Μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 6 αιτήσεις

Μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 6 αιτήσεις

Έξι  αιτήσεις με πλήρη φάκελο, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπει  ο νόμος, έχει δεχθεί μέχρι σήμερα η αρμόδια υπηρεσία του  υπουργείου Παιδείας, ενώ  μέχρι αύριο  Δευτέρα 31 Μαρτίου, που λήγει η προθεσμία  εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αγγίξει τα οκτώ .

Πρόκειται για 

  • Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
  • Τέσσερα Βρετανικά Πανεπιστήμια , και 
  • Ένα  Γαλλικό

Οι φάκελοι των Πανεπιστημίων θα εξεταστούν από το υπουργείο Παιδείας, κι εφόσον κριθούν θετικά θα μπορούν να λειτουργήσουν  από τον ερχόμενο   Σεπτέμβριο  του 2025.

Αιτήσεις έχουν καταθέσει και άλλα ξένα Πανεπιστήμια με ελλειπή δικαιολογητικά. Για αυτά  δεν θα ληφθεί υπόψιν η αίτησή τους για να λειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος, αλλά εφόσον στην πορεία συμπληρώσουν όλα τα δικαιολογητικά και κριθούν θετικά θα μπορούν να λειτουργήσουν από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος 2026-27.

Η αίτηση συνοδεύεται με τους εξής φακέλους:

Φάκελος 1 – Σκοπός και Φυσιογνωμία: συνοπτική περιγραφή του μητρικού ιδρύματος, υπεύθυνη δήλωση πρόθεσης εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., οργανωτική δομή του μητρικού ιδρύματος, σχέδιο εκπαιδευτικής συμφωνίας παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. με το μητρικό ίδρυμα, καταστατικό του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε, εσωτερικός κανονισμός του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε..

Φάκελος 2 – Αποστολή, Στρατηγική και Διασφάλιση Ποιότητας: στρατηγικός σχεδιασμός παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., επιχειρησιακό σχέδιο και στοχοθεσία του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., πολιτική διασφάλιση ποιότητας, μελέτη συνεπειών συμβατότητας του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. με την εθνική στρατηγική, λειτουργική και διοικητική δομή παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., όργανα διοίκησης του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε..

Φάκελος 3 – Διάρθρωση Ακαδημαϊκών Μονάδων: διάρθρωση των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων και προγραμμάτων σπουδών (Π.Σ.) παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., πίνακας με τις θέσεις του μητρικού ιδρύματος και των σχολών του στις διεθνείς κατατάξεις.

Φάκελος 4 – Ανάπτυξη Προγραμμάτων Σπουδών: πλήρης φάκελος διάρθρωσης και οργάνωσης κάθε Π.Σ., εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας κάθε Π.Σ. (όργανα και διαδικασίες λήψης αποφάσεων), κανονισμός σπουδών, πρακτικής άσκησης, κινητικότητας, εκπόνησης εργασιών (υποχρεώσεις φοιτητών), σχέδιο ανάπτυξης Π.Σ., πίνακας με εκτιμώμενο αριθμό φοιτητών, ύψος διδάκτρων, ποσό και ποσοστό υποτροφιών ανά Π.Σ., υποχρεώσεις, δικαιώματα και πειθαρχικός κανονισμός φοιτητών, ο τρόπος έγκρισης θεμάτων εξετάσεων, η συμμετοχή και έγκριση βαθμολογιών και αποτελεσμάτων εξετάσεων.

Φάκελος 5 – Εκπαιδευτικό, Διοικητικό και Τεχνικό Προσωπικό: απασχόληση διδακτικού προσωπικού, ονομαστικός κατάλογος διδακτικού προσωπικού, πίνακας με τον αριθμό του εκτιμώμενου διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, πολιτική υποστήριξης, ανάπτυξης και αξιολόγησης του προσωπικού.

Φάκελος 6 – Επάρκεια Υποδομών και Υπηρεσιών κάλυψης ακαδημαϊκών αναγκών: αναλυτική περιγραφή των υποδομών και υπηρεσιών, στελέχωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους φοιτητές, περιγραφή πληροφοριακού συστήματος, κατάλογος ειδικών διαδικτυακών προσωποποιημένων εφαρμογών για τους φοιτητές, ιστότοπος του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε.,

Φάκελος 7 – Μελέτη Βιωσιμότητας: πενταετής οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, ανάλυση των πηγών χρηματοδότησης.

Φάκελος 8 – Ερευνητική Δραστηριότητα: αποστολή, αρμοδιότητες και στελέχωση της Επιτροπής Έρευνας του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., το πρόγραμμα ερευνητικής δραστηριότητας που θα αναπτύξει το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε..

γστ) δικαιολογητικά έγγραφα Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.: βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης, έγγραφα πολεοδομικής νομιμότητας, εγκεκριμένες κατόψεις τομές του χώρου, εσωτερικός κανονισμός του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, εφαρμοζόμενα κριτήρια, πρόγραμμα ερευνητικής δραστηριότητας, οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, στρατηγική διασφάλισης ποιότητας, μελέτη συνεπειών, φωτογραφίες κτιρίων,

δ) στοιχεία του εκδοθέντος ηλεκτρονικού παραβόλου της κατηγορίας παραβόλου «Χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης», καθώς και τα στοιχεία του παραβόλου, το οποίο καταβάλλεται μέσω της εφαρμογής «e-Πληρωμές», στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Στις 11 Απριλίου θα συζητηθούν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικραείας

Από το “μικροσκόπιο” των δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μιχάλη Πικραμένου, θα περάσει στις 11 Απριλίου ο νόμος για τη την αδειοδότηση και λειτουργία  των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, καθώς την ημέρα αυτή ορίστηκε η συζήτηση επί των προσφυγών:  

Α. Της ΠΟΣΔΕΠ και επτά πανεπιστημιακών, και,

Β. Του πρώην υπουργού, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου  Κατρούγκαλου με την ιδιότητα του καθηγητή και της   ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος  αναφέρει στην προσφυγή:

  • Έχω έννομο συμφέρον, ως καθηγητής ΑΕΙ, να ζητήσω την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης, εφόσον τυχόν αντισυνταγματική λειτουργία ιδιωτικών παραρτημάτων θα έχει σημαντικές βλαπτικές συνέπειες για την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, ιδίως για τα περιφερειακά ΑΕΙ, με αποτέλεσμα την άμεση, ευθεία και προσωπική βλάβη των συμφερόντων μου. 
  • Έχω επίσης ειδικό ηθικό έννομο συμφέρον ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου να υπερασπίσω τη συνταγματική επιταγή για δωρεάν, δημόσια ανώτατη εκπαίδευση”.

Οι   προσφεύγοντες με την ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζουν στην αίτηση ακύρωσης ότι  οι δυο  υπουργικές αποφάσεις είναι ακυρωτέες επειδή εκδόθηκαν σε εκτέλεση αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου 5094/2024 οι οποίες προβλέπουν τον θεσμό των ΝΠΠΕ.

Επίσης οι προσφεύγοντες σημειώνουν πως  

  • η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρόκειται να οδηγήσει σε κλείσιμο τμημάτων
    των πανεπιστημίων στην Ελλάδα επί ζημία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και των μελών ΔΕΠ αυτής.
  • το Σύνταγμα στο άρθρο 16 ορίζει ότι «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση».



Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *