Παράλυτος ασθενής στέκεται ξανά έπειτα από θεραπεία βλαστοκυττάρων

Παράλυτος ασθενής στέκεται ξανά έπειτα από θεραπεία βλαστοκυττάρων
Ένας τετραπληγικός Ιάπωνας μαθαίνει ξανά να περπατά μετά την πρώτη μεταμόσχευση «αναπρογραμματισμένων» βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση τραυμάτων του νωτιαίου μυελού.
Αν και μια τέτοια θεαματική βελτίωση δεν υπήρξε στους τρεις άλλους ασθενείς της δοκιμής, τα προκαταρκτικά δεδομένα χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη μελέτη.
«Είναι ένα καταπληκτικό θετικό αποτέλεσμα. Εϊναι συναρπαστικό για τον χώρο μας» δήλωσε στο περιοδικό Nature ο Τζέιμς ΣεντΤζον του Πανεπιστημίου «Γκρίφιθ» στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη δοκιμή.
Πάντως οι ιάπωνες ερευνητές δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα.
Οι ασθενείς έλαβαν τοπικές ενέσεις κυττάρων που προήλθαν από δότη και υποβλήθηκαν σε διαδικασία γενετικού αναπρογραμματισμού για να επανέλθουν σε μια εμβρυακή κατάσταση, από την οποία μπορούν να προκύψουν νευρώνες.
Δυνητικά, αυτά τα «επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα» (iPS) μπορεί να είναι πιο ευέλικτα από άλλα είδη βλαστοκυτάρων που έχουν δοκιμαστεί στην παράλυση, με ανάμεικτα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
«Μέχρι σήμερα τίποτα άλλο δεν έχει δουλέψει» σχολίασε ο ΣεντΤζον.
Η νέα θεραπεία χορηγήθηκε το διάστημα 2020-23 σε τέσσερις άνδρες που είχαν τραυματιστεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
Τους μήνες που ακολούθησαν, δύο δεν εμφάνισαν σημαντική βελτίωση, ένας απέκτησε περιορισμένη κινητικότητα στα άνω άκρα και ένας σηκώθηκε στα πόδια του.
«Μαθαίνει τώρα να περπατά. Η ανάρρωση είναι θεαματική» δήλωσε ο Χιντεγιούκι Οκάνο, επικεφαλής της μελέτης.
Μεγαλύτερες δοκιμές θα χρειαστούν για να επιβεβαιωθεί ότι τα κύτταρα επιζούν στη νέα τους θέση, καθώς η βελτίωση θα μπορούσε να είναι μια σπάνια περίπτωση φυσικής ανάρρωσης.
Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες ενδείξεις, τα νέα κύτταρα είναι ακόμα εκεί.