1. Λίμερικ ονομάζεται ένα είδος ποίησης, με χαρακτηριστική, σύντομη, χιουμοριστική σύσταση μίας στροφής πέντε στοίχων και ομοιοκαταληξία. Τα ποιήματα του είδους λίμερικ διηγούνται μια σύντομη ιστορία, και καταλήγουν σε ένα ανέκδοτο. Τα λίμερικ πρωτοδημοσιεύτηκαν στην Αγγλία, με ρίζες από παραδοσιακές - λαϊκές ποιητικές φόρμες στα 1719. Αναγνωρίστηκαν ως δόκιμο ποιητικό είδος το 1846, με το έργο του Εδουάρδου Ληρ: «Το βιβλίο των ανοησιών» (The book of nonsense). Ήταν ένας μπαλαδόρος που ήταν και πιτσαδόρος. Έβαλε μια μέρα ένα γκολάκι και παραιτήθηκε από το μαγαζάκι, ο πιτσαδόρος-μπαλαδόρος!
2. Νίκο θέλεις να γράψουμε ποιηματάκια σαν τα Λίμερικ;
3. Μα, Κατερίνα, δεν έχω προσπαθήσει ποτέ...
4. Μην ανησυχείς δεν είναι κάτι δύσκολο. Θα σε βοηθήσω να φτιάξουμε μαζί ένα. Τι λες;
5. Τότε, ας προσπαθήσουμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
6. Πολύ ωραία, Νίκο, χαίρομαι που θα το κάνουμε μαζί. Είναι τόσο απλό και διασκεδαστικό.
7. Τι πρέπει να γνωρίζω για το λίμερικ;
8. Συνήθως αποτελείται από πέντε στίχους. Ομοιοκαταληκτούν ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος στίχος μεταξύ τους και ο τρίτος με τον τέταρτο (αα-ββ-α).
9. Πολύ ωραία δεν έχει κάποια δυσκολία αυτό. Πρέπει να ξέρω κάτι άλλο;
10. Ναι. Τη δομή ενός τέτοιου ποιήματος.
11. Ποια είναι αυτή;
12. Έχουμε λοιπόν. Ο πρώτος στίχος μας λέει ποιος είναι ο πρωταγωνιστής της ποιητικής μας ιστορίας, δηλαδή στον πρώτο στίχο δηλώνεται το Υποκείμενο (Ποιος;).
13. Να διαλέξω δηλαδή έναν πρωταγωνιστή. Χμ. Για να σκεφτώ λίγο. ... Το βρήκα, νομίζω. Στα γενέθλια του Γιωργάκη
14. Καλά ξεκίνησες. Στον δεύτερο θα αποκαλύψεις την ιδιότητά του πρωταγωνιστή ή μια βασική παραξενιά του.
15. Παραξενιά δεν είναι, αλλά νομίζω ταιριάζει. Στα γενέθλια του Γιωργάκη του ’φεραν δώρο ένα αλογάκι.
16. Πολύ ωραία. Τώρα στον τρίτο και τέταρτο έχουμε την πραγματοποίηση κάποιας ενέργειας και τις αντιδράσεις του περιβάλλοντος (πλοκή - εξέλιξη ιστορίας).
17. Να σκεφτώ πάλι κάτι για τη συνέχεια της ιστορίας. ... Άκου τι σκέφτηκα: Στα γενέθλια του Γιωργάκη του ’φεραν δώρο ένα αλογάκι. Όταν πήγε να το πάρει έσπασε το ένα του ποδάρι.
18. Τον καημένο τον Γιωργάκη! Μου αρέσει το λίμερικ σου, Νίκο. Ας συνεχίσουμε με τον τελευταίο στίχο και να ολοκληρώσεις τη δημιουργία σου. Ο πέμπτος στίχος είναι παραλλαγή συνήθως του πρώτου και η ιστορία κλείνει με ένα επίθετο κατάλληλο και ευρηματικό.
19. Δε χρειάζεται πολύ σκέψη τώρα που έφτασα στον τελευταίο στίχο. Μοιάζει πιο εύκολο. Στα γενέθλια του Γιωργάκη του ’φεραν δώρο ένα αλογάκι. Όταν πήγε να το πάρει έσπασε το ένα του ποδάρι. Μες στο κλάμα τώρα το παιδάκι!
20. Μπράβο Νίκο τα πήγες περίφημα. Σου απονέμω το χρυσό μετάλλιο για το εκπληκτικό λίμερικ που δημιούργησες. Πόσο χαίρομαι που σε βοήθησα!
21. Ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα. Νομίζω πως το χρυσό αξίζει σε σένα για τη βοήθεια σου.