Τι είναι το joomla

Το Joomla είναι ένα CMS (Content Managment System - Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου). Είναι ανοιχτού κώδικα και έχει χαρακτηριστεί από δεκάδες χιλιάδες χρήστες του ως το καλύτερο CMS στον κόσμο, διότι έχει τεράστιες  δυνατότητες αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά ευέλικτο και φιλικό περιβάλλον εργασίας και διαχείρισης. Έχει συνταχθεί στην γλώσσα προγραμματισμού PHP για τη διαχείριση και τη δημοσίευση περιεχομένου στον ιστό (web) και ενδοδικτύων (intranets) χρησιμοποιώντας μια MySQL βάση δεδομένων. Περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η cache των σελίδων για τη βελτίωση των επιδόσεων, web ευρετηρίασης (indexing), RSS feeds, εκτυπώσιμες (printable) εκδόσεις των σελίδων, newsflashes, blogs, forums, δημοσκοπήσεις, ημερολόγια, αναζήτηση στην ιστοσελίδα, την ανάλογη γλώσσα αλλά και τη δυνατότητα πολυγλωσσικών ιστοσελίδων. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι το εγκαθιστούμε διαδικτυακά και όχι στον υπολογιστή μας. Έτσι, μπορούμε να τροποποιούμε το δικτυακό μας τόπο από οποιοδήποτε σημείο, μέσω του Διαδικτύου και του φυλλομετρητή μας, χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιο πρόσθετο λογισμικό.
Το δυσκολότερο σημείο στην κατασκευή ενός δικτυακού τόπου είναι η σχεδίασή του. Να αποφασίσουμε τι θα περιλαμβάνει το βασικό μενού πλοήγησης, τι πρόσθετες ενότητες θα εμφανίζονται γύρω από το κεντρικό τμήμα της οθόνης κλπ.

Εγκατάσταση

Το πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση του Joomla.

Συνοπτικά, τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι:

  • Κατέβασμα του πακέτου εγκατάστασης του Joomla στον υπολογιστή σας.
  • Αποσυμπίεση τοπικά και ανέβασμα των αρχείων στο ΠΣΔ ή ανέβασμα του συμπιεσμένου αρχείου στο ΠΣΔ και αποσυμπίεση στο server (θα διαλέξετε ένα από τους δυο τρόπους).
  • Ρύθμιση του Joomla και ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

Για λεπτομέρειες δείτε τα βίντεο που ακολουθούν:

Βήμα 1 (προτεινόμενος τρόπος) Κατέβασμα του ζιπαρισμένου, ανέβασμα και αποσυμπίεση στο σέρβερ

Παρατηρήσεις: α) Το αρχείο που απαιτείται για την απομακρυσμένη αποσυμπίεση (το unzipper.php) θα το βρείτε εδώ (κατεβάστε το και αποθηκεύστε το). Η προέλευσή του είναι αυτή (για τα εύσημα).
β) Στο βίντεο αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι γνωρίζετε πως να μεταφέρετε αρχεία από τον υπολογιστή σας προς στο ΠΣΔ. Αν έχετε δυσκολία, δείτε το βίντεο στο: youtu.be/-UnFlt2UUKg.
γ) Από τη δημιουργία του βίντεο, η έκδοση άλλαξε από 3.3.6 σε 3.4.x. Δεν είναι πρόβλημα αυτό, απλά κατεβάζετε την 3.4.x και συνεχίζετε κανονικά.

 

Βήμα 1 (εναλλακτικός τρόπος, μη προτεινόμενος) Κατέβασμα του ζιπαρισμένου, αποσυμπίεση τοπικά και ανέβασμα

 

 

Παρατηρήσεις: Όπως θα δείτε, το βίντεο αυτό αφορά την αποσυμπίεση και το ανέβασμα αρχείων για το wordpress. H αντίστοιχη διαδικασία για το joomla θα πρέπει να γίνει με το συμπιεσμένο αρχείο που θα κατεβάσετε από εδώ.

 

Βήμα 2 Εγκατάσταση του joomla

 

 

Παρατηρήσεις: α) Η γραμμή κώδικα που πρέπει να γράψετε (χρησιμοποιώντας απλό κειμενογράφο και όχι word) στο .htaccess είναι: AddHandler php54 .php  Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο όνομα του αρχείου (με τελεία μπροστά και χωρίς επέκταση). Μην το μπερδεύετε με το htaccess.txt, είναι διαφορετικό αρχείο.
β) Αν δεν εμφανιστεί μήνυμα λάθους για την PHP (0:50 στο βίντεο) και η εγκατάσταση ξεκινήσει κανονικά, τότε δε χρειάζεται να φτιάξετε το αρχείο .htaccess.
γ) Αν έχετε ήδη το .htaccess στο χώρο σας, το κατεβάζετε, το ανοίγετε, προσθέτετε στο τέλος τη γραμμή κώδικα, το σώζετε και το ξανανεβάζετε.
δ) Θα δείτε ότι στο βίντεο ότι η διεύθυνση του χώρου στο ΠΣΔ είναι της μορφής "dide.chan..." Μη σας μπερδέψει αυτό. Για εσάς θα είναι της μορφής "users.sch...." ή κάτι άλλο, ανάλογα σε ποιο σέρβερ φιλοξενείται ο ιστότοπός σας.
ε) Eπισημαίνεται ότι αν ο ιστότοπός σας έχει διεύθυνση http://...mpla-mpla.../joomla2015, τότε η διαχείρηση του ιστότοπου έχει διεύθυνση http://...mpla-mpla.../joomla2015/administrator. Θα σας φανεί χρήσιμο και στα επόμενα.

Εγκατάσταση της Ελληνικής Γλώσσας

Επόμενο βήμα είναι η προσθήκη και ενεργοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Συνοπτικά, τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι:

  • Προσθήκη της ελληνικής γλώσσας.
  • Ορισμός της ελληνικής γλώσσας ως προεπιλεγμένης.

 

Συγγραφή Άρθρων

Το επόμενο βήμα, είναι να μπορέσετε να γράψετε άρθρα στο νέο σας ιστότοπο. Στο joomla, ένα άρθρο είναι η βασική μονάδα πληροφορίας. Πρόκειται για κείμενο html, που όμως εισάγεται από κατάλληλο κειμένογράφο, προκειμένου η σύνταξη της html να παρακαμφθεί και να μην απασχολήσει το χρήστη. Η προσθήκη άρθρων είναι ίσως η πιο συχνή διαδικασία - παρέμβαση στην ιστοσελίδα μας, καθώς μέσα από το κείμενο, τις εικόνες κ.τ.λ. του άρθρου μπορούμε να δώσουμε στους επισκέπτες μας τις νέες πληροφορίες που θέλουμε.

Εδώ θα ασχοληθούμε με τη συγγραφή και ανάρτηση άρθρων. Θα δούμε δηλαδή πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα άρθρο και κάποιους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να προβληθεί στη σελίδα μας.

Συνοπτικά, τα βήματα της εργασίας είναι τα εξής:

  • Συγγραφή 4 άρθρων
  • Ανάρτηση των τριών από αυτά στο πρωτοσέλιδο του ιστότοπου
  • Ανάρτηση του τέταρτου ως στοιχείο στο μενού

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, δείτε το παρακάτω βίντεο.