Μέρες που είναι, οι μαζώξεις στο σπίτι έχουν την τιμητική τους. Και επειδή όμως ο επίλογος ενός γεύματος ή αλλιώς το επιδόρπιο είναι αυτό που απογειώνει τη γευστική εμπειρία, σας έχουμε 20 λαχταριστές ιδέες που πρέπει να φτιάξετε τα φετινά Χριστούγεννα! Αν πάλι δεν στρώσετε εσείς τραπέζι, μπορείτε να τα προσφέρετε ως δώρο στην οικοδέσποινα.

Τα κλασικά έτσι & αλλιώς

Κουραμπιέδες

Πώς να το κάνουμε; Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες που μας λερώνουν με την άφθονη άχνη τους και μας γλυκαίνουν με τη βουτυράτη γεύση τους δε γίνονται!

Κουραμπιέδες με άρωμα μανταρινιού

Αν πάλι θέλετε να κάνετε τη διαφορά, φτιάξτε και αυτούς τους τέλειους κουραμπιέδες που μοσχοβολούν μανταρίνι και κρύβουν στο εσωτερικό τους μία γλυκιά έκπληξη.

Μελομακάρονα παραδοσιακά

Τραγανά εξωτερικά, σιροπιασμένα εσωτερικά και με υπέροχο άρωμα μπαχαρικών, είναι αδύνατον να τους αντισταθούμε! Θα συνοδεύσουν τον καφέ και το τσάι μας, θα τα προσφέρουμε και ως επιδόρπιο μετά το γιορτινό τραπέζι.

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Γίνονται τα μελομακάρονα ακόμη πιο λαχταριστά; Γίνονται βέβαια, αν τα καλύψουμε με λιωμένη σοκολάτα. Σο-κόλαση!!

Δίπλες παραδοσιακές

Είναι ένα από τα πιο κλασικά παραδοσιακά γλυκά, φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα και ειδικά τα Χριστούγεννα δε λείπουν από κανένα σπίτι. Φτιάξτε τραγανές και νόστιμες δίπλες και δώστε τους ότι σχήμα σας αρέσει, ρολάκια, τριαντάφυλλα, φιογκάκια, ή απλά τετράγωνα.

Κλασικός μπακλαβάς

Ο μπακλαβάς είναι ιδανικό επιδόρπιο για κάθε γιορτινό τραπέζι και τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν εξαίρεση. Φτιάξτε ένα ταψί και οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν!

Μπουγάτσα με ρόδι

Στη Θεσσαλονίκη την τιμούν όλο το χρόνο και στην Κρήτη δε λείπει από τα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. Για να της δώσετε ακόμη πιο ξεχωριστό και επίσημο χαρακτήρα, φτιάξτε την με ρόδι και δώστε της υπέροχο ροζ χρώμα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Βασιλόπιτα με καρύδια, ξερά φρούτα και μπαχαρικά

Μία γλυκιά και πολύ αρωματική βασιλόπιτα με υφή κέικ, για να ξεκινήσει ο νέος χρόνος με τον καλύτερο τρόπο. Ένας τυχερός θα βρει το φλουρί και ένας ακόμη πιο τυχερός θα προλάβει και δεύτερο κομμάτι.

Βασιλόπιτα με ελαιόλαδο, μέλι και ταχίνι

Αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από την κλασική εκδοχή της βασιλόπιτας, αυτή η συνταγή είναι ο πιο γλυκός τρόπος για να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά!

Μπακλαβαδάκια με μέλι – ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάζετε τη γέμιση. Κατ’ αρχήν κοπανάτε τη καρυδόψιχα στο ξύλινο γουδί να σπάσει σε μικρά κομματάκια. Τα αδειάζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα τη κανέλα και τα κοπανισμένα γαρίφαλα. Ανακατεύετε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι. Προσθέτετε τις 10 κουταλιές ζάχαρη και ξανανακατεύετε. Αφήνετε τη γέμιση να περιμένει.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας μέχρι να γίνει υδαρές χωρίς να καεί. Με ένα πινέλο αλείφετε ένα ταψί καλά με βούτυρο.
  3. Βάζετε 2 φύλλα κρούστας να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά και τα αλείφετε με μπόλικο βούτυρο.
  4. Πασπαλίζετε με 3 κουτ. σούπας γέμιση τα κάτω φύλλα.
  5. Τοποθετείτε ένα φύλλο από πάνω και πασπαλίζετε με λίγη από τη γέμιση.
  6. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση κρατώντας δύο φύλλα για το τέλος.
  7. Σκεπάζετε το μπακλαβά με τα δύο τελευταία φύλλα.
  8. Συγυρίζετε τα άκρα του γύρω-γύρω και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τον κόβετε σε μικρά κομματάκια.
  9. Τον περιχύνετε με ότι βούτυρο έχει μείνει.
  10. Τον ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μην γίνουν τα φύλλα του πολύ σκούρα για περίπου 1 ώρα.
  11. Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ζεσταίνετε το μέλι σε ένα κατσαρολάκι.
    Μόλις βγει και ενώ είναι ακόμα ζεστός τον περιχύνετε με το ζεστό μέλι.
  12. Τον αφήνετε να τραβήξει για περίπου 20 λεπτά και κατόπιν τον κόβετε και τον σερβίρετε σε πιατέλα.

Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες Αηδονοχωρίου

  • Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού
  • Προετοιμασία: 30′
  • Έτοιμο σε: 2 ώρες
  • Ποσότητα: 10-12 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο
  • Υλικά για την ζύμη
    • 200 ml. ελαιόλαδο
    • 130 ml. αλισίβα ή ανθρακούχο νερό
    • 105 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 30 gr. φρυγανιά
    • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
    • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
    • 1 κάψουλα βανιλλίνης
    • 400 gr. αλεύρι
  • Για το Σιρόπι
    • 300 ml. νερό
    • 220 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο ή ανθόνερο

 

20 συνταγές για γλυκά Χριστούγεννα