Κινεζική εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται της Neuralink του Μασκ

Κινεζική εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται της Neuralink του Μασκ
Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν εμφυτεύσει εγκεφαλικά τσιπ σε 12 ασθενείς με παράλυση, μια εξέλιξη με την οποία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την Neuralink του Έλον Μασκ, η οποία μέχρι σήμερα έχει εμφυτεύσει παρόμοια τσιπ μόνο σε τρεις ανθρώπους.
Τρεις ασθενείς έχουν ήδη λάβει το εμφύτευμα Beinao No. 1 και ακόμα δέκα περιμένουν να υποβληθούν στην επέμβαση εντός του έτους, ανακοίνωσε γη κρατική εταιρεία NeuCyber, η οποία ανέπτυξε τη συσκευή σε συνεργασία με το Κινεζικό Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου (CIBR).
Το τσιπ τοποθετείται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και διαβάζει τις προθέσεις του χρήστη για να χειρίζεται ηλεκτρονικές συσκευές.
Λίγα είναι γνωστά για τον τρόπο λειτουργίας της, ωστόσο ωστόσο βίντεο που μεταδόθηκαν από κρατικά μέσα δείχνει ασθενείς που πάσχουν από κάποια μορφή παράλυσης να χειρίζονται έναν ρομποτικό βραχίονα και να μεταδίδουν τις σκέψεις τους σε μια οθόνη.
«Του χρόνου, αφότου λάβουμε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές, θα πραγματοποιήσουμε επίσημες κλινικές μελέτες που θα συμπεριλάβουν περίπου 50 ασθενείς» είπε στους δημοσιογράφους ο Λούο Μίνμιν, διευθυντής του CIBR και επικεφαλής επιστήμονας της NeuCyber.
Η επιτάχυνση των δοκιμών μπορεί να δώσει στην προσπάθεια προβάδισμα έναντι άλλων εταιρειών όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών,
Στην κούρσα των κλινικών μελετών προηγείται σήμερα η αμερικανική Synchron, στην οποία έχουν επενδύσει μεταξύ άλλων ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Μέχρι σήμερα έχει εμφυτεύσει το εγκεφαλικό τσιπ της σε 10 άτομα, έξι στις ΗΠΑ και τέσσερις στην Αυστραλία.
Τα τσιπ της Neuralink, τα οποία έδωσαν θετικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές, είναι ασύρματα και εισάγονται μέσα στον εγκέφαλο για να μεγιστοποιείται η ποιότητα του σήματος.
Αντίθετα, το Beinao No.1 είναι ένα «ημι-επεμβατικό» εμφύτευμα που απλά ακουμπά στην επιφάνεια του εγκεφάλου, μια προσέγγιση που θυσιάζει την ποιότητα του σήματος για να μειώσει τον κίνδυνο βλάβης στον εγκέφαλο ή άλλων επιπλοκών.
Το ινστιτούτο CIBR και η NeuCyber έχουν ωστόσο αναπτύξει και ένα δεύτερο, ασύρματο τσιπ, το Beinao Nο.2, το οποίο είναι παρόμοιο με τη συσκευή της Neuralink και σχεδιάζεται να δοκιμαστεί σε ασθενείς σε 12 με 18 μήνες.