ΣΥΜΒΟΛΑ-ΜΑΡΙΑΝ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 Ημερομηνία Δημοσίευσης

 

 

Marian

 

Marianne

Αν και το Σύνταγμα του 1958 καθιέρωσε την τρίχρωμη σημαία ως εθνικό σύμβολο, η « Μαριάννα » ενσαρκώνει και εκείνη τη Γαλλική Δημοκρατία.

Οι πρώτες αναπαραστάσεις μιας γυναίκας που φέρει φρυγικό σκούφο, αλληγορία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εμφανίζονται κατά τη Γαλλική επανάσταση.

Η προέλευση του ονόματος « Μαριάννα » δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Όνομα πολύ διαδεδομένο κατά τον 18ο αιώνα, η « Μαρία - Άννα », αντιπροσώπευε το λαό.

 

Marianne Symbol of french republic 3

Σύμβολο της ελευθερίας, ο φρυγικός σκούφος φορέθηκε από τους επαναστάτες που ήρθαν από το Νότο.

Κατά την Τρίτη Δημοκρατία, τα αγάλματα και κυρίως οι προτομές της Μαριάννας πολλαπλασιάζονται, ιδιαίτερα στα δημαρχεία. Αναπτύσσονται διάφοροι τύποι αναπαράστασης, τονίζοντας πότε τον επανασταστικό και πότε τον νομοταγή χαρακτήρα της Μαριάννας : ο φρυγικός σκούφος κρίνεται μερικές φορές υπερβολικά επαναστατικός και αντικαθίσταται από ένα διάδημα ή ένα στέμμα ή δάφνινο στεφάνι.

Σήμερα, η Μαριάννα παίρνει τη μορφή διάσημων καλλιτέχνιδων. Εμφανίζεται επίσης σε αντικείμενα πολύ μεγάλης κυκλοφορίας όπως τα νομίσματα και τα γραμματόσημα.

 

mariannes3

Brigitte Bardot - Catherine Deneuve - Mireille Mathieu, διάσημες Γαλλίδες, έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες για την αναπαράσταση της Marianne.

 

Πηγή:
http://www.ambafrance-cy.org/

Tuesday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.