«…η θηλυκή ενέργεια δεν είναι κάτι εξωτερικό ή ιδανικό προς επίτευξη…»

«…η θηλυκή ενέργεια δεν είναι κάτι εξωτερικό ή ιδανικό προς επίτευξη…»
© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η Sianti Gallery ένωσε τις δυνάμεις της με το NYX Esperia Palace Hotel Athens και ενσωμάτωσε την τέχνη στον παλμό του ξενοδοχείου, παρουσιάζοντας την ατομική έκθεση ζωγραφικής της διακεκριμένης εικαστικού Σοφίας Φωτιάδου, με τίτλο «Goddess Vision» και δημιουργώντας μια εκρηκτική σύμπραξη τέχνης και φιλοξενίας [Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, Αθήνα].
Στα έργα της Φωτιάδου, θηλυκές θεότητες καλούν να ανακαλύψουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να υπερβούμε την επιφανειακή εικόνα. Με αισθησιακή χροιά, οι φιγούρες της γίνονται σύμβολα συναισθημάτων, καθρέφτες ενδοσκόπησης τόσο για τον θεατή όσο και για τον ίδιο τον εικονιζόμενο.
Με την Ελληνίδα εικαστικό, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε.
Κυρία Φωτιάδου, γιορτάσατε την ημέρα της γυναίκας με μια μοναδική ατομική έκθεση στο Nyx Esperia Hotel. Τι σημαίνει για εσάς η θηλυκότητα και πώς αποπνέεται στα έργα σας;
«Η θηλυκότητα, θεωρώ πως δεν είναι ένα μονοδιάστατο χαρακτηριστικό αλλά μια συνεχής ροή, μια εναλλαγή δύναμης-ευαισθησίας, δημιουργίας-καταστροφής, γλυκύτητας-αγριότητας. Μέσα από τη συλλογή αυτή, ήθελα να αποτυπώσω αυτήν τη ρευστότητα της θηλυκής ύπαρξης. Οι μορφές που απεικονίζονται στα έργα, δεν έχουν καμία ταυτότητα· είναι ενσαρκώσεις της θηλυκότητας σε διάφορες εκφάνσεις της -δυνατές και εύθραυστες, γήινες αλλά και θεϊκές. Κάθε έργο προσπαθεί να επικοινωνήσει αυτή τη μυσταγωγική ισορροπία.
Η επιλογή να παρουσιάσω αυτή την έκθεση τη παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ήταν τυχαία. Είναι μια γιορτή της εσωτερικής μας θεάς, μια υπενθύμιση ότι η θηλυκή ενέργεια δεν είναι κάτι εξωτερικό ή ιδανικό προς επίτευξη, αλλά κάτι που ήδη κατοικεί μέσα μας. Η “Goddess Vision” είναι ένα κάλεσμα να επανασυνδεθούμε με αυτή την ιερή μας πλευρά, να τιμήσουμε την προσωπική μας διαδρομή και τη δύναμη που μας επιτρέπει να αλλάζουμε, να ανθίζουμε και να μεταμορφωνόμαστε».
Διαλέξατε για αυτήν την έκθεση τον τίτλο «Goddess Vision». Γιατί;
«Ο τίτλος “Goddess Vision” γεννήθηκε από την επιθυμία μου να εκφράσω μια αλήθεια: ότι το θείο δεν είναι κάτι έξω από εμάς και δεν αναφέρεται μόνο σε μια υπερβατική ματιά, αλλά και σε έναν τρόπο κατανόησης του κόσμου· μέσα από τη σοφία, τη διαίσθηση, τη μεταμόρφωση και τη δημιουργική δύναμη που ενυπάρχει σε κάθε ύπαρξη.
Στα έργα αυτής της συλλογής, οι μορφές θέλουν να ενσαρκώσουν το θεϊκό που υπάρχει σε όλους μας, ανεξάρτητα από φύλο. Αναπαριστούν την ισορροπία μεταξύ του γήινου και του ουράνιου. Ήθελα αυτός ο τίτλος να λειτουργεί ως πρόσκληση: να αναγνωρίσουμε τη θεϊκή μας υπόσταση, μια υπενθύμιση ότι μέσα μας υπάρχει μια εσωτερική σοφία, μια φλόγα που συνεχώς μας καθοδηγεί».
Τι σας εμπνέει περισσότερο στην γυναικεία φύση, που αποτυπώνεται στα έργα σας σε αυτήν την έκθεση;
«Η πολυδιάστατη φύση της θηλυκότητας, η δύναμη που συνυπάρχει με την ευαλωτότητα, η σοφία που πηγάζει από τη διαίσθηση, η συνεχής ροή μιας μεταμόρφωσης είναι βαθιά συνδεδεμένη με τους κύκλους της ζωής: τη γέννηση, την εξέλιξη, τη μεταμόρφωση. Αυτή η ικανότητα μιας γυναίκας να αλλάζει, να προσαρμόζεται, να δημιουργεί και να θεραπεύει, είναι για μένα πηγή έμπνευσης.
Στα έργα μου, οι μορφές δεν είναι στατικές· συχνά γίνονται ένα με τη φύση, απορροφούν τα γύρω στοιχεία ή μεταμορφώνονται σε κάτι νέο. Αυτή η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, με τον χρόνο, με το θείο, είναι η ουσία μιας γυναικείας ύπαρξης, μια εσωτερική αναζήτηση μιας αυθεντικής δύναμης».
Πώς νιώθετε για αυτήν την συνεργασία με το Nyx Esperia Hotel; Πιστεύετε πως η τέχνη μπορεί να δοκιμαστεί και σε χώρους, εκτός της «ασφάλειας» ενός Μουσείου ή μιας γκαλερί;
«Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία, καθώς μου δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσω το “Goddess Vision” σε έναν χώρο που δεν είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στην τέχνη, αλλά που φιλοξενεί ζωντανές εμπειρίες, στιγμές και συναντήσεις ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Αυτή η αλληλεπίδραση μου φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, γιατί η τέχνη γίνεται μέρος της καθημερινότητας, αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από το περιβάλλον της.
Πιστεύω ότι η τέχνη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ασφάλεια ενός Mουσείου ή μιας γκαλερί. Σε έναν χώρο όπως ένα ξενοδοχείο, η τέχνη αποκτά μια νέα δυναμική, αλληλοεπιδρά διαφορετικά με το κοινό, μπορεί να εκπλήξει, να αγγίξει τους ανθρώπους σε προσωπικές στιγμές ηρεμίας, εξερεύνησης ή περισυλλογής.
Για μένα, η τέχνη πρέπει να ζει, να συνομιλεί με διαφορετικά περιβάλλοντα, να βγαίνει από τα καθιερωμένα πλαίσια. Είναι μια πρόσκληση να ξαναδούμε πώς η τέχνη μπορεί να γίνει μέρος της ζωής μας, με πιο φυσικό και βιωματικό τρόπο».
Τι θεωρείτε θεϊκό για τη γυναίκα σήμερα;
«Το θεϊκό στη γυναίκα σήμερα πιστεύω πως βρίσκεται στην αυθεντικότητα και στη δυνατότητά της να εξελίσσεται, χωρίς να χάνει την ουσία της. Θεϊκό είναι το δικαίωμά της να είναι πολύπλευρη, να εκφράζει τη δύναμη και την ευαλωτότητά της χωρίς να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Βρίσκω θεϊκή την ελευθερία της να ορίζει τον εαυτό της έξω από κοινωνικές νόρμες και προσδοκίες, να ακολουθεί τη δική της αλήθεια. Το βάθος της διαίσθησής της, η σοφία που κουβαλάει μέσα της, η σύνδεσή της με τη φύση, με τους κύκλους της ζωής. Η ικανότητά της να γεννά -ιδέες, τέχνη, ζωή, έμπνευση- είναι για μένα μια αντανάκλαση του θείου· δεν είναι κάτι μακρινό ή άπιαστο· είναι ήδη εδώ, μέσα μας, στη ζωή που δημιουργούμε κάθε μέρα».