Καταγγελία: Δημοτικό λατομείο “χρωστά” σε Δήμο… εκατομμύρια ευρώ!

Καταγγελία: Δημοτικό λατομείο “χρωστά” σε Δήμο… εκατομμύρια ευρώ!


Διευκρινίσεις σχετικά με τα έσοδα που πρέπει να εισπράττει ή δεν εισπράττει ο δήμος Πέλλας, από το δημοτικό λατομείο το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου, ζητούν πολίτες και φορείς της περιοχής, καθώς όπως καταγγέλλουν στο Aftodioikisi.gr, το λατομείο έχει μισθωθεί σε τοπική εταιρεία, η οποία, βάσει του νόμου, υποχρεούται να καταβάλει στον δήμο ένα πάγιο ετήσιο τέλος καθώς και ένα αναλογικό τέλος της τάξης του 5% επί της τιμής πώλησης του εξορυγμένου υλικού (αδρανή υλικά).

Ωστόσο, κατά την εξέταση των προϋπολογισμών εσόδων του δήμου, φαίνεται ότι τα αναφερόμενα έσοδα από την αναλογική αυτή χρέωση δεν ευθυγραμμίζονται με τις εύλογες προσδοκίες βάσει στοιχείων που υπάρχουν σε έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, το συνολικό ποσό που δεν έχει εισπραχθεί από τον δήμο να ανέρχεται σε… μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, στην Κοινότητα Πλαγιαρίου του Δήμου Πέλλας, στη θέση «Καμίνια», λειτουργεί εδώ και χρόνια δημοτικό λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών. Το λατομείο αυτό, δημόσια περιουσία, έχει παραχωρηθεί με σύμβαση μίσθωσης σε ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή, κατόπιν της αριθ. 34.565 συμβολαιογραφικής πράξης του 2019, η οποία ανανέωσε τη μίσθωση.

Αναλογικό μίσθωμα

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, ένα από τα μισθώματα που εισπράττει ο Δήμος από την εκμετάλλευση του λατομείου είναι το Αναλογικό Μίσθωμα. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, το ελάχιστο ετήσιο αναλογικό μίσθωμα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού του προσφερόμενου αναλογικού μισθώματος (τουλάχιστον 5%), επί την τιμή πώλησης των υλικών που καθορίζεται στη σχετική διακήρυξη, επί την προσφερόμενη ελάχιστη ετήσια παραγωγή.

Επιπλέον, σε υπόμνημα που υποβλήθηκε για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων, η εταιρεία πρόβλεψε αύξηση της ετήσιας παραγωγής από 500.000 m³ σε 800.000 m³, για

περίπου 23 έτη διάρκειας ζωής του λατομείου. Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνει τις σημαντικές δυνατότητες παραγωγής και κατ’ επέκταση, τις σημαντικές προσδοκίες εσόδων για τον Δήμο.

Ωστόσο, δειγματοληπτικός έλεγχος των προϋπολογισμών του Δήμου για τα έτη 2024 και 2025, προκαλεί εύλογη ανησυχία καθώς το αναλογικό μίσθωμα για το 2024 ήταν μόλις 27.208 ευρώ

και για το 2025 είναι μόλις 81.000 ευρώ.

Αν συγκρίνουμε τα παραπάνω ποσά με το θεωρητικά αναμενόμενο ελάχιστο μίσθωμα που θα έπρεπε να προκύπτει από την εξόρυξη εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων ετησίως, με μέση τιμή πέντε(5) ευρώ/τόνο, είναι φανερό ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση. Μιλάμε για ποσά που θα έπρεπε να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως — και όμως, το αντίτιμο που αποδίδεται στον Δήμο φαίνεται να είναι υποπολλαπλάσιο.

Όπως τονίζουν οι καταγγέλλοντες, “σε μια περίοδο που οι ΟΤΑ αγωνίζονται να εξασφαλίσουν έσοδα για να καλύψουν βασικές λειτουργίες και να στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη, τέτοια φαινόμενα γεννούν εύλογη αγανάκτηση. Η δημοτική περιουσία δεν είναι λάφυρο. Ανήκει στους πολίτες και επιβάλλεται να αξιοποιείται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με διαφάνεια και λογοδοσία. Ο Δήμος Πέλλας οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις. Αν δεν μπορεί να το κάνει μόνος του, τότε η υπόθεση αυτή πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από τις αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές.”.



Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *