School-PE

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Πίσω Κεντρική σελίδα Επάνω Επόμενο

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την παχυσαρκία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/09/2003
 

1. Τι είναι η παχυσαρκία;

Είναι το πλεόνασμα μάζας λίπους στο σώμα και ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας του δυτικού πολιτισμού. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο ενήλικες σήμερα στον πλανήτη είναι παχύσαρκοι, ωστόσο το πρόβλημα παρατηρείται και στους ανήλικους. Στην Ευρώπη το 10-20% των ανδρών και το 10-25% των γυναικών είναι παχύσαρκοι. Το 27-35% των ενήλικων πολιτών της Ε.Ε είναι υπέρβαροι και το 7-12% είναι παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία συντομεύει τη ζωή και προκαλεί μία σειρά καταστάσεων: υψηλή πίεση, διαβήτη, καρδιαγγειακές ασθένειες και ορισμένους καρκίνους. Σχεδόν όλοι οι κίνδυνοι υγείας είναι αυξημένοι στα παχύσαρκα άτομα.

2. Τι προκαλεί την παχυσαρκία;

- Γενετικά αίτια: Μόνο το 1/3 του προβλήματος βάρους μπορεί να οφείλεται στα γονίδια.

- Ψυχολογικά αίτια: Ερευνες έχουν δείξει ότι κάθε άτομο έχει ένα «προκαθορισμένο βάρος», από το οποίο ο οργανισμός αρνείται να μετακινηθεί. Σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζει και ο μεταβολισμός.

- Κοινωνικά αίτια: Η παιδική παχυσαρκία έχει σχετιστεί με πολλούς κοινωνικούς προσδιοριστικούς παράγοντες (χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, παχύσαρκη μητέρα κ.ά.).

- Διατροφή και διατροφικές διαταραχές: Η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται και στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, όπως και σε διατροφικές συμπεριφορές (βουλιμία, λαιμαργία κ.λπ.)

- Τρόπος ζωής: Η έλλειψη άσκησης ή η καθιστική εργασία αυξάνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

- Ιστορικό βάρους: Τα άτομα που ήταν υπέρβαρα στα παιδικά ή εφηβικά τους χρόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

- Εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να συνεισφέρει στην παχυσαρκία. Το 15% των γυναικών διεθνώς ζυγίζουν 10 κιλά περισσότερο μετά από κάθε εγκυμοσύνη.

- Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν την παχυσαρκία (στεροειδείς ορμόνες, φάρμακα για ψυχιατρικές παθήσεις).

3. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πρώτο σημάδι είναι ο μεγαλύτερος από τον κανονικό Δείκτης Μάζας Σώματος. Τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν συχνά: πρόβληματα στον ύπνο, λαχάνιασμα, κιρσούς, δερματολογικά προβλήματα, πέτρα στη χολή, οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον η παχυσαρκία σχετίζεται με την υψηλή πίεση καθώς και τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

4. Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η παχυσαρκία υπολογίζεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) (: από το ύψος και το βάρος του ατόμου), ο οποίος, εάν είναι μεγαλύτερος από 30, καθιστά το άτομο παχύσαρκο (: 35% περισσότερο βάρος από το ιδανικό).

5. Ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης της παχυσαρκίας;

Η ισορροπημένη διατροφή και η συχνή άσκηση. Η πρόληψη είναι σημαντική, αφού από τη στιγμή που διαμορφωθούν τα λιπαρά κύτταρα, παραμένουν στον οργανισμό για πάντα. Κι ενώ μπορεί να μειωθεί ο όγκος τους, δεν μειώνονται σε αριθμό.

6. Ποιοι είναι οι τρόποι σήμερα αντιμετώπισης/θεραπείας της παχυσαρκίας;

Με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και την αύξηση της δραστηριότητας και της άσκησης μειώνεται το βάρος. Οι επιστημονικές θεραπευτικές μέθοδοι απώλειας βάρους είναι οι εξής:

- Τροποποίηση της διατροφής: Μία λογική δίαιτα μειώνει το βάρος κατά μισό με ένα κιλό την εβδομάδα (κατανάλωση 500-1.000 θερμίδων λιγότερων ημερησίως, καθώς και μείωση του αλκοόλ (360 ml μπίρας ή 150 ml κρασιού λιγότερα μπορούν γλιτώνουν 100-150 θερμίδες την ημέρα).

- Συχνή άσκηση: Μισή ώρα την ημέρα άσκηση όπως είναι το περπάτημα. Περισσότερη καθημερινή δραστηριότητα.

- Χάπια για τη δίαιτα χωρίς συνταγή: Τα χάπια απώλειας βάρους που πωλούνται χωρίς τη συνταγή του γιατρού δεν είναι αποτελεσματικά. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι επιτυγχάνουν απώλεια βάρους. Αντίθετα, προκαλούν παρενέργειες όπως είναι νευρικότητα, ταχυκαρδία ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια (από την ουσία φενυλοπροπανολαμίνη που περιέχεται στα χάπια για τη δίαιτα).

- Χάπια για τη δίαιτα με συνταγή: Μεταξύ αυτών είναι και η οριστάτη, που αυξάνει την απορρόφηση του πάχους κατά 30%, παράγωγα της αμφεταμίνης και η σιβπουτραμίνη. Το 95% των ατόμων ξαναβάζουν το βάρος όταν σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή.


- Εγχείρηση: Εάν η παχυσαρκία είναι σοβαρή (ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος από 40), ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη χειρουργική οδό (γαστροπλαστική), ώστε να μειωθεί η ποσότητα φαγητού που μπορεί να αφομοιώσει ο οργανισμός.

Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Harvard Medical School
 

Κορυφή

 

HyperCounter