Ελπίζω να τη βολέψωΜαρτσέλο Ντ’ Όρτα (επιμέλεια)

- Εγώ ελπίζω να τη βολέψω (1991)
- Ο Θεός μας έπλασε τζάμπα (1993)
- Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα αρραβωνιάστηκαν από κάτω(1994)
  εκδόσεις «γνώση».

   

ο θεός μας έπλασε τζάμπα Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα αρραβωνιαστήκανε από κάτω

Τρεις συλλογές ενός ναπολιτάνου δασκάλου, όπου δημοσιεύονται οι πιο διασκεδαστικές εκθέσεις των μαθητών του που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς θητείας του στο Δημοτικό σχολείο του Αρζάνο, αλλά και όταν έπαψε να είναι δάσκαλος, μέσω των συναδέλφων-φίλων του.
Σύντομες αλλά σπιρτόζικες, περίεργες αλλά ανορθόγραφες, κωμικές και δροσερές αλλά και απελπισμένες, αποτυπώνουν τη συνείδηση του φτωχού νότου και κάνουν ν’ακουστεί η φωνή του σ’ όλη την Ιταλία και τον κόσμο, αφού γνώρισαν από την αρχή πληθώρα εκδόσεων κι έγιναν ταινία αλλά και θεατρική παράσταση.
Στο πρώτο βιβλίο περιλαμβάνονται εξήντα εκθέσεις παιδιών πάνω σε συνηθισμένα θέματα που διακρίνονται για την ασυνήθιστη ματιά τους. Χρωματισμένες, ζωηρότατες και εκρηκτικές όλες τους, με το ακούσιο χιούμορ τους μπορούν εκ πρώτης όψεως να φανούν σαν μια συναρπαστική ανθολογία «μαργαριταριών», αλλά δεν είναι...  Με μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί κανείς να διακρίνει από κάτω κάτι περισσότερο κι εντελώς διαφορετικό: τη σοφία, την καρτερικότητα, ένα κέφι ανέμελο με έντονες συγκινήσεις, μια λούμπεν-προλεταριακή αθωότητα... Κάτι που μας προκαλεί να σκεφτούμε, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να μας δώσει ένας σοβαροφανής τόμος κοινωνιολογίας.
Στο δεύτερο βιβλίο οι εκθέσεις των παιδιών αντλούν τα θέματά τους από τη θρησκεία: την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, τους αγγέλους και τους άγιους, τα μυστήρια και τις γιορτές. Το τρίτο πάλι έχει ως θέμα του το σεξ, γεγονός που οφείλεται στο ότι ο Ιταλός δάσκαλος δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε τον φτηνό ερωτισμό των ΜΜΕ αλλά ούτε και τον συντηρητικό καθωσπρεπισμό της οικογένειας και της εκκλησίας. Προτιμά λοιπόν να συνεισφέρει με τον τρόπο αυτό στην υπεύθυνη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Μέσα από τα τρία αυτά έργα αναδύεται μια πλήρης προσωπογραφία του παιδιού από το Νότο: Ντροπαλό και θρασύ, συνεσταλμένο και τολμηρό, με τον ξεχωριστό τρόπο ομιλίας και με το σουρεαλιστικό του χιούμορ. Χάρη στην ιδιαιτερότητα των θεμάτων του εκρήγνυται η φαντασία του. Μια φαντασία που δεν είναι παρά παιχνίδι, φυγή, παρηγοριά αλλά κι ένα δυνατό μάθημα ζωής για κάθε αναγνώστη.

 

Αρχική σελίδαΕπιστροφή στην παιδαγωγική Βιντεοθήκη