Επεξεργασμένα τρόφιμα / Το ρίσκο με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Επεξεργασμένα τρόφιμα / Το ρίσκο με τον καρκίνο του παχέος εντέρου


Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προκαρκινικών βλαβών που οδηγούν στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρούνταν παραδοσιακά ασθένεια της τρίτης ηλικίας, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται σταθερά, ειδικά σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η κυριότερη ανακάλυψη: 45% αύξηση κινδύνου

Η μελέτη, που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα του Mass General Brigham και δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες και τα αποτελέσματα ενδοσκοπήσεων σχεδόν 30.000 γυναικών (από τη μακροχρόνια μελέτη Nurses’ Health Study II).

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (περίπου 10 μερίδες την ημέρα) είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αδενώματα.

Τα αδενώματα είναι προκαρκινικές βλάβες (πολύποδες) που συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης (EOCRC).

Ο κίνδυνος ήταν συγκριτικά με όσες κατανάλωναν τις λιγότερες ποσότητες (περίπου 3 μερίδες την ημέρα).

«Ο κίνδυνος αυξάνεται γραμμικά»

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα, τα οποία συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και διαφόρων βιομηχανικών πρόσθετων. Η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί παράλληλα με την αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Άντριου Τσαν (Dr. Andrew Chan), γαστρεντερολόγος στο Mass General Brigham Cancer Institute, τόνισε: «Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται γραμμικά: όσο περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνετε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης πολυπόδων».

Οι σημαντικές λεπτομέρειες της μελέτης

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει αυτά τα τρόφιμα ειδικά με την πρώιμη εμφάνιση της νόσου.

Ένα από τα ισχυρά σημεία της μελέτης είναι ότι η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή, ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο διαβήτης τύπου 2 και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών.







Η μελέτη διαπίστωσε τη σύνδεση για τα «συμβατικά αδενώματα» (conventional adenomas), τα οποία είναι ο τύπος βλάβης που συνδέεται περισσότερο με τον καρκίνο πρώιμης έναρξης. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με τις «οδοντωτές βλάβες» (serrated lesions), έναν άλλο τύπο πολύποδα που εξελίσσεται πιο αργά.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα από μόνα τους δεν αρκούν για να εξηγήσουν την αύξηση του EOCRC, αλλά τα ευρήματα «υποστηρίζουν τη σημασία της μείωσης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως στρατηγικής» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.



Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *