Η Χηµεία και τα Χηµικά Προϊόντα είναι η
βάση της οικονοµίας κάθε βιοµηχανοποιηµένης χώρας!
Ήδη όμως από τις αρχές του ‘90 έγινε
ολοφάνερο ότι η παρασκευή, κατεργασία, χρήση και διάθεση ορισµένων
Χηµικών ουσιών-αγαθών έχουν σαν αποτέλεσµα σηµαντική και µετρήσιµη βλάβη
στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, γεγονός που προκάλεσε και
προκαλεί την σπατάλη τρισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία αυτών ....
περισσότερα
Στο προχθεσινό της φύλλο 05/04/2008, η
εφημερίδα Καθημερινή αναδημοσίευσε απο την εφημερίδα Guardian, ένα
εξαιρετικό άρθρο που αφορά τα νανοτρόφιμα και γενικότερα τις αλλαγές που
μπορεί να επιφέρει στις διατροφικές μας συνήθειες η Νανοτεχνολογία.
Στο άρθρο μάλιστα γίνεται λόγος για προσπάθειες που γίνονται σε ερευνητικό
πεδίο για την παραγωγή τροφίμων που βασίζονται στις αρχές της
Νανοτεχνολογίας ...
Σε προηγούμενο άρθρο
έχει γίνει λόγος για την επισήμανση-ετικέτες των τροφίμων. Τα ερωτήματα
που τίθενται συνήθως αφορούν την ευκολία στην ανάγνωση των στοιχείων που
αναγράφονται καθώς και την ορθή αναγραφή τους ώστε να βλέπουμε τι τρώμε.
Σύμφωνα με νέα πρόταση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει
υιοθετηθεί όπως έχουμε αναφέρει απο τα περισσότερα κράτη μέλη, ...
H ετοιμολογία της
ονομασίας του, καθώς προέρχεται από την αραβική λέξη ‘’kawah’ σημαίνει
δύναμη και εκφράζει αυτή την ιδιότητα του καφέ. Ο καφές αποτελεί το
αγαπημένο και πιο διάσημο ρόφημα που συντροφεύει ευχάριστα την παρέα ή την
οικογένεια ....
ΗAngelika Börsch-Haubold αναδεικνύει
τις οσφρητικές ομορφιές της Οργανικής Χημείας.
“Η Χημεία είναι
γεμάτη θορύβους και μυρωδιές.” Δεν πνίγονται όλοι οι μαθητές της Χημείας από
τις δυσοσμίες και στις εκρήξεις μέσα στο εργαστήριο. Ευτυχώς, υπάρχουν
αρκετά οργανικά μόρια που πραγματικά μυρίζουν ωραία. Βιώνουμε καθημερινά
αυτές τις ουσίες- χρησιμοποιώντας ένα αρωματισμένο αφρόλουτρο, αρωματίζοντας
τα γεύματά μας με βότανα, ή μυρίζοντας ένα τριαντάφυλλο. Η διδασκαλία της
οργανικής χημείας των φυσικών οσμών , θα μπορούσε να δώσει κίνητρο ακόμη και
σ’ αυτούς που απεχθάνονται την τοξική και επικίνδυνη πλευρά της χημείας, να
ερευνήσουν τις διαφορετικές δομές και λειτουργίες.
Προκειμένου να
είναι αντιληπτά από τη μύτη μας, τα χημικά πρέπει να είναι λιπόφιλα, μικρά (Μr
<300Da) και πτητικά. Τα αρωματικά μόρια δραπετεύουν από την υγρή ή ακόμη και
τη στερεή τους μορφή στον αέρα.
Φάρμακα από την αποθήκη της φύσης ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ Αρχίζει σήμερα στην Αθήνα το 7ο Διεθνές Συνέδριο «Φυσικά
προϊόντα με φαρμακευτικό, διατροφικό, κοσμητολογικό και αγροχημικό ενδιαφέρον».
Στο συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει ως τις 8 Αυγούστου, θα λάβουν μέρος
περισσότεροι από 1.500 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο. Τα θέματα που θα
συζητηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ποικίλλουν. Οι κύριοι
άξονες αφορούν την ανακάλυψη φαρμάκων προερχομένων από φυσικές πηγές, την
αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων στην κοσμητολογία,
...
Η χημεία ταιριάζει (και) στον Αύγουστο Α. ΓΑΛΔΑΔΑΣ Ξέρω ανθρώπους - μερικοί ζουν και εδώ στην Ελλάδα - που
θεωρούν τον Αύγουστο έναν από τους πολύ δημιουργικούς μήνες του χρόνου. Μέσα
στην τρέλα για παραλίες, χαλάρωμα, σαγιονάρα, πετσέτα και (το πολύ, αθλητική)
εφημερίδα, υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν τον Αύγουστο να γυρίσουν πίσω. Σε
πράγματα βασικά και χρήσιμα για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν αντί για βιβλία
με πάθη και ερωτικά τρίγωνα Θεσσαλονίκης. Το κακό με τη χημεία αρχίζει από τα
μαθητικά θρανία. Είναι ένα από τα
...
Στοιχεία της φύσης και της επιστήμης ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ «Η επιστήμη ξεκινά απ' όπου ξεκίνησαν οι Ελληνες: από
τον κόσμο όπως τον αντιλαμβανόμαστε, με ό,τι βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε,
γευόμαστε και αγγίζουμε. Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο ως μια σύνθεση από βράχια,
καταρράκτες και μετεωρίτες, από το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, τον αέρα που
αναπνέουμε, τις φωτιές στις οποίες ζεσταίνουμε τα δάχτυλά μας, τον αφρό του
κύματος που σκάει πάνω μας στην παραλία· από τα στοιχεία που γνωρίζουμε εξαρχής
- τα στοιχεία των Ελλήνων: το νερό, τον αέρα,
...
Το
γάλα είναι μία πολύ πλούσια υψηλής
θρεπτικής αξίας τροφή. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, μερικά από τα οποία
είναι τόσο σπάνια, ώστε δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη φύση. Δεν είναι τυχαίο
λοιπόν, ότι το γάλα έχει σαν προορισμό να χρησιμεύει ως πρώτη, αλλά και
μοναδική, τροφή για το νεογέννητο. Η μεγάλη θρεπτική του αξία οφείλεται όχι
μόνο στις πρωτεΐνες αλλά και σε άλλες θρεπτικές ύλες όπως είναι το ασβέστιο, ο
φώσφορος, διάφορες βιταμίνες, υδατάνθρακες και πολλά άλλα τα οποία αναφέρονται
παρακάτω (Κεχαγιάς, 1997).....
Είναι το φεγγάρι στη θέση του όταν δεν το κοιτάζει
κανείς;» Χ. ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ Οι δύο πυλώνες της σύγχρονης Φυσικής, η Γενική Θεωρία
της Σχετικότητας, που περιγράφει το πολύ μεγάλο, και η Κβαντομηχανική, που
περιγράφει το πολύ μικρό, είναι δύσκολο να κατανοηθούν από τον μέσο πολίτη,
επειδή χρησιμοποιούν έννοιες ξένες στην καθημερινή ζωή. Αν όμως είναι δύσκολο να
φανταστεί κανείς τον τετραδιάστατο χωροχρόνο, στον οποίο «ζει» η Γενική Θεωρία
της Σχετικότητας, η Κβαντομηχανική παρουσιάζει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση:
Φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν
...
Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα; ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ Ολοι ξέρουμε ότι τα χρώματα της ίριδας είναι επτά, το
μαθαίνουμε από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου. Οπως ξέρουμε και ότι αυτό
που οι αρχαίοι πρόγονοί μας θεωρούσαν ίχνος της αγγελιαφόρου των θεών στον
ουρανό δεν είναι τίποτε άλλο από την ανάλυση του ηλιακού φωτός που περνάει μέσα
από σταγονίδια νερού στην ατμόσφαιρα. Πόσοι όμως έχετε ξεχωρίσει πραγματικά επτά
χρώματα στο ουράνιο τόξο; Μάλλον κανείς. Και αυτό γιατί τα χρώματα που
διακρίνονται με το μάτι είναι μόνο τέσσερα
...
Ένας μεγάλος αριθμός ουσιών
εισβάλουν στο σπίτι μας. Μεγάλος αριθμός από τις ουσίες αυτές είναι επικίνδυνες
για την ανθρώπινη υγεία και καταστροφικές για το περιβάλλον.
Η είσοδος αυτών των επικίνδυνων ουσιών γίνεται
μέσω
α. του αέρα και της σκόνης,
β. των δικτύων ύδρευσης και φυσικού αερίου
γ. της προσκόλλησής τους σε αντικείμενα και άτομα
που εισέρχονται στο σπίτι (πχ στα παπούτσια κλπ)
δ. των συστατικών των διάφορων προϊόντων που
εισάγονται στο σπίτι.
«Είναι Χημεία αδελφέ,
Χημεία. Δεν μπορεί να κάνει κάτι η εξοχότητά σου για αυτό, πρέπει να
παραμερίσεις μπροστά στη Χημεία», λέει κάποιος από τους ήρωες του Ντοστογέφσκι
στο μυθιστόρημά του « Αδελφοί Καραμαζόφ» και μαζί με άλλες αναφορές συγγραφέων
της εποχής όπως του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ στον Σέρλοκ Χολμς, καταλαβαίνουμε με τι
σεβασμό αντιμετώπιζαν στα τέλη του 19ου αιώνα οι άνθρωποι τη Χημεία. Και η
Χημεία εκείνη την εποχή είχε την τύχη να μπει σε έναν δρόμο, να αναπτυχθεί και
με την ανάπτυξή της να βάλει στα χέρια του ανθρώπου όπλα και δυνατά εργαλεία που
είχαν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τη ζωή επάνω στη Γη.
Ο στόχος
αυτού του άρθρου δεν είναι να αναλύσει σε βάθος τη συμπεριφορά του αζώτου και
των ενώσεων του όπως είναι η αμμωνία, αλλά να εμπλουτίσει σε βάθος τις γνώσεις
όλων εμάς που ασχολούμαστε με το χόμπι των ενυδρείων και να μας εξηγήσει το
γιατί τελικά λέμε ότι η αμμωνία είναι τοξική και γιατί κάνει κακό στα ψάρια μας,
ώστε όταν ακούμε ή διαβάζουμε κάτι σχετικό να γνωρίζουμε το μηχανισμό όπου
επενεργεί και δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους των ενυδρείων μας...