wp23webMini2c.jpg (10K)
Agent
Agent
Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μου. Στη σελίδα αυτή εκτός από στοιχεία της ειδικότητας μου, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την αστρονομία, επιστημονικά νέα, και αστροφωτογραφίες. Βάλτε την ιστοσελίδα αυτή στα αγαπημένα σας

   Νέα   |    Σχολείο   |    Αστρονομία   |    Αρχείο   |    Φωτογραφία   |    Σύνδεσμοι   



Tύποι τηλεσκοπίων


Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι τηλεσκοπίων: τα διοπτρικά και τα κατοπτρικά. Τα υπόλοιπα τηλεσκόπια αποτελούν παραλλαγές των αρχικών σχεδιασμών.

Διοπτρικά Τηλεσκόπια

Τα διοπτρικά είναι τα παλιότερα τηλεσκόπια. Ανακαλύφθηκαν τον 17ο αιώνα από τον Γαλιλαίο. Ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο αποτελείται από ένα μεγάλο φακό ή όπως λέγεται "αντικειμενικός φακός" που διαθλά τις ακτίνες φωτός σε ένα σημείο εστίασης στην άλλη άκρη του. Το διοπτρικό τηλεσκόπιο δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση και στο εσωτερικό του δεν παρουσιάζει εμπόδια στο εισερχόμενο φως. refoptic.jpg (13K)

Ο κύλινδρος του σώματος του τηλεσκοπίου είναι φτιαγμένος από ατσάλι ή αλουμίνιο για στιβαρότητα. Το βασικό πρόβλημα αυτών των τηλεσκοπίων είναι η χρωματική εκτροπή. Το λευκό φως (όπως και αυτό των άστρων) αποτελείται από πολλά διαφορετικά χρώματα που συνδυάζονται σε ένα. Καθώς το φως περνά από τον αντικειμενικό φακό διαθλάται, "λυγίζει" και συγκεντρώνεται σε ένα εστιακό σημείο. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε χρώμα διαθλάται σε ένα ελαφρά διαφορετικό σημείο εστίασης. Έτσι όταν η εστίαση γίνει για ένα χρώμα τα υπόλοιπα χρώματα είναι εκτός εστίασης δημιουργώντας ένα έντονα χρωματισμένο δακτύλιο γύρω από το αντικείμενο παρατήρησης.

Chromaticab.gif (7K)

Σήμερα υπάρχουν δύο κατηγορίες διοπτρικών τηλεσκοπίων: τα αχρωματικά και τα αποχρωματικά.

Τα αχρωματικά διοπτρικά τηλεσκόπια είναι σχετικά φθηνά και διορθώνουν μερικώς το πρόβλημα της χρωματικής εκτροπής για τα περισσότερα χρώματα. Αποτελούνται από σύστημα δύο φακών με πολύ λεπτά στρώματα αέρα μεταξύ των επιμέρους φακών. Ο πρώτος φακός είναι ένας συγκεντρωτικός φακός και είναι πιο χοντρός στο κέντρο από ότι στις άκρες και κάνει τη μεγαλύτερη διάθλαση. Ο δεύτερος φακός είναι φτιαγμένος ώστε να ταιριάζει στο σχήμα του πρώτου από την μια πλευρά ενώ από την άλλη είναι επίπεδος. Μερικές φορές αναφέρεται και σαν αποκλίνων φακός και αποκλίνει κάποιες ακτίνες χρωμάτων ώστε να εστιάζουν στο σημείο εστίασης του πρώτου φακού. Παρόλα αυτά τα αχρωματικά τηλεσκόπια παρουσιάζουν έντονα προβλήματα σε σχέση με τη χρωματική εκτροπή και εστιάζουν συνήθως μόνο το μπλε και το κόκκινο χρώμα στο ίδιο σημείο.
achro.gif (1K) apo.gif (1K)
σύστημα αχρωματικών φακών σύστημα αποχρωματικών φακών

Στα αποχρωματικά τηλεσκόπια χρησιμοποιείται ο "αποχρωματικός" φακός που αποτελείται από σύστημα τριών ή περισσότερων φακών. Οι φακοί αυτοί εστιάζουν τουλάχιστον τρία χρώματα. Είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε η διαφορά μεταξύ του κύριου σημείου εστίασης και των σημείων εστίασης άλλων χρωμάτων να είναι πάρα πολύ μικρή ώστε η χρωματική εκτροπή να εξαλείφεται.

    ΥΠΕΡ
  • Καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με άλλα τηλεσκόπια για συγκεκριμένη διάμετρο
  • Οι φακοί δεν χρειάζονται μικρορυθμίσεις εφόσον έχουν γίνει σωστά μια φορά.
  • Οι βραχέως τύπου οπτικοί σωλήνες είναι εύκολοι στη μεταφορά και έχουν μεγάλο εύρος πεδίου παρατήρησης.
  • Είναι εύκολα στη χρήση και ο οπτικός σωλήνας είναι κλειστού τύπου.

    ΚΑΤΑ
  • Για διαμέτρους μεγαλύτερες από 4 ίντσες έχουν μεγάλο μήκος και είναι δύσχρηστα
  • κοστίζουν περισσότερο από τα Νευτώνεια ίδιας διαμέτρου.
  • Τα αχρωματικά παρουσιάζουν χρωματική εκτροπή όταν παρατηρούνται φωτεινά αντικείμενα.
  • Τα αποχρωματικά δεν παρουσιάζουν χρωματική εκτροπή αλλά είναι πανάκριβα


Νευτώνεια (κατοπτρικά) τηλεσκόπια

Η σύγχρονη θεωρία οπτικών οφείλει πολλά στον Ισαάκ Νεύτωνα. Έχουν γραφτεί πολλά για τα επιτεύγματα του Νεύτωνα αλλά μια παρεξήγηση τον οδήγησε σε μια μεγάλη αστρονομική ανακάλυψη. Μελετώντας τα διοπτρικά τηλεσκόπια ο Νεύτων έφτασε στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατή η κατασκευή ενός διοπτρικού τηλεσκοπίου χωρίς χρωματική εκτροπή. Και κατά μια έννοια ήταν σωστός. Μόλις πριν από λίγα χρόνια έγινε δυνατή η κατασκευή τηλεσκοπίων χωρίς χρωματική εκτροπή. Ευτυχώς για τους αστρονόμους ο Νεύτων ανακάλυψε το τηλεσκόπιο ανάκλασης το οποίο ονομάζεται και κατοπτρικό.

Το νευτώνειο τηλεσκόπιο είναι ο αντίποδας του διοπτρικού τηλεσκοπίου Το νευτώνειο τηλεσκόπιο έχει τον πιο απλό σχεδιασμό και είναι πολύ διαδεδομένο σήμερα. Είναι πολύ εύκολο στην κατασκευή και στοιχίζει λιγότερο. Μερικοί ερασιτέχνες αστρονόμοι κατασκευάζουν μόνοι τους τέτοια τηλεσκόπια. Τα Νευτώνια αποτελούνται από ένα παραβολοειδές πρωτεύον κάτοπτρο και ένα επίπεδο δευτερεύον σε γωνία 45 μοιρών έτσι ώστε να ανακλά το φως έξω από το σωλήνα του τηλεσκοπίου σε ένα προσοφθάλμιο.

nwtoptic.jpg (17K)

Τα Νευτώνεια τηλεσκόπια είναι πολύ διαδεδομένα στο χώρο των ερασιτεχνών και συνήθως έχουν μεγάλο μήκος και έχουν τον καλύτερο λόγο τιμής προς απόδοση. Αν δεν απαιτείται φορητότητα τότε ένα σχετικά μεγάλο Νευτώνειο (διάμετροι από 10 ως 16 ίντσες) παρέχει εξαιρετική εικόνα αντικειμένων βαθέως ουρανού και σχετικά γρήγορο εστιακό λόγο (f/4-f/6) για αστροφωτογράφιση.

Οι ισημερινές στηρίξεις πρέπει να είναι μεγάλες στα νευτώνεια λόγω του μεγάλου βάρους και όγκου του τηλεσκοπίου. Για όσους δεν ενδιαφέρονται για αστροφωτογράφιση υπάρχουν και τα ντοπσόνια (Dobsonian), τα οποία είναι νευτώνεια σε ειδική συμπαγή αλταζιμουθιακή στήριξη. Με τη στήριξη αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νευτώνεια με διάμετρο πρωτεύοντος 20 ιντσών.

    ΥΠΕΡ
  • Τα φθηνότερα από όλα τα τηλεσκόπια για συγκεκριμένη διάμετρο.
  • Τα Ντοπσόνια (Dobsonians) είναι εύχρηστα, σταθερά, οικονομικά και μπορούν να κατασκευαστούν από τον ίδιο τον ερασιτέχνη.
  • Δεν παρουσιάζουν χρωματική εκτροπή.

    ΚΑΤΑ
  • Απαιτείται μικρορύθμιση του πρωτεύοντος κατόπτρου αρκετά συχνά, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής.
  • Ο σωλήνας είναι ανοικτός από πάνω και επιτρέπει την είσοδο σκόνης
  • Η ύπαρξη αντικειμένων στην πορεία του φωτός μειώνει ελαφρά την αντίθεση στο παραγόμενο είδωλο.


Τηλεσκόπια Schmidt-Cassegrain

Τα τηλεσκόπια Schmidt-Cassegrain (SCT) ανήκουν στην γενικότερη κατηγορία των καταδιοπτρικών. Εδώ και πολλά χρόνια τα SCT είναι τα πιο διαδεδομένα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια . Βασισμένα στα Νευτώνεια, αλλά με πολύ μικρότερο μέγεθος είναι καλά και για παρατήρηση αλλά και αστροφωτογραφία. Σε σύγκριση, ένα Νευτώνειο τηλεσκόπιο διαμέτρου 8 ιντσών με εστιακό λόγο f/6 έχει μήκος οπτικού σωλήνα περίπου 1,2 μέτρα. Ένα διοπτρικό 8 ιντσών με εστιακό λόγο f/9 έχει μήκος περίπου 1,8 μέτρα και είτε θα έχει πολύ μεγάλη χρωματική εκτροπή ή θα είναι εξαιρετικά ακριβό. Σε αντίθεση ένα 8 ιντσών SCT είναι λιγότερο από μισό μέτρο. Επομένως, αν θέλουμε φορητότητα και μικρότερο μέγεθος τότε η καλύτερη λύση είναι τα SCT.

sctoptic.jpg (32K)

Σε ένα τηλεσκόπιο Schmidt-Cassegrain, το εισερχόμενο φως περνά μέσα από ένα λεπτό διορθωτικό φακό Schmidt στο μπροστινό μέρος του τηλεσκοπίου. Στη συνέχεια χτυπά σε ένα σφαιρικό πρωτεύον κάτοπτρο. Ο διορθωτικός φακός Schmidt είναι απαραίτητος ώστε να ελαχιστοποιηθεί η σφαιρική εκτροπή που προκαλεί το σφαιρικό πρωτεύον κάτοπτρο. Το φως ανακλάται πάνω σε ένα παραβολοειδές δευτερεύον κάτοπτρο που είναι στο κέντρο του φακού Schmidt. Στη συνέχεια, το φως εστιάζεται στο κάτω μέρος του τηλεσκοπίου περνώντας μέσα από μια οπή στο κέντρο του πρωτεύοντος κατόπτρου. Το κυρτό δευτερεύον κάτοπτρο πολλαπλασιάζει τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου και έτσι τα τηλεσκόπια αυτά επιτυγχάνουν μεγάλο εστιακό λόγο σε μικρό μήκος. Αυτό είναι καλό για την παρατήρηση αλλά δημιουργεί προβλήματα στην φωτογράφιση σε μεγάλο εύρος πεδίου. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικοί μειωτές του εστιακού λόγου (focal reducers). Τα SCT έχουν κλειστό οπτικό σωλήνα κάτι που ελαχιστοποιεί ρεύματα αέρα στο εσωτερικό και δεν απαιτούν σημαντική συντήρηση.

    ΥΠΕΡ
  • Λιγότερο ακριβά από διοπτρικά ίδιας διαμέτρου.
  • Εύχρηστα και φορητά για μικρές διαμέτρους
  • Το ανορθωμένο είδωλο επιτρέπει την επίγεια παρατήρηση
  • Αρκετά καλά για αστροφωτογραφία
  • Μερικά είναι κλειστού τύπου

    ΚΑΤΑ
  • Απαιτεί μικρορύθμιση των κατόπτρων που και που
  • Πιο ακριβά από αντίστοιχης διαμέτρου Νευτώνεια
  • Η ύπαρξη αντικειμένων στην πορεία του φωτός μειώνει ελαφρά την αντίθεση στο παραγόμενο είδωλο.


Κλασικά Cassegrain

Το κλασικό Cassegrain είναι ένα τηλεσκόπιο που χρησιμοποιείται ελάχιστα, αλλά αποτελεί την βάση για μια σειρά διαφορετικών σχεδιασμών. Το Cassegrain αποτελείται από ένα παραβολοειδές πρωτεύον κάτοπτρο όπως και τα νευτώνεια και από ένα κυρτό δευτερεύων που εστιάζει το φως πίσω από το πρωτεύων μέσα από μια οπή στο κέντρο του πρωτεύοντος. Τα Cassegrain έχουν συνήθως μεγάλους εστιακούς λόγους (f/12-f/20) και επομένως είναι καλά κυρίως για πλανητική παρατήρηση. Εξαιτίας των αργών εστιακών λόγων δεν είναι καλά για αστροφωτογράφιση βαθέως ουρανού. Επίσης το κόστος τους προσεγγίζει αυτό των διοπτρικών τηλεσκοπίων.

tCassegrain.gif (14K)

    ΥΠΕΡ
  • Μεγάλο εστιακό μήκος κατάλληλο για φωτογράφιση πλανητών ή άλλων μικρών στόχων.

    ΚΑΤΑ
  • Μεγαλύτερος οπτικός σωλήνας σε σχέση με τις παραλλαγές Cassegrain
  • Πολύ ακριβά
  • Ο αργός εστιακός λόγος απαιτεί περισσότερο χρόνο έκθεσης κατά την φωτογράφιση.


Maksutov-Cassegrain

Ένας άλλος τύπος καταδιοπτρικού τηλεσκοπίου είναι τα Maksutov-Cassegrain. Στα Maksutov-Cassegrain όπως και στα SCT το πρωτεύον κάτοπτρο είναι σφαιρικό και όχι παραβολοειδές. Η διαφορά τους με τα Schmidt-Cassegrain είναι ότι αντί για το λεπτό διορθωτικό φακό Schmidt έχουν ένα συμπαγή αρκετά κοίλο φακό με μικρότερο δευτερεύον κάτοπτρο.

Το δευτερεύον κάτοπτρο υλοποιείται από μια μικρή περιοχή επαλουμίνωσης στο κέντρο του διορθωτικού φακού. Τα Maksutov-Cassegrain έχουν μεγαλύτερη αντίθεση και ευκρίνεια από τα αντίστοιχα Schmidt-Cassegrain, αλλά είναι πολύ πιο ακριβά και δύσκολα στην κατασκευή τους σε μεγάλες διαμέτρους. Επειδή έχουν μεγάλους εστιακούς λόγους δεν είναι κατάλληλα για αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού.

ETX.gif (14K)

    ΥΠΕΡ
  • Εύχρηστα και φορητά για μικρές διαμέτρους
  • Τα καλά τηλεσκόπια έχουν πολύ καλές απεικονίσεις
  • Μεγάλο εστιακό μήκος κατάλληλο για φωτογράφιση πλανητών ή άλλων μικρών στόχων.

    ΚΑΤΑ
  • Τα καλά τηλεσκόπια είναι ακριβά
  • Μεγάλος χρόνος προσαρμογής στη θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Ο αργός εστιακός λόγος απαιτεί περισσότερο χρόνο έκθεσης κατά την φωτογράφιση.


Ritchey-Chretien

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του Cassegrain και πολύ δημοφιλής σε όσους ασχολούνται με την αστροφωτογραφία είναι ο τύπος Ritchey-Chretien (RC). Τα τηλεσκόπια αυτά έχουν υπερβολοειδές πρωτεύον κάτοπτρο που σε συνδυασμό με ένα ειδικό δευτερεύων εξαλείφει ένα είδος εκτροπής που ονομάζεται, κώμα. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι ότι όλα τα άστρα φαίνονται στρογγυλά, ακόμα και στην άκρη του οπτικού πεδίου (αντίθετα από τα κομητοειδή άστρα που υπάρχουν σε άλλους σχεδιασμούς που έχουν αυτό το πρόβλημα). Αυτό σημαίνει ότι με το τηλεσκόπιο αυτό γίνονται εξαιρετικά ακριβείς αστρομετρικές μετρήσεις. Τα περισσότερα μεγάλα τηλεσκόπια στον κόσμο, όπως αυτό του Keck ως και το Hubble (HST), είναι τύπου Ritchey-Chretien. Υπάρχουν αρκετοί κατασκευαστές τηλεσκοπίων RC για ερασιτέχνες και τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλή. Τα RC έχουν τα ίδια υπέρ με τα Schmidt-Cassegrain: είναι μικρά και φορητά με σχετικά μεγάλο εστιακό μήκος (καλή εικόνα για μικρούς στόχους) και σχετικά γρήγορους εστιακούς λόγους (σε σύγκριση με τα κλασικά Cassegrain και τα Maksutov-Cassegrain). Τα RC συναγωνίζονται τα αποχρωματικά διοπτρικά στην τιμή και επειδή σπάνια κατασκευάζονται με διαμέτρους λιγότερο από 10 ίντσες είναι τα πιο ακριβά. Πάντως, είναι ότι καλύτερο μπορεί να επιλέξει ένας ερασιτέχνης αστρονόμος, αν βέβαια το φυσά.

    ΥΠΕΡ
  • Εύχρηστα
  • Πολύ καλή ποιότητα εικόνας
  • Λόγοι εστίασης f/6-f/9 σημαίνει μικρότερους χρόνους έκθεσης από τα Mak-Cassegrain ή τα κλασσικά Cassegrain (συγκρινόομενα με τα SCT)

    ΚΑΤΑ
  • "Αστρονομικά" ακριβά
  • Το μεγάλο εστιακό μήκος περιορίζει το εύρος οπτικού πεδίου.


Επιστροφή