που θα δημιουργούσαν «πονοκεφάλους» στο κυβερνών κόμμα.

Να σημειωθεί εδώ πως την επόμενη Παρασκευή συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή νέου γραμματέα και θα έχει ενδιαφέρον πώς θα κυλήσει το «ραντεβού» αυτό. Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. έχει προταθεί ο Απ. Βεσυρόπουλος. Και ένα θέμα που θα έχει ενδιαφέρον είναι αν θα γίνει διά βοής η εκλογή (κάτι που είναι και το επικρατέστερο καθώς είναι ένας ο υποψήφιος), αν και ακούγεται πως κάποιοι βουλευτές θα ήθελαν να στηθεί τελικά κάλπη.

Η «επιστροφή στις ρίζες»

Τους τελευταίους μήνες σε γενικές γραμμές επικρατούσε ηρεμία στο εσωτερικό της Κ.Ο., ωστόσο είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνεδρίαση το καλοκαίρι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τότε βουλευτές είχαν ταχθεί υπέρ μίας επιστροφής στις ρίζες, κάνοντας παράπονα και για κλειστές πόρτες που βρίσκουν.

Ακολούθησαν το φθινόπωρο δύο ερωτήσεις βουλευτών της Ν.Δ. που συζητήθηκαν έντονα, η μια από 11 για τα κόκκινα δάνεια και η άλλη από 8 βουλευτές για την απαλλαγή της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλοσυνταξιούχων (κάτι το οποίο στην πορεία έγινε αποδεκτό). Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας κύκλος συναντήσεων των υπουργών με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε μία προσπάθεια να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για θέματα της επικαιρότητας αλλά και να γίνει ανταλλαγή απόψεων. Οι συναντήσεις αυτές τους τελευταίους μήνες έχουν υποχωρήσει αλλά θεωρείται πιθανόν να επανέλθουν το επόμενο διάστημα, καθώς πληθαίνουν οι φήμες πως βουλευτές του κόμματος ετοιμάζονται να συνεχίσουν να θέτουν θέματα με ομαδικές ερωτήσεις.

Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο πως έντεκα βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση για την «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων» προς τους συναρμόδιους υπουργούς. Πρόκειται για τους Ευρ. Στυλιανίδη, Θ. Καράογλου, Μ. Χαρακόπουλο, Ι. Πασχαλίδη, Μ. Χρυσομάλλη, Αν. Δημοσχάκη, Μ. Κόνσολα, Γ. Βλάχο, Γ. Καρασμάνη , Θ. Λεονταρίδη και Χαρ. Αθανασίου.

Ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον είναι πως την συγκεκριμένη ερώτηση υπέγραψαν τόσο βουλευτές που θεωρείται πως είναι στην «Καραμανλική» πτέρυγα όσο και βουλευτές που έχουν καλή σχέση με τον Αντώνη Σαμάρα. Και πληθαίνουν οι πληροφορίες πως και άλλοι βουλευτές σκέφτονται την κατάθεση από κοινού ερωτήσεων.

Πάντως από την κυβερνητική πλευρά θέλουν να μην δώσουν συνέχεια στο θέμα και κρατάνε χαμηλά τους τόνους. Είναι ενδεικτικό πως κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως θεσμική αποστολή των βουλευτών είναι να καταθέτουν ερωτήσεις με θέματα που απασχολούν είτε την εκλογική τους περιφέρεια είτε γενικότερου ενδιαφέροντος και καθήκον των υπουργών είναι να δίνουν τις απαντήσεις. Και υπενθυμίζαν πως από το 2019 έχουν κατατεθεί χιλιάδες ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τα μέλη της κυβέρνησης, δείχνοντας με την αναφορά αυτή πως δεν θέλουν να ανοίξουν εσωκομματικές συζητήσεις.



Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *