Γαλλία

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014 Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 Ημερομηνία Δημοσίευσης

 

 

Η θέση της Γαλλίας στην Ευρώπηcarte-d-europe-250-pieces

     Η Γαλλία   είναι μία χώρα, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών και του πληθυσμού βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη, αλλά που περιλαμβάνει επίσης πολλές περιοχές και εδάφη διάσπαρτα σ' ολόκληρη την υφήλιο. Έχει πρωτεύουσα το Παρίσι, επίσημη γλώσσα τη γαλλική και νόμισμα το ευρώ. Το σύνθημά της είναι « Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», και η σημαία της αποτελείται από τρεις κάθετες λωρίδες χρώματος μπλε, άσπρου και κόκκινου. Ο ύμνος της είναι Η Μασσαλιώτιδα.

 

Η γαλλική σημαία 

flag-france

 

 

        Η Γαλλία είναι μια παλαιά χώρα, που σχηματίστηκε τον Πρώιμο Μεσαίωνα, παίρνοντας το όνομά της (Φρανς) από τους Φράγκους. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κατέχει μία μεγάλη αποικιακή αυτοκρατορία. Από την δεκαετία του 1950, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία πυρηνική δύναμη, και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία με τον πολιτισμό της, την γλώσσα της και τις δημοκρατικές και κοσμικιστικές της αξίες.

Κατείχε, το 2012, την πέμπτη θέση παγκοσμίως στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Η οικονομία της, κεφαλαιοκρατικού τύπου, με αρκετά ισχυρή κρατική παρέμβαση. Είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στους τομείς των τροφίμων, της αεροναυπηγικής, των αυτοκινήτων, των προιόντων πολυτελείας, του τουρισμού και των πυρηνικών.

Έχει πληθυσμό 66,6 εκατομμύρια κατοίκους και  είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

 

Ένα από τα σύμβολα της Γαλλίας είναι η Marianne,  αναπαράσταση της Γαλλικής Δημοκρατίας με την αλληγορική μορφή γυναίκας που συνήθως φοράει φρυγικό σκούφο. Αυτό το σύμβολο  έχει έναν επίσημο χαρακτήρα καθώς απεικονίζεται πάνω στη σφραγίδα του Κράτους, σε επίσημα έγγραφα, στα γραμματόσημα κ.α.

marianne3

 

 

Ένα άλλο σύμβολο είναι  ο κόκκορας με τα τρία χρώματα μπλε, άσπρο και κόκκινο (bleu, blanc, rouge) και συμβολίζει τη γαλλική υπερηφάνεια και ανδρεία, γιατί στα λατινικά η λέξη Gallus έχει δύο έννοιες : κόκορας και Γαλάτης. Ο κόκκορας είναι ένα πολύ παλιό σύμβολο, τον βρίσκουμε και σε νομίσματα των Γαλατών.

 

 

embleme

 

 

Το σύνθημα της Γαλλικής επανάστασης (1789)  "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα"  είναι μια από τις αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

liberte

 

 

boutonrouge Δείτε περισσότερες φωτογραφίες  της Γαλλίας από τη Wikipedia

 

 

Χάρτης της Γαλλίας

 

carte france

 

cliquez-ici

Βρείτε τις κυριότερες πόλεις της Γαλλίας στο διαδραστικό χάρτη! 

 

Πληροφορίες Wikipedia

 

 

 

 

 

Wednesday the 17th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.